Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: Buluşların hak sahipliğini, üniversitelere bırakacağız
BALIKESİR
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Balıkesir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, yeni eğitim-öğretim yılının tüm üniversiteler için hayırlara vesile olmasını diledi.
Millet olarak, büyük zorluklarla geçen bir yüzyılın geride bırakıldığını anlatan Özlü, "Yaşanan önemli kırılma noktalarında en çok zarar görenler, gençlerimiz oldu. Bu ülkenin gençleri Sarıkamış'ta, Çanakkale'de, İstiklal Harbi'nde can verdi, şehit düştü. Öyle ki bazı liselerin, bazı yıllarda mezun öğrenci veremediklerini biliyoruz." diye konuştu.
"Burada duramayız ve bununla yetinemeyiz"
Bilim ve teknoloji ekosisteminin her geçen gün geliştiğini ve güçlendiğini anlatan Özlü, "Ar-Ge harcamalarının artış hızında, dünyada ilk sıralarda gelen ülkelerden biriyiz. Geçtiğimiz yıl, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı, tarihimizde ilk defa yüzde 1'i geçti. Ancak burada duramayız ve bununla yetinemeyiz. Gelişmiş birçok ülkede olduğu gibi, milli gelir içinde Ar-Ge harcamalarının oranını önce yüzde 2'ye, bilahare yüzde 3 ve 4'e çıkaracağız. Daha fazla Ar-Ge projesi yapacağız. Artık Ar-Ge projelerini daha yüksek oranda ticari ürüne dönüştüreceğiz ki ekonomiye katkı ve fayda sağlasın." ifadelerini kullandı.
"Yükseköğretim reformunu hayata geçireceğiz"
Bu yıl içinde hükümet olarak, Ar-Ge Reform Paketi'ni hayata geçirdiklerini hatırlatan Özlü, bu paket kapsamında pek çok önemli adım attıklarını aktardı.
Benzer adımlar atmaya devam edeceklerini bildiren Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı, yakında TBMM'de yasalaşacak. Önümüzdeki hafta, Milli Eğitim Kanunu'nu görüşeceğiz Meclis'te. Ondan sonraki hafta bir aksilik olmazsa Patent Kanunu'nu görüşeceğiz ve inşallah Bütçe Kanunu Meclis'e gelmeden Patent Kanunu'nu yasalaştıracağız. Bu konuda muhalefetle de uzlaşma içindeyiz. Bu tasarıda öğretim üyelerini ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Bundan sonra yasa çıktığında üniversitelerde gerçekleşen buluşların ve tasarımların hak sahipliğini, üniversitelere bırakacağız. Ancak bunlar ticarileşirse, patentlerden elde edilen gelirlerin üçte birini buluşçuya, tasarımlardan elde edilen gelirin ise yarısını tasarımcıya bırakacağız."
Bakan Özlü, zihniyet, vizyon ve yönetim esaslarını doğru şekilde oluşturmanın bütün maddi unsurlardan önemli olduğuna dikkati çekerek, "Son KHK'da, üniversitelere büyük zarar veren rektörlük seçimlerini kaldırdık. Ancak iş burada bitmedi. İnşallah kapsamlı bir yükseköğretim reformunu da hayata geçireceğiz. Çok daha önemlisi, başkanlık sistemine geçerek, daha özgür ve şeffaf, daha demokratik ve daha etkin yönetilen bir Türkiye'ye kavuşacağız." dedi.
Muhabir: Büşra Nur Özcan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.