Beynin koruyucu tabakası ilk kez aşıldı

Beynin koruyucu tabakası ilk kez aşıldı
 Bilim adamları, minik baloncuklarla kan-beyin bariyerinde geçici delikler açarak kemoterapi ilaçlarını doğrudan beyne gönderdi. ANKARA (AA) -...

 

Bilim adamları, minik baloncuklarla kan-beyin bariyerinde geçici delikler açarak kemoterapi ilaçlarını doğrudan beyne gönderdi.

 

ANKARA (AA) - Kanadalı bilim adamları, ilk kez beynin koruyucu tabakasını aşıp kanser hastası bir kişinin beynine doğrudan ilaç göndermeyi başardı.

 

Kanada'daki Sunnybrook Sağlık Bilimleri Merkezi'nden bilim adamları, beyni toksinlere karşı koruyan kan-beyin bariyerinde geçici delikler açmak için hastanın kan dolaşımına iç gaz dolu minik tüpler enjekte etti. Hastanın kafatasına uygulanan ultrason dalgalarıyla hareket ettirilen baloncuklar, kan-beyin bariyerinde minik delikler açtı. Kemoterapi ilaçları, bu deliklerden beynin kanserli bölgesine gönderildi.

 

Tekniğin uygulanmasının ardından hasta ameliyat edilerek kemoterapinin ne kadar etkili olduğunu belirlemek için beyindeki tümörden bir parça alındı.

 

Araştırmayı yöneten Dr. Todd Mainprize, uygulamanın gönüllü olan 6 ila 10 hastaya daha uygulanacağını söyledi.

 

Araştırma, bilim dünyasında heyecanla karşılandı. Uzmanlar, herhangi bir cerrahi girişim gerektirmeyen tekniğin bunama, Alzheimer, epilepsi ve Parkinson gibi beyin hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini ileri sürdü. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.