Beşşar Esed'den katliam

Beşşar Esed'den katliam
Beşşar Esed, Mevlid Kandili gecesi ülkeyi kana buladı. Esed, camileri yıktırdı...BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DE RUSYA VE ÇİN SURİYE'YLE İLGİLİ PLANI VETO...




Beşşar Esed, Mevlid Kandili gecesi ülkeyi kana buladı. Esed, camileri yıktırdı...
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DE RUSYA VE ÇİN SURİYE'YLE İLGİLİ PLANI VETO ETTİ

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'deki şiddetin derhal sona ermesi çağrısında bulunan ve Suriye rejimi tarafından yapılan insan hakları ihlallerini kınayan karar tasarısını, Rusya ve Çin'in vetosu nedeniyle kabul etmedi.

15 üyeli BMGK'da yapılan toplantıda, Türkiye'nin de destek verdiği karar tasarısına 13 üye ülke ''evet'' oyu verirken; Rusya ve Çin, ''hayır'' oyu verdi ve kararı BMGK'nın daimi üyeleri olarak veto etti.

Oylama öncesinde yapılan ve sadece BM Daimi Temsilcilerinin katıldıkları basına kapalı danışma toplantısında, Rusya'nın hem karar tasarısında değişiklik yapılmasını hem de oylamanın ertelenmesini istediği, ancak Konsey üyelerinin buna yanaşmadığı öğrenildi.

BMGK'daki oylama, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin'in uzun süre toplantı salonuna gelmemesi nedeniyle gecikti.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, Suriye'de insan hakları ihlallerini kınayan ve şiddetin durması çağrısında bulunan karar tasarısının, ''tek tarafı suçladığını, dengeli olmadığını ve Suriye'deki gerçekleri yansıtmadığını'' iddia etti.

Çurkin BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in karar tasarısını veto etmelerinin ardından yaptığı açıklamada, kendilerinin de Suriye'de şiddetin sona ermesini istediklerini ancak tasarının yanlı olduğunu savundu.

Suriye'de muhaliflerin de silahsızlanması gerektiğini ve onların da eşit şekilde kınanması gerektiğini öne süren Çurkin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un salı günü Suriye'ye gideceğini, Suriye'de sorunun siyasi olarak barışçıl şekilde çözülmesini istediklerini belirtti.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baodong Li de karar tasarısının dengeli olmadığını savundu.


BM GENEL SEKRETERİ BAN: "BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI OLDU"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye karar tasarısını kabul etmemesinin, Suriye halkı, Ortadoğu ve demokrasi savunucuları için büyük hayal kırıklığı olduğunu belirtti.

BM Sözcülüğünden, BMGK'da bugün Suriye karar tasarısının, Rusya ve Çin tarafından veto edilmesinin ardından yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın oylama sonucundan ''derin üzüntü'' duyduğu, bu durumun BM'nin ve uluslararası toplumun rolünü zayıflattığını söyledi.

Açıklamasında ''Güvenlik Konseyi üyeleri kendi aralarında birleşerek, Suriye'deki krizin sona ermesine ve barış içinde bir gelecek yaratılmasına yardımcı olabilecekleri önemli bir fırsatı kaçırdılar'' ifadesini kullanan Ban, ''Suriye'de tüm insan hakları ihlalleri, özellikle de Suriyeli yetkililer tarafından yapılan ihlaller derhal sona erdirilmelidir. Bu Arap dünyasındaki halklarının ortak özlemi, Suriyeliler de daha azına layık değil'' dedi.

Ban açıklamasında, uluslararası toplumun ve Suriye halkının, Suriyeliler tarafından yürütülecek demokratik ve çoğulcu bir siyasi sisteme geçişe yönelik çabalarını ikiye katlaması gerektiğini vurgulayarak ''Bu şimdi daha da acil'' dedi.

Ban, BM'nin bu yöndeki çabaların yanında yeralmaya herzaman hazır olduğunu da kaydetti.

OBAMA: BM BU GADDARLIĞA DUR DEMELİ

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye lideri Beşşar Esed'in hemen çekilerek, demokratik geçiş sürecinin devamına izin vermesini istedi.

