Beşşar Esed'i bitirecek istek
Suriye ile ilgili tüm gelişmeler ajanslarla eşzamanlı olarak... İşte günün gelişmeleri...
SURİYE HAVA SAHASI UÇUŞLARA KAPATILSIN
Halep Türkmenleri Siyasi Temsilcisi Fayat Süleyman, ''Birleşmiş Milletler (BM) eğer Suriye'nin hava sahasını uçuşa yasak bölge ilan ederse sorunlarımız büyük oranda biter. Rejimden kısa süre içinde kurtulabiliriz'' dedi.
Süleyman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esed rejimine bağlı askerlerin saldırılarına devam ettiğini belirtti. Uçak, helikopter ve ağır silahlarla düzenlenen saldırıların giderek artmasından duyduğu endişeyi ifade eden Süleyman, ''Ramazan Bayramı süresince de birçok yeri vurdular. Aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Bize bayram yaşatmadılar'' diye konuştu.
Esed ordusunun sivilleri öldürmesini engellenmeye yönelik ''hava sahasının uçuşa yasaklanması'' talebinde bulunan Süleyman, ''Birleşmiş Milletler eğer Suriye'nin hava sahasını uçuşa yasak bölge ilan ederse sorunlarımız büyük oranda biter. Rejimden kısa süre içinde kurtulabiliriz. Bu konuda Türkiye'den destek bekliyoruz. Diğer ülkelerin de bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Aksi takdirde işimiz çok zor'' diye konuştu.
Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor
Esed'e bağlı askerlerin uçak, tank, helikopterlerine karşı Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) elinde sadece hafif silahların olduğuna dikkati çeken Süleyman, muhalif askerlerin büyük kahramanlık göstererek mücadele verdiğini anlattı.
ÖSO askerlerinin canları pahasına söz konusu ağır silahlara sahip rejime karşı geldiğini belirten Süleyman, Halep'in büyük bölümünün muhaliflerin eline geçtiğini söyledi.
Yaşanan olaylarda 2 binden fazla Türkmen'in hayatını kaybettiğini bildiren Süleyman, bu sayının artmasından duyduğu endişeyi de dile getirdi.
Öte yandan Esed rejimine bağlı askerler ile ÖSO'ya bağlı Türkmen askerler arasında dün de çatışma çıktı. Esed rejimine ait bir uçağın havadan destek verdiği Süleyman Halebi bölgesindeki çatışmada 8 Türkmen askerin hayatını kaybettiği bildirildi.
211 SURİYELİ CEYHAN'A GETİRİLDİ
Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan 211 Suriyeli Ceyhan ilçesine getirildi.
Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Adana Valiliği koordinesinde Hatay'dan ilçeye getirilen Suriyelilerin Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı öğrenci yurduna yerleştirildiğini belirtti.
Karakuş, İlçe Sağlık Müdürlüğü görevlileri tarafından sağlık kontrolünden geçirilen Suriyelilerin tüm ihtiyaçlarının Adana İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nce karşılanacağını kaydetti.
SURİYE'DE ÖLDÜRÜLEN JAPON GAZETECİ
Suriye'de öldürüldüğü açıklanan Japon gazeteci Mika Yamamoto'nun (45) cenazesi, İstanbul'a getirildi.
Gaziantep Havaalanı'ndan kalkan Yamamoto'nun cenazesini taşıyan THY'nin tarifeli uçağı, Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı.
Yamamoto'nun cenazesi ile İstanbul'a gelen eşi Kazutaka Sato ve beraberindeki diğer Japon gazetecilerin üzgün oldukları görüldü.
Atatürk Havalimanı Dış Hatlar kargo bölümüne götürülen Yamamoto'nun cenazesinin, yarın Japonya'ya gönderilmesi bekleniyor.
MEDYA DERNEĞİ: SURİYE YÖNETİMİ TÜM GAZETECİLERİN CAN GÜVENLİĞİNDEN SORUMLU
Medya Derneği, Suriye yönetiminin, ülkede görev yapan tüm gazetecilerin can güvenliğinden sorumlu olduğunu belirtti.
Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Halep'te El Hurra televizyonu adına görev yapan Türk kameraman Cüneyt Ünal ve Filistinli gazeteci Beşar Fehmi'den bir süredir haber alınamamasının endişe verici olduğu ifade edildi.
Açıklamada, Ünal ve Fehmi ile ilgili henüz teyit edilmiş bir bilginin olmadığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi:
''Suriye yönetimi bu iki gazetecinin ve ülkede görev yapan tüm gazetecilerin can güvenliğinden sorumludur. Meslektaşlarımızın en kısa sürede ülkelerine dönmeleri sağlanmalıdır. Bu çerçevede Türk yetkililer ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere insan hakları örgütlerini ve uluslararası medya kuruluşlarını konuya gerekli hassasiyeti göstermeye davet ediyoruz. Meslektaşlarımızla birlikte aynı bölgede görevini yaparken hayatını kaybeden Japon savaş muhabiri Mika Yamamoto'yu da saygıyla anıyoruz.''
ÇATIŞMALAR LÜBNAN'A SIÇRADI
Lübnan'ın kuzeyindeki Trablus kentinde, Esed rejimi yanlıları ile karşıtları arasında 3 gündür süren çatışmalarda ölenlerin sayısı 10'a yükseldi.
Çatışmaların yoğunluğunun azalmasının yanısıra taraflar arasında ateşkes girişimlerine rağmen küçük çaplı çatışmaların dün geceden bu yana devam etti. Cebel Muhsin ve Babu et-Tabbane mahallerinde yaşayan karşıt gruplar arasındaki çatışmalarda ölü sayısı 10'a yükseldi
Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin iki mahalle arasında yaşanan çatışmaları sona erdirmek üzere, askeri birliklere tam yetki vermesinden sonra, dün askeri birlikler de mahalleleri birbirinden ayıran Suriye Caddesi'ne mevzilendi.
Yerel kaynaklar, alınan tüm tedbirlere rağmen, gece boyunca aralıklarla taraflar arasında silah atışlarının sürdüğünü belirtti.
17 GAZETECİ ÖLDÜ
Japon gazeteci Mika Yamamoto'nun Halep'te hayatını kaybetmesiyle Suriye'de görev yapan gazetecilerin can güvenliği tekrar gündeme geldi. Olayların yaşandığı 17 ay boyunca 17 gazeteci hayatını kaybetti, Türk gazeteci Cüneyt Ünal ve el-Hurra kanalı muhabiri Beşar Fehmi halen kayıp, çok sayıda yerel basın mensubundan haber alınamıyor.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) verilerine göre, Kasım 2011'de gazeteci Ferzat Jarban'ın öldürülmesiyle başlayan süreçte 17 gazetecinin hayatını kaybetmesi, Suriye'yi gazeteciler için dünyadaki en tehlikeli yer haline getiriyor. Halen 2 gazetecinin kayıp olduğunu belirten komite, son iki haftada 3 gazetecinin öldürüldüğüne, çok sayıda yerel gazetecinin de halen kayıp olduğuna dikkati çekerek, gazetecilere yönelik ''ölümcül bir saldırı dalgası başladığını'' savundu.
Suriye'de görev esnasında hayatını kaybeden Japon kadın gazeteci Mika Yamamoto'nun cenazesi, Özgür Suriye Ordusu'nun yardımıyla gazeteci eşiyle geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye getirildi. Afganistan ve Irak savaşlarını da izlemiş deneyimli gazetecinin ölümü ülkedeki gazetecilerin güvenliğini yeniden gündeme taşıdı.
Halep'te ordu birlikleriyle muhalifler arasında çıkan çatışmada başından yaralanan Cezayir asıllı Fransız gazeteci Yasin bin Rabia ise tedavi için Türkiye'ye getirildi.
Arap TV kanalı el-Hurra adına Halep'de görev yapan Türk gazeteci Cüneyt Ünal ve yine aynı kanalın muhabiri Beşar Fehmi'den 20 Ağustos'tan bu yana haber alınamıyor, bölgede çok sayıda yerel basın mensubu da kayıp.
