Bilim adamlarından "türler yok oluyor" uyarısı

Bilim adamlarından "türler yok oluyor" uyarısı
 ABD'nin önde gelen üniversitelerinde araştırmacılar, birçok omurgalı türünün hızla yok olduğu uyarısında bulundu. ANKARA (AA) - Amerikalı...

 

ABD'nin önde gelen üniversitelerinde araştırmacılar, birçok omurgalı türünün hızla yok olduğu uyarısında bulundu.

 

ANKARA (AA) - Amerikalı bilim adamları, Dünya'nın yeni bir "soyların tükenişi" evresine girdiği uyarısında bulundu.

 

ABD'nin önde gelen Stanford, Princeton ve Berkeley üniversitelerinden araştırmacılar, omurgalıların normaldekinden 114 kez daha hızlı yok olduğunu öne sürdü.

 

"Science Advances" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 1900 yılından bu yana 400'den fazla omurgalı türü yok oldu. Bu tür bir tükenişin, 100 yıl değil, 10 bin yıllık bir süreçte görülmesi gerekiyor.

 

Araştırmayı yöneten Gerardo Ceballos, "Dünya, altıncı büyük soyların tükenişi evresine giriyor. 65 milyon yıl önce böyle bir evrede dinozorlar yeryüzünden silinmişti. Eğer harekete geçmez, önlem almazsak, insan soyu da yok olup gidenler arasında yer alacak" ifadesini kullandı.

 

İklim değişikliği, çevre kirliliği, ormanların yok edilmesi ve hayvanların ticari amaçla öldürülmesinin süreci hızlandırdığına dikkati çeken Ceballos, biyoçeşitliliği ve insanın geleceğini kurtarmak için acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı.

 

- "Üzerine bindiğimiz dalı kesiyoruz"

 

Stanford Üniversitesinden Prof. Dr. Paul Ehrlich da "Hızla yaşadığımız dünyayı yok ediyoruz. Aslında üzerine bindiğimiz dalı kesiyoruz" şeklinde uyarıda bulundu.

 

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN), her yıl en az 50 türün neslinin tükenmesi riskiyle karşı karşıya kaldığını açıkladı. IUCN,  tüm amfibilerin (hem suda hem de karada yaşayabilen hayvanlar) yüzde 41'inin, tüm memelilerin de yüzde 25'inin risk altında olduğunu belirtti. Halihazırda soyu tükenme tehlikesi en fazla olan canlı, Madagascar'da yaşayan lemurlar. 

 

Bitkilerin arılar tarafından döllenmesinin de gelecek 30 yıl içinde sona erebileceği ifade ediliyor.

 

Geçen yıl Kuzey Carolina'daki Duke Üniversitesinden biyolog Stuart Pimm, dünyanın altıncı soyların tükenişi evresine girdiğini ileri sürmüştü. Pimm, Stanford, Princeton ve Berkeley bilim adamlarından farklı olarak halihazırdaki neslin tükenmesi oranını bin kez daha hızlı olarak tahmin etmişti.

 

Araştırmacılar, omurgalıların neslinin tükenmesi oranlarını fosilleri inceleyerek hesaplıyor.

 

- Daha önceki soyların tükenmesi evreleri

 

Bilim adamları tarafından "yaşam krizi"  olarak da adlandırılan "soyların tükenişi" evresi, Dünya genelinde yaşayan canlı sayısının hızla azalması olarak tanımlanıyor.

 

Yaklaşık 4,54 milyar yaşında olduğu hesaplanan Dünya'da ilk yaşamın 3,5 milyar yıl önce ortaya çıktığı tahmin ediliyor. İlk "soyların tükenişi" evresinin, 540 milyon yıl önce yaşandığı sanılıyor. Yaşam krizi evrelerinde, yeryüzündeki canlıların yüzde 50'sinden fazlası kısa sürede yok oluyor. Beşinci evre, 65 milyon yıl önce meydana gelmiş ve dinozorların yeryüzünden silinmesine yol açmıştı. Bilim dünyası, dinozorların neden ve nasıl yok olduğunu hala çözemedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.