BİM ve MİGROS en hızlı küresel perakendeci?

BİM ve MİGROS en hızlı küresel perakendeci?
Global ekonomik düşüşün sonucu olarak 2009 yılında mevcut krediler tükendi ve tüketiciler daha dikkatli davranmaya başladı. Buna paralel olarak 2009 mali...



Global ekonomik düşüşün sonucu olarak 2009 yılında mevcut krediler tükendi ve tüketiciler daha dikkatli davranmaya başladı. Buna paralel olarak 2009 mali yılında dünyanın en büyük 250 perakendecisinin satışlarında düşüş gerçekleşti.

Deloitte, yayımladığı "Yeni pazarlara açılmak: Perakendenin Küresel Güçleri 2011" raporunda şirketlerin masraflarını azaltma ve mal stoklarını düzenleme çalışmalarının olumlu sonuçlandığını belirtiyor. Dünyanın en güçlü ilk 250 perakende şirketinin toplam net kârının 2008'de yüzde 2,4 iken, 2009'da yüzde 3,1'e yükseldiği görülüyor. 'İlk 250 Global Perakendeci' sıralamasında bulunan Migros Ticaret ve BİM, aynı zamanda 'En Hızlı Büyüyen İlk 50 Perakendeci' sıralamasında da yer alıyor.

Raporu değerlendiren Deloitte Türkiye Danışmanlık Sorumlu Ortağı ve Tüketim Endüstri Lideri Uğur Süel, "Perakendeciler, maliyetlerini azaltmak konusunda hızlı davrandılar ve bunun avantajlarından faydalanıyorlar. Satışlarda düşüşler olmasına rağmen şirketlerin kârının arttığı görülüyor. Gelişmiş pazarlardaki talep yetersiz kalırken, gelişmekte olan pazarlardaki talebin artan nüfusun da etkisiyle giderek arttığı gözlemleniyor. Bu durumun perakendecilik sektöründe globalleşmenin gerçekleşmesinde rol oynayacağını düşünüyorum ancak şirketlerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Raporumuzun farklı sektörlerdeki şirketler için de faydalı olacağını umuyorum. İlk 250 sıralamasının yanı sıra en hızlı büyüyen şirketler arasında bulunan Migros Ticaret ve BİM'i de başarılarından dolayı kutluyorum" dedi.

Tüm bölgelerde perakendeciler satışların büyümesi konusunda bir düşüş yaşadı ancak Afrika ve Orta Doğu dışındaki bölgelerde kârlılıkta artış olduğu görülüyor. En fazla artışın görüldüğü Latin Amerika'da kâr marjı yüzde 1,4'ten yüzde 3,3'e yükseldi. ABD'deki perakendecilerin kârlılığı yüzde1 civarında artış göstererek 2009 mali yılında yüzde 3,4 olarak gerçekleşti. 2008 yılında yüzde 2,5'lik kâr marjı 2009'da yüzde 3,5'e yükselen İngiltere en yüksek kâr marjına sahip ülke oldu. Yüzde 7,1 ile de en hızlı büyüme oranına sahip ülkeler arasında yer aldı.

Listedeki ilk 10 şirket bir önceki yılınkilerle aynı ancak Carrefour S.A, Metro, Costco ve Home Depot'nun satışlarında düşüş olduğu görülüyor. Sadece Tesco ve ucuzluk mağazaları olan Schwarz ile Aldi'nin 'İlk 250' şirketin ortalama büyümesinin üstünde satış büyümesi gerçekleştirdiği belirtiliyor.

'İlk 250 Global Perakendeci 2009' listesinin ilk 10'u ise şöyle sıralanıyor; Wal-Mart (ABD), Carrefour (Fransa), Metro (Almanya), Tesco (İngiltere), Schwarz (Almanya), The Kroger Co. (ABD), Costco (ABD), Aldi (Almanya), Home Depot (ABD) ve Target Corp. (ABD).

'İlk 250 Global Perakendeci' listesinde yer alan Türk perakende şirketleri Migros Ticaret ve BİM, 'Bölgeye Göre İlk 10 Perakendeci 2009' sıralamasında da yer alıyor. Afrika/Orta Doğu bölgesinde Migros Ticaret 3.691 milyon dolar perakende satışla 4'üncü sırada, BİM ise 3.440 milyon dolar satışla 6'ncı sırada bulunuyor. Raporda Migros Ticaret'in 2009'da 432 yeni mağaza açarak Güney Afrikalı SPAR Grubunun önüne geçtiği belirtiliyor. 'En Hızlı Büyüyen İlk 50 Perakendeci' sıralamasında ise BİM 8'inci, Migros Ticaret 19'uncu sırada yer alıyor.

"Yeni pazarlara açılmak: Perakendenin Küresel Güçleri 2011" raporunda gayri-maddi varlıkların şirketlere kattığı değere göre belirlenen 'Q Oranı'na göre yapılan bir sıralama da bulunuyor. Bu oranın yüksek olması, şirket değerinin ağırlıklı olarak marka değeri, inovasyon, farklılaşma, müşteri deneyimi ve bağlılığı gibi gayri-maddi varlıklardan geldiğini gösteriyor. 'Q Oranına Göre İlk 30 Şirket' sıralamasında 2'nci olan BİM, aynı zamanda bu sırada yer alan ilk gelişmekte olan ülke perakendecisi olarak dikkat çekiyor.

ABD, perakende satışlarını iyileştirmeye çalışırken Avrupa'nın kredi piyasasının gergin olduğu, global ekonomik büyümenin ağırlıklı olarak gelişmekte olan pazarlarda devam ettiği görülüyor. Tüketici harcamaları bu pazarların çoğunda hızla artıyor. Gelişmiş ülkelerdeki perakendeciler, kendi pazarları yavaş büyüyeceği için yeni bölgelere geçiş yapmaya çalışıyor. Globalleşmeyi planlayan perakendecilerin etkin ve sonuç odaklı stratejileri olması gerekiyor. Uzun vadeli yatırımlar yapmaya hazır olmaları, yerli satıcılara kendilerini tanıtmaları ve müşteri bağlılığı konusunda dikkatli çalışmalar yapmaları önem vermeleri gereken konular arasında yer alıyor. Perakende satış alanında geçtiğimiz 20 yıl boyunca öngörülen globalleşmenin sonunda gerçekleşmesi bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.