''Medya mensuplarını hedef almayın''
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü ise Suriye'de son olarak 3 gazetecinin öldürülmesiyle profesyonel ve yerel gazetecilere karşı şiddetin endişe verici şekilde artmaya devam ettiğini, Şam'dan Lübnan sınırına kadar birçok yerde gazetecilerin öldürüldüğünü kaydetti.
Bölgedeki muhabirlerden aldığı bilgilere dayandırarak 6 kayıp basın mensubunun serbest bırakıldığını, haber alınamayan 30'dan fazla gazetecinin hayatından endişe edildiğini bildiren RSF, ülkede çatışan bütün gruplara uluslararası hukuka saygı göstererek ''haber yapmaya çalışan medya mensuplarını hedef almamaları'' çağrısında bulundu.
Milli Gazete'den Cihat Arpacık ve Star Gazetesi'nden Kemal Gümüş, Suriye'deki olayları izlemek üzere gittikleri Halep'e bağlı Afrin kentinde, PYD üyesi oldukları kaydedilen bir grup tarafından alıkonulmuş, 2 Ağustos'ta serbest bırakılmıştı.
AA Foto Muhabiri Gül, yaralanmıştı
Temmuzda El-Cezire televizyonu Ankara muhabiri yaralanmış, İngiliz meslektaşıyla kaçırılan Hollandalı gazeteci Jeroen Oerlenmans bir hafta sonra serbest kalmış, Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Sinan Gül'ün keskin nişancılar tarafından vurulduğu an ekranlara yansımış, daha sonra çatışma bölgesinden kurtarılan Muhabir Samet Doğan ve Kameraman Kenan Yeşilyurt, Özgür Suriye Ordusu tarafından güvenlikli bölgeye getirilmişti.
Belgesel çekmek için gittiği Suriye'de kaçırılan Türk gazeteci Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun'dan 70 gün haber alınamamış, 2 gazeteci yoğun diplomatik temasların ardından serbest bırakılmıştı.
Suriye'den Lübnan'ın başkenti Beyrut'a kaçırılan Fransız gazeteciler Edith Bouvier ile William Daniels martta ülkelerine dönebilmişti.
İdlib kentine belgesel çekmek için giden Cezayir asıllı İngiliz vatandaşı Nesin Antariri ve Velid Beledi, Derkkuş beldesinde güvenlik güçlerince öldürülmüştü. İngiliz Sunday Times gazetesi için çalışan Amerikalı Marie Colvin ve Fransız foto muhabiri Remi Ochlik, Humus Baba Amr semtinde 22 Şubat günü vurularak hayatını kaybetmişti.
923 SURİYELİ TÜRKİYE'YE GELDİ
Ülkelerindeki olaylardan kaçan aralarında askerlerin de bulunduğu 923 Suriyeli Türkiye'ye geldi.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı, Bükülmez ve Kavalcık köylerinde sınıra gelen, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 923 Suriyeli, Türkiye'ye sığınma talebinde bulundu.
Güvenlik önlemleri altında sınırdan minibüslerle alınan Suriyeliler, Reyhanlı Hac Konaklama Tesisleri'ne getirildi.
Türkiye'ye giriş yapan Suriyeliler arasında yer alan 3 albay, 4 yarbay, 2 binbaşı, 2 yüzbaşı, 2 üsteğmen ile 2 asker ailesinin Apaydın Kampı'na, diğerlerinin ise Malatya'ya gönderildiği öğrenildi.
8 Suriyeli Nusaybin'e geldi
Suriye'deki olaylardan kaçan 8 kişi Nusaybin'e geldi.
Edinilen bilgiye göre, Nusaybin ilçesi yakınlarındaki mayınlı sınır bölgesinden geçmeye çalışan Suriye uyruklu 8 kişi, Türk askerlerine sığındı.
Nusaybin Devlet Hastanesi'ne sağlık kontrolü için götürülen Suriyelilerden biri araçtan indirildiği sırada kaçmaya başladı. Kaçan Suriyeli polis tarafından Şirin Bulvarı mevkisinde yakalandı.
Sağlık kontrolünden geçirilen 8 kişi jandarmaya teslim edildi.
