Biber üreticileri birlik olacak
Kumluca ilçesinde bir grup biber üreticisi bir araya gelerek, ürettikleri ürünleri daha iyi pazarlamak ve pazarda söz sahibi olabilmek amacıyla "Biber üreticileri birliği" kurma kararı aldı
ANTALYA (AA) - Kumluca ilçesinde bir araya gelen bir grup biber üreticisi, üretici birliği kurmaya karar verdi.
Kumluca'ya bağlı Beykonak Mahallesinde bir grup üretici, kurulacakları üretici birliği sayesinde ürünlerinin pazarda hak ettiği değere satılacağını ümit ediyor.
Beykonak Mahallesinde bir araya gelen çiftçiler, değişik ürün gruplarında birlik, grup, dayanışma derneği gibi sivil toplu örgütünün bulunduğunu, bu konuda bugüne kadar biber üreticilerinin her hangi bir bağlı oldukları kuruluş olmadığını ifade ettiler.
Birlik kurmak için düzenlenen toplantıda bir araya gelen biber üreticileri, birlik kurmanın yararları ve zararları üzerine tartıştılar.
Toplantıda konuşan biber üreticilerinden İsmet Gezeyiş, bir süredir biber üreticilerini bir çatı altında toplayacak bir oluşum için çalıştıklarını, bu çalışma kapsamında birer üreticileri birliği kurulmasını istediklerini söyledi.
Üretim merkezi olan Kumluca'da kilosu 35 kuruş olan bir ürünün, tüketici hali ve pazar tezgahında kilosunun 2-3 lira olduğunu ifade eden Gezeyiş, "Maalesef çiftçi olarak bizler kaliteli ürün üretiyoruz, ama ürettiğimiz ürünü pazarlayamıyoruz. Çiftçinin kimi kimsesi yok, sahibimiz yok. Birileri bizi muhatap alsın, sorunlarımızı daha gür bir şekilde dillendirelim ve ortak çözüm arayalım diye birlik kurulmasının faydalı olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Ziraat Mühendisi Mehmet Acar da, üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkını ortadan kaldırmak, çiftçinin ürettiği ürününü hak ettiği değere satabilmesi konusunda yardımcı olmak amacıyla birlik kurulmasının doğru olacağı kanaatinde olduğunu belirtti.
Günümüzde çiftçinin gücünün farkına vardığını ifade eden Acar, "Bölgemizde ülkemizin en kaliteli sebzelerini üretiyoruz. Ama ürettiğimiz ürünleri, hak ettiği fiyatlara satamıyoruz. Çok ciddi zarar ediyoruz. Giderlerimiz sürekli artıyor. Bizim yetiştirdiğimiz ürünleri tüketenler çok yüksek fiyatlarla tüketiyor. Ürünlerimiz üzerinden fahiş fiyatlarla kar edenleri aradan çıkartıp kendi ürünlerimizi kendimiz satacağız. Bu yüzden birlik kuruyoruz." diye konuştu.
Üretici Cengiz Göçer de, kendisinin 35 yıllık sera üreticisi olduğunu, yaptığı üretimi biyolojik mücadele yöntemiyle doğal olarak yaptığını ama buna karşılık ürünlerini hak ettiği değerden satamadığını ifade etti.
Bu konuda çiftçilerin birlik olması, sorunlarını daha yüksek sesle dile getirmesi adına kurulacak olan birliğe bir çiftçi olarak her türlü desteği vereceğini kaydeden Göçer, kurulacak birliğin diğer ürün yetiştiricisi çiftçilere de örnek olacağını bildirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.