Esed'in Humus'ta kendi vatandaşlarına düzenlediği saldırının kelimelerle ifade edilemeyeceğini vurgulayan Obama, BM Güvenlik Konseyi'nin, Esad hükümetinin gaddarlığına karşı duruş sergilemesi gerektiğini söyledi.

Suriye halkına da seslenen Obama, "ABD sizinle beraber. Esed rejimi artık sona ermeli." dedi.
________________________________________
BEŞŞER ESED İSTANBUL'DA PROTESTO EDİLDİ
________________________________________
DİYANET, SURİYE'DE YAŞANANLARI KINADI
________________________________________
Cami enkazı altında kalanlar feci şekilde can verdi.Suriye'de kanlı gece Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi örgütü, Beşşar Esed'e bağlı askeri güçlerin Humus kentinin Halidiye bölgesini bombaladığını, ölü sayısının 200'ün üzerinde olduğunu kaydetti. Örgüt, ölenlerin arasında kadın ve çocukların bulunduğunu, 700 kadar kişinin de yaralandığını bildirdi.

138 KİŞİ HALİDİYE'DE 79 KİŞİ HUMUS'TA ÖLDÜRÜLDÜ

Örgütün lideri Rami Abdulrahman, görgü tanıklarından elde ettiği bilgiye göre, 138 kişinin Halidiye'de, 79 kişinin ise Humus kent merkezinde öldürüldüğünü kaydetti. Abdulrahman, bölgedeki en az 36 evin içinde insanlar varken yerle bir edildiğini ifade etti.

Humus Yerel Koordinasyon Komitesi sözcüsü Ebu Abdullah, El Cezire televizyonuna telefonla bağlanarak yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun, Humus'un Halidiye mahallesini havan topuna tuttuğunu ve ağır silahlar kullandıklarını belirtti.

"İNSANLIK NEYİ BEKLİYOR"

Müslüman ülkelere seslendiğini kaydeden Abdullah, "Neyi bekliyorsunuz? Burada insanlar ölüyor. Rusya bizden ne istiyor? Arap Birliği neyi bekliyor? Birleşmiş Milletler neyi bekliyor? İnsanlık nerede?" diye tepki gösterdi.

"CAMİYE SIĞINIP ALLAH'A YALVARIYORUZ"

Suriyeli aktivistlerden Halid Ebu Sabah, El Ceziye'ye yaptığı açıklamada, Suriye'de en kanlı gecelerden birisinin yaşandığını, ordunun 300'den fazla havan mermisi ile Halidiye mahallesini bombaladığını aktardı. Yaralı sayısının 700'ü aştığını iddia eden Ebu Sabah, "Evler havan topu ve tank ateşi ile bombalanıyor. İnsanlar ölüyor, çok sayıda yaralı var. Humus kan gölü haline geldi. İnsanlar camileri doldurup Allah'a yalvarıyor. Çünkü bize yardım eden hiçkimse yok. Neden kimse bizim sesimizi duymuyor? İnsanlar nerede? Buna daha ne kadar sessiz kalınacak?" şeklinde duygularını dile getirdi.

Humus'ta yaralılara müdahale etmek için sağlık personelinin yanı sıra tıbbı malzeme eksikliği yaşandığı belirtiliyor.

BAKAN MAHMUD MUHALEFETİ SUÇLADI

Suriye Enformasyon Bakanı Adnan Mahmud, muhalefeti BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye ile ilgili karar tasarısını etkileyebilmek için Humus kentini bombalamakla suçladı.

Mahmud, "Suriye ordusunun Humus kentindeki mahalleleri vurduğuna ilişkin haberlerin asılsız ve yanlış olduğunu, bu bilgilerin BM Güvenlik Konseyi'nin toplantısı nedeniyle, bilgi savaşı çerçevesinde verildiğini" belirtti.

"Arap ve Batı basınının bu saldırısının bölgede Suriye Ulusal Konseyi tarafından kışkırtılan silahlı terör gruplarının artışıyla aynı zamana denk geldiğini" ifade eden Mahmud, bu grupları "Humus sokaklarında ve mahallelerinde ayırt etmeksizin ateş açmakla, orduyu işe karıştırmaya ve gerçeği çarpıtmaya çalışmakla" suçladı.

Mahmud, bazı televizyon kanallarını bombardımanlarda ölen, silahlı terör grupları tarafından kaçırılan ve öldürülen vatandaşların cesetlerini göstermek, böylece BM Güvenlik Konseyi'nin toplantısı sırasında bazı ülkeleri etkilemeye çalışmakla itham etti.

BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye karar tasarısını görüşmek üzere toplandı.

BMGK'nın Fas tarafından geçen hafta sunulan ve üzerinde sonradan değişiklikler yaptığı karar tasarısını hemen oylamaya sunması beklenirken, Rusya oylamaya geçilmeden önce danışma toplantısı düzenlenmesini istedi.

BMGK'nın basına kapalı danışma toplantısı devam ediyor. Rusya'nın Suriye karar tasarısında değişiklikler yapılmasını istediği öğrenildi.

Tasarının, 15 üyeli BMGK'dan geçmesi için daimi üyeler (ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya) tarafından veto edilmemesi ve en az 9 üyenin ''evet'' oyunu alması gerekiyor. Bu yüzden Rusya'nın kullanacağı oy büyük önem taşıyor.

TUNUS, SURİYE BÜYÜKELÇİSİNİ ÜLKESİNE YOLLUYOR

Tunus'un Suriye Büyükelçisini ülkesine geri gönderme kararı aldığı bildirildi.

El Cezire televizyonunun canlı yanınına telefonla bağlanan Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdülselam, Humus'ta yaşananlara tepki olarak, Suriye'nin Tunus'ta bulunan büyükelçisini ülkesine gönderme kararı aldıklarını belirtti.

Abdülselam, alınan bu kararın yakında uygulamaya konulacağını ve Suriye'de bulunan Tunus Büyükelçisini geri çağıracaklarını aktardı.

AKTİVİSLER: "ŞAM'DA 17 ÖLÜ"

Suriye'nin başkenti Şam'ın Dereya banliyösünde bir cenaze törenine yapılan müdahale sonucu 17 kişinin öldüğü belirtildi.

Suriyeli muhalif aktivistler, bugün Şam'ın Dereya banliyösünde, olaylarda ölen muhaliflerin cenaze törenine güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucunda 17 kişinin yaşamını yitirdiğini ve bir çok kişinin yaralandığını aktardı.

Öte yandan, El Cezire televizyonu, Humus'ta yaşananları protesto etmek amacıyla Suriyeli muhaliflerin, Mısır ve Kuveyt'teki Suriye Büyükelçiliklerine saldırdığı ve bazı kişilerin zorla elçilik binalarına girdiğini belirtti.

Suriye resmi haber ajansı SANA ise, Ürdün'ün başkenti Amman'da bulunan Suriye Büyükelçiliğine bazı kişilerin zorla girmek istediğini, ancak Ürdün polisinin bunu engellediğini duyurdu.

Bazı Arap televizyon kanalları, Amman'daki Suriye Büyükelçiliği önünde oturma eyleminin sürdüğünü ifade ediyor.

Suriye Ulusal Meclisi, Suriye ordusunun gece saatlerinden itibaren Humus kentine yönelik başlattığı operasyonda 260 kişiden fazla insanın öldüğünü, yüzlerce insanın yaralandığını ve hastahanelerin yaralıları tedavi etmekte yetersiz kaldığını duyurmuştu.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Humus kentinde yaşananları "gerçek bir katliam" olarak nitelendirmiş ve ölü sayısının artmasının beklendiğini belirtti.

AL ARABİYA: SALDIRILARDA 337 KİŞİ ÖLDÜ, YÜZLERCE YARALI VAR

Suriye rejimi Mevlid Kandili gecesi ülkeyi kana buladı. Humus kentine havadan ve karadan gece düzenlenen saldırılarda 260 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı. Ölenlerin arasında kadın ve çocukların da bulunduğu bildirildi.

Al Arabiya televizyonu Humus;a düzenlenen saldırıda 337 kişinin öldüğünü ve 1300 kişinin de yaralandığını açıkladı. Evlerdeki cesetlere ulaşılmadığını belirten Al Arabiya televizyonu, ölü sayısının daha da artabileceğini kaydetti. Saldırılarda iki caminin yıkıldığı ve cami enkazından onlarca cesedin de çıkarıldığı vurgulandı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi örgütü, Beşşar Esad;e bağlı askeri güçlerin Humus kentinin El Halidiye bölgesini bombaladığını, ölü sayısının 260;a yükseldiğini duyurdu.

Muhalif Suriye Ulusal Meclisi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Rusya;yı Beşşar Esad rejimini kınamaya ve BM Güvenlik Konseyi'nen çıkacak karara destek vermeye davet etti.

El Halidiye bölgesindeki görgü şahitleri, Suriye güvenlik güçlerinin mahalleye 300 havan topu attıklarını ve evlerin cesetlerle dolu olduğunu belirtti. Gece sokaklardan kadın ve çocuk seslerinin yükseldiğini belirten görgü şahitleri, hastanelerin yaralıları tedavide yetersiz olduğunu kaydederek Müslüman ülkelere acil yardım çağrısında bulundu.

AA'yı telefonla arayan Suriyeliler, sabah saatlerinde de Humus'a saldırılar düzenlendiğini ifade etti. Yaralılara müdahale etmek için sağlık personelinin yanı sıra tıbbi malzeme eksikliği yaşandığını belirten Suriyeliler, Türkiye'den acil yardım talebinden bulundular.

SURİYE MÜSLÜMAN KARDEŞLER, HUMUS İÇİN SORUŞTURMA İSTEDİ

Suriye Müslüman Kardeşler Örgütü, Humus olaylarıyla ilgili uluslararası bir soruşturma komisyonunun kurulmasını talep etti.

Örgütün resmi sitesinde yayımlanan bildiride, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay kuruluşlarının yaralılara ve sınırı geçmek isteyen vatandaşlara yardım için derhal harekete geçmesi çağrısında bulunuldu.

Humus'ta yaşanan katliamı sert bir dille kınayan Örgüt, Beşşar Esad yönetiminin Humus mahallelerini gerçek anlamda bir savaş alanına dönüştürdüğü ve kendi halkına karşı soykırıma giriştiğini kaydetti. Müslüman Kardeşler Örgütü, Humus katliamının 1982 Hama Katliamı, Mevlid Kandili ve Cuma gününe denk gelmesinin de tesadüf olmadığını belirtti.

Bildiride, "Güvenlik Konseyinden ve Arap Birliği'nden, Humus'ta yaşanan acı katliamla ilgili hukuki ve insani sorumlulukları belirlemek amacıyla uluslararası tahkikat komisyonunun oluşturulmasını ve sorumlularının Uluslararası Adalet Divanına gönderilmesini talep ediyoruz" denildi.

ATİNA'DA SURİYELİ GÖSTERİCİLER SURİYE BÜYÜKELÇİLİĞİNE SALDIRDI

Yunanistan'ın başkenti Atina'da, Suriyeli göstericiler Suriye Büyükelçiliğine saldırdı.

Sabah erken saatlerde Suriye'nin Paleo Psihiko semtindeki büyükelçilik binası önünde toplanarak, Humus'daki saldırıları protesto eden yaklaşık 50 gösterici, elçilik binası önündeki nöbetçi kulübesini tahrip etti.

Büyükelçilik avlusuna girerek büyükelçiliğe ait bazı araçları tahrip eden, taş ve sopalarla elçilik binasının camlarını kıran göstericiler polis tarafından uzaklaştırıldı. 13 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

PROTESTOCULAR SURİYE'NİN BERLİN BÜYÜKELÇİLİĞİNE GİRDİ

Almanya'nın başkenti Berlin'de bir grup protestocunun Suriye'nin Berlin Büyükelçiliğine zorla girdiği bildirildi.

Berlin polisi yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 eylemcinin dün Suriye'nin Berlin Büyükelçiliği'nin kapısını kırarak içeri girdiğini belirtilerek olayda camların ve mobilyaların kırıldığı ifade edildi.

Açıklamada, olay yerine gelen polisin saldırganları göz altında aldığı kaydedildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı olayı kınarken, yapılan açıklamada, Alman hükümetinin ülkede bulunan diplomatik ve konsolosluk binalarının güvenliliğine önem verdiği ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu sorumlusu Büyükelçi Boris Ruge'nin, Suriye'nin Berlin Büyükelçisini telefon ile aradığı ve meydana gelen olaydan dolayı üzüntüsünü dile getirdiği kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.