Aralarında asker ve 1 yaşındaki çocuğun da bulunduğu 8 kişinin, Hatay'daki kampa gönderileceği öğrenildi.
ÇİN'DEN SURİYELİ SIĞINMACILARA İNSANİ YARDIM
Çin yönetimi, Ürdün'deki ve Lübnan'daki Suriyeli sığınmacılara 30 milyon yüen (yaklaşık 4,76 milyon dolar) değerinde acil insani yardımda bulunacağını açıkladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ürdün ve Lübnan'daki sığınmacılar için her biri 15 milyon yüen değerindeki yardım paketinin yakın zamanda teslim edileceği kaydedildi.
Açıklamada Çin'in mart ayında Uluslararası Kızılhaç Komitesi aracılığıyla 2 milyon dolarlık nakit yardımda bulunduğu da bildirildi.
OBAMA VE CAMERON SURİYE'Yİ KONUŞTU
ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron ile Avrupa'daki ekonomik kriz ve Suriye konularını ele aldığı bir telefon görüşmesi yaptı.
Beyaz Saray 'dan yapılan açıklamaya göre, iki liderin geniş yelpazeyi içeren bir dizi küresel konuda yakın istişarelerinin devamı niteliğindeki görüşmede Obama, Avrupa'daki ekonomik krizle başa çıkmada kararlı eylemler sergilenmesine yönelik güçlü desteğini yineledi.
Obama görüşmede ayrıca, Suriye'deki giderek kötüleşen insani duruma ilişkin kaygılarını ve BM'nin Suriye'ye insani yardım çağrılarına daha fazla ülkenin katkı sağlaması ihtiyacını dile getirdi.
Görüşmede iki lider, uluslararası toplumun Suriye'de yerlerinden edilenlere yardım sağlamasının, Esed rejimine baskı uygulamasının ve Suriye halkının meşru arzularının hayata geçebilmesi için muhalefeti desteklemesinin yolları üzerinde fikir alışverişinde bulundu.
Cameron da kimyasal silah kullanılmasının, yaklaşımlarını yeniden değerlendirmelerine yol açacağı uyarısında bulundu
İngiltere Başbakanı David Cameron da Suriye'de kimyasal silah kullanılmasının "yaklaşımlarını yeniden değerlendirmelerine" yol açacağı uyarısında bulundu.
BBC'nin haberine göre ABD Başkanı Barack Obama'nın kimyasal silah kullanılması ya da tehdidinin kendileri için kırmızı çizgi olduğunu, böyle bir durumun Suriye'ye olası askeri müdahale konusundaki hesaplarını değiştirebileceğini söylemesinin ardından Cameron da benzer uyarıda bulundu.
Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Cameron'ın dün Obama ile telefonda Suriye konusunu görüştüğü, uyarısını Obama ile görüşmesinden sonra yaptığı belirtildi.
David Cameron'ın ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı François Holland'la telefon görüşmesi yaptığı, liderlerin Suriye muhalefetine destek ve muhtemel geçiş hükümetinin kurulmasına yardım konularını ele aldığı kaydedildi.
Liderlerin, ülkesinden kaçan Suriyelilerin durumunu görüştüğü de ifade edildi.
Cameron'ın BM ile birlikte çalışmanın gerekliliğine vurgu yaparak, uluslararası toplumun BM aracılığıyla insani yardım yolunun açılması için daha çok çaba göstermesi gerektiğini kaydettiği belirtildi.
SURİYE SINIRINDAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI
Suriye tarafında, Yayladağı Gümrük Kapısı yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın tamamen kontrol altına alındı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Kesep kasabası, Kastal Maaf köyü ve Fırınlık bölgelerinde 3 gün önce çıkan ve bir gün aradan sonra Türkiye tarafına sıçrayan orman yangını, havadan ve karadan yapılan müdahale ile tamamen kontrol altına alındı.
Yangın bölgesinde şerit açma ve kesim çalışmalarının devam ettiği öğrenilirken, zarar tespit çalışmalarının sürdüğü, ilk belirlemelere göre 180-200 hektar arası ormanın zarar gördüğü kaydedildi.
ajanslar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.