Bilişim suçluları, 'hacker' istihdam etmeye başladı

Bilişim suçluları, 'hacker' istihdam etmeye başladı
 Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışma, bilişim suçlarındaki yöntem değişikliğini gözler önüne serdi. Korsanların artık organize...


 

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışma, bilişim suçlarındaki yöntem değişikliğini gözler önüne serdi. Korsanların artık organize hareket ettikleri ve bilişim suçlularının eleman istihdamı yaptığı tespit edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, bilgisayar korsanlarının bireysel, fırsatçı ve amatörler olmaktan çıkıp profesyonel organize suç örgütleri haline geldiğini açıkladı. Meclis Bilişim ve İnternet Komisyonu'nu ziyaret eden Emniyet Bilişim Suçlarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı yetkilileri, bilişim suçlarının gerçekleştirilme yöntemleri, örgüt şeması ve video oyunlarının tehlike boyutu konusunda çarpıcı bilgiler verdi. Teknoloji merkezli suçların tırmanan bir ivme ile artık bir endüstri olduğunu kaydeden uzmanlar, hiçbir sınırı ve engelleyici unsuru olmayan suçlarla sınırlı bir şekilde mücadele edilebildiğine dikkat çekti.

Bilişim suçu örgütleri hakkında detaylı bilgi veren ve şemasını çizen Emniyet Amiri Bilal Şen, "Örgüt içinde aynı legal dünyadaki gibi alanlar var. 5 yıl sonrasının hedeflerini yapıyorlar. Bedelini ödeyerek alacağınız binlerce kredi kartı var. Suçlular artık adam çalıştıracak duruma geldiler." ifadelerini kullandı. Bazı oyun sitelerinde çocukların köle gibi çalıştırılarak oyun oynatıldığını ve kazanılan puanların da internetten alınıp satıldığını kaydetti. Bilinçli internet kullanıcısı oluşturmanın önemli olduğunu ancak kesin çözüm olmadığını vurgulayan Şen, bilişim suçlarına karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor: "Sadece savunarak korunamazsınız. 5 bin permütasyonlu güvenlik kurallarını uygulamak için mevcudun 3-4 katı uzman ve eğitim yatırımı gerekir. Suçlu dünyasının suç teknolojisi üretmesine karşın suçla mücadele teknolojileri üretilmesi gerekir. Genç ve çocuklar için polis, TİB, eğitimci, sosyolog, psikolog ortaklığında 'güvenli bilişim' eğitim programı hazırlanmalı.

Farklı uzmanlıklarla test edilen 'güvenli bilişim' programı istekli kişilere eğitim olarak verilmeli, sonra sunum ve anlatım başarısı test edilerek süre sınırlamalı olarak sertifikalandırılmalı. Bu kişiler tarafından okullarda eğitimler düzenlenmeli. Kamu spotları ile güncel ve yaygın suç işleme yöntemleri hakkında vatandaş uyarılmalı. Bilişim suç soruşturma uzmanları zor elde edilen ancak kolay kaybedilen en değerli kaynaktır ve uzmanlar, özlük hakları anlamında desteklenmelidir."

Emniyet kayıtlarına göre bilişim suçlarında başı 'banka ve kredi kartı dolandırıcılığı' çekiyor. 2009 yılında banka ve kredi dolandırıcılığı ile ilgili 1.511 olay yaşanırken bu konuda 2 bin 178 şüpheli tespiti yapıldı. 2010 yılında ise aynı suçtan 1.132 olay yaşanırken 1.005 şüpheli yakalandı. Kredi kartı dolandırıcılığını 'interaktif banka dolandırıcılığı', bunu da 'bilişim sistemlerine girme, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme ve değiştirme' suçları izliyor. 'İnternet aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık' da bilişim suçlarının ön sıralarında yer alıyor. Yetkililer, bilişim suçlarının istatistiklerden çok daha fazla olduğunu vurguluyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.