Beyin göçünü tersine çevirecek...

Beyin göçünü tersine çevirecek...
 Türk Telekom Araştırma ve Geliştirme Merkezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Teknokent'te hizmete girdi. 5 bin metrekare alanda faaliyet yürütecek Ar-Ge...


 

Türk Telekom Araştırma ve Geliştirme Merkezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Teknokent'te hizmete girdi. 5 bin metrekare alanda faaliyet yürütecek Ar-Ge merkezinde 400 kişi çalışacak.

Açılış törenine katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, 2001'de gayri safi milli hâsıladan Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan kaynak 1,8 milyar dolar iken, bunu bugün için 7 milyar dolara çıkardıklarını söyledi. Ar-Ge için harcanan parayı israf gören bir anlayıştan Ar-Ge'nin önemini ve yararını gören bir anlayışa Türkiye'nin gittiğini belirten Yıldırım, 2023'te bu alana ülkenin ayıracağı kaynağın 45-50 milyar dolar olacağını kaydetti. Dünyaya bakıldığında ABD'nin Ar-Ge yatırımlarında ilk sırayı aldığına işaret eden Yıldırım, "Bu ülkenin alana ayırdığı meblağ 405 milyar dolar. Onun ardından 154 milyar dolar ile Çin ikinci, Japonya üçüncü. Yine Almanya, Güney Kore ve Fransa bu alana büyük paralar bağlıyor. İktidar olarak Ar-Ge faaliyetlerinin kalifiye olmasını hayati görüyoruz. Bu sebeple alanı kamu ağırlıklı olmaktan kurtaracağız. Ar-Ge'de yüzde 70 kamu, yüzde 30 özel sektör etkin, bunu tersine çevreceğiz. Artık kamunun Ar-Ge'de payı daralmalı." diye konuştu.

Açılışta konuşan Türk Telekom CEO'su Gökhan Bozkurt, "Bu Ar-Ge merkezinde teknoloji üretip ihraç edeceğiz. Ekosistemimizde bulunan firmalarla ortak çalışarak istihdam oluşturacağız, üniversitelerle güç birliği yaparak beyin göçünü önleyeceğiz." dedi. Türk Telekom Grubu'nun Ar-Ge alanında 900 mühendis ve araştırmacı istihdam ettiğini belirten Bozkurt, bu sayıyı 2012'de bin kişiye çıkaracaklarını duyurdu. Toplam 200 kişi kapasiteli toplantı salonları bulunan merkezde, İTÜ öğrencilerine yarı zamanlı iş imkanı da sağlanacak. Ar-Ge merkezinde görev alacak yüksek teknoloji araştırma ekipleri, laboratuvarlarda geliştirilen servis ve hizmetlerin tasarım ve test aşamalarını gerçekleştirecek.

Türk Telekom Grubu Araştırma ve Geliştirme Merkezi Arı 4'ün açılışına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, BTK Başkanı Tayfun Acarer, İTÜ Rektörü Muhammed Şahin de katıldı

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.