Beslenme becerisi...

Beslenme becerisi...
Sağlıklı, mutlu ve enerjik bir lider, sağlıklı, mutlu, geleceği olan şirket demektir aynı zamanda...İş dünyasında aktif rol alan çoğu kişinin ve...



Sağlıklı, mutlu ve enerjik bir lider, sağlıklı, mutlu, geleceği olan şirket demektir aynı zamanda...

İş dünyasında aktif rol alan çoğu kişinin ve özellikle yöneticilerin yetkinlik sözlüğünde olması gereken yeni bir yetkinlik terimi de ?beslenme becerisi...?

Diyetisyen Banu TOPALAKÇI

btopalakci@bugun.com.tr


Biliyor muydunuz?


Balık içerdiği yağ asidi sayesinde konsantrasyonu artırıcı ve stresi azaltıcı etki göstermektedir. Benzer etkileri gösteren muz, elma, badem ve bitter çikolatanın da günlük beslenmenizde yer almasına dikkat ediniz. Tabii ki ne yediğinizin değil, ne kadar yediğinizin önemli olduğunu unutmadan. Yasaklarımızın olmadığı ama kendimizi kontrol edebilmeyi ve en önemlisi hayatımızın her aşamasında kendimizi yönetebilmeyi öğrenebildiğimiz ?ideal? bir yaşam dileklerimle... Kendinize takılıp düşmeyiniz!


Yapılan çalışmalar, yoğun çalışan, yüksek kilolu, diyabetli ya da kalp hastalığı olan bireylerin yorgunluk düzeylerinin arttığı, konsantrasyon ve iş verimliliklerinde düşme görüldüğünü saptamıştır.


KENDİMİZİ YÖNETEMİYORUZ


Bu da bize ünlü filozof Eflatun?un bir sözünü hatırlatıyor: ?İnsanoğlu önce para kazanmak için sağlığını harcar, sonra da yitirdiği sağlığını geri kazanmak için parasını!? Yöneticiler olarak belki de kabul etmemiz gereken bir gerçek var ki o da:


?Onlarca hatta yüzlerce kişi ve projeyi yönetebilirken ve de onlarca projeye yüksek yatırımlar yaparken, sağlığımızı korumak adına kendimize yapmamız gereken en önemli yatırımı hep erteliyor ve de gelecekteki kaliteli yaşantımızın bir gereği olan ?sağlıklı ve dengeli beslenmeyi? bir yaşamtarzı haline getiremiyoruz. Kısacası bu anlamda kendimizi yönetmekte son derece yetersiz kalıyoruz.


MUTLU LİDERMUTLU ŞİRKET


Sağlıklı,mutlu ve enerjik bir lider; sağlıklı,mutlu ve geleceği olan bir şirket demektir aynı zamanda. Liderin ve yöneticinin, çalışanlarının sağlığından ve kendi sağlığından birinci derecede sorumlu olduğu ve bu anlamda yapacağı her türlü yatırımın, şirketin ve ülkesinin, hatta dünyanın geleceği için de sağlıklı bir yatırımolduğu unutulmamalıdır.


UNUTMAYIN...


- Beslenme ve yaşamtarzı, bağışıklık sistemi ve beden sağlığını doğrudan etkilemektedir.


- Yapılan bir araştırmaya göre soğuk algınlığına bağlı üretkenlik kaybının getirdiği ekstramaliyet, ortalama 25milyon dolar civarındadır. (USA, Bramley et al, 2002)


- Dengeli ve sağlıklı
beslenme bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonların şiddet ve süresini azaltır.

- Çalışanların sağlığını geliştirmek verimliliği artıran en önemli etkendir.


- Kötü uyku, stres, hastalık, hastalık kaygısı, şişmanlık, dengesiz ve yetersiz
beslenme, fiziksel aktivite azlığı, az su tüketimi yorgunluğa ve baş ağrısına yol açan en önemli nedenlerdendir. Doğru beslenmeye teşvik edilen çalışanların yorgunluk düzeylerinde azalma olduğu yapılan çalışmalarca saptanmıştır. Bütün bunlardan dolayı ?Beslenme Becerisi? yetkinliği gereği, yeterli ve dengeli beslenmeyi kahvaltıdan başlayarak doğru seçimlerle uyku saatine kadar taşıyabilmek çok önemli bir performans kriteridir.

Bu anlamda ise prensipte yapılabilecek temel ilkeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:


- Kahvaltı yapma alışkanlığını yaşamfelsefesi haline getiriniz; protein ve karbonhidrattan dengeli bir kahvaