Beyazıt Camii külliyesinde yangın çıktı?

Beyazıt Camii külliyesinde yangın çıktı?
Beyazıt Camisi'nin avlusunda yer alan 2 katlı ahşap binada çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. Alınan bilgiye göre, caminin avlusunda yer alan...



Beyazıt Camisi'nin avlusunda yer alan 2 katlı ahşap binada çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. Alınan bilgiye göre, caminin avlusunda yer alan 2 katlı ahşap ek binada, saat 10.30 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Fatih ve Beyoğlu itfaiye ekipleri, yürütülen çalışmalar sonucu ek binanın 2. katında çıkan yangını, camiye ve diğer katlara sıçramadan kısa sürede söndürdü. Yangından dolayı ek ahşap binada maddi hasar meydana geldi.

Tarihi hünkar kasrı kül oldu

Beyazıt Camii külliyesinde bulunan tarihi hünkar kasrı, yanarak kül oldu. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, yangının elektrik kontağından çıktığı düşündüklerini söyledi. Beyazıt Camii'ndeki tarihi hünkar kasrında çıkan yangın kontrol altına alındı. Yangın nedeniyle tarihi hünkar kasrının bulunduğunu bölüm kül oldu.

Yangın yerinde inceleme yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, yanan binanın Osmanlı döneminde hünkar kasrı olarak kullanıldığını, binanın bir bölümünde padişahın vatandaşları kabul ettiği söyledi. Demir, "Yangın tamamen söndürüldü. İtfaiyenin soğutma çalışmaları devam ediyor. Yangının elektrik kontağından çıktığını düşünüyoruz. Tarihi yapıda büyük çapta maddi hasar var." diye konuştu.

Ucuz atlatıldı

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Beyazıt Camisi Hünkar Kasrı'nda çıkan yangının camiye sirayet etmeden söndürüldüğünü belirterek, ''Görünen o ki elektrik aksamından kaynaklanan bir yangın. Ucuz atlatıldı'' dedi.

Yangının meydana geldiği alanda incelemelerde bulunan Demir, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yangının tamamen ahşaptan yapılmış Hünkar Kasrı'nda çıktığını belirtti.

Bu yerin iç tarafında Hünkar Mahfili'nin bulunduğunu aktaran Demir, padişahın cuma günleri geldiği Hünkar Mahfili'nde namaz kıldığını ve yangının meydana geldiği yerde de halkı kabul edip şikayetlerini dinlediğini anlattı.

Demir, ''Yangın, camiye sirayet etmedi. Hünkar Kasrı ile camiyi ayıran tarihi bir kapı var. Bu kapı da yangından zarar görmedi. Görünen o ki elektrik aksamından kaynaklanan bir yangın. Ucuz atlatıldı. Geçmiş olsun'' diye konuştu.

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci de İstanbul Büyükşehir ve Fatih belediyeleri ile İl Özel İdaresinin eski eserleri koruma ve kurtarma restorasyon çalışmalarının ne kadar önemli olduğunun bugün bir kez daha anlaşıldığını söyledi.

İstanbul'da şu anda projesi onaylanmış 90 eser olduğunu ifade eden Özekinci, proje ihalesi yapılan 40 eserin de Anıtlar Yüksek Kurulunda görüşülmeye devam edildiğini kaydetti.

Yüzlerce projenin ise onaylanmış durumda olduğunu aktaran Özekinci, ''Bu şu manaya geliyor; yangın, deprem ya da herhangi bir olayda camimize herhangi bir zarar verilmesi halinde bu eserlerimiz tamamen dijital ortamda santimetre santimetre, milim milim kayıt altına alınmış durumda'' dedi.

Beyazıt Camisi'nin 1999 Marmara Depreminde özellikle kubbe kısmında çatlaklar dolayısıyla zarar gören camilerden biri olduğunu belirten Özekinci, şu bilgileri verdi:

''Böylesine İstanbul'un merkezi bir yerindeki camimizde proje ihalelerini yaptık. Şu anda proje ihalelerimiz kuruldan onaylandı. 2011 yılı yatırım programımızı da görüşülmek üzere genel müdürlüğümüze sunduk. Şu anda 150'ye yakın bizim onaylanmış, her an ihaleye çıkabileceğimiz taşınmazımız var. Burası sur içi olduğundan Mahmutpaşa ve Rüstempaşa camileri de onaylanmış. Burasının restorasyon ve röleve projeleri onaylı. Buradaki kaybımız telafi edilemeyecek bir şey değil. Santimetre santimetre her şey kayıt altına alınmış durumunda. 2011 yatırım programımızda da onaylı yerlerden biri. İnşallah 2011 yılında restorasyon ihalesine de çıkmayı düşünüyoruz.''

-İTFAİYE DAİRE BAŞKANI KARAHAN-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangının başlangıç anından itibaren birçok ekiple olay yerinde söndürme ve soğutma çalışmaları başlattıklarını söyledi.

Karahan, ''Yangın tamamen kontrol altına alınmıştır. Caminin ek binasının 2. katında çıkan yangının elektrik kaçağından kaynaklandığını tahmin ediyoruz. Olay yerinde incelemede bulunduk. Tadilat sırasında çıkmış bir yangın değildir. Binadaki ahşap ve türü malzemelerin zarar gördüğünü söyleyebiliriz. Geniş çaplı araştırmamız devam ediyor'' diye konuştu.

Caminin yanındaki ek binayı zamanında padişahların dinlenme yeri olarak kullandığını söyleyen Karahan, ''Şimdilik çok büyük bir hasar görülmüyor. Olaya zamanında müdahale ettik ve kontrol altına aldık'' dedi.

TARİHİ KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ'NDE DE YANGIN ÇIKMIŞTI

Öte yandan, 11 Şubat tarihinde de yine restorasyon çalışmaları süren Tophane'deki Tarihi Kılıç ali Paşa Camii'nde de yangın çıkmıştı. İşçilerin çay molasına çıktığı sırada meydana gelen yangında maddi hasar oluşmuştu.


İstanbul'un en önemli tarihi binalarından Haydarpaşa Garı'da yine bir bakım çalışması sırasında aleclere teslim olmuştu.

Yalıtım çalışmaları sırasında çıkan yangın sebebi ile tarihi binanın çatısı alevlere teslim olmuştu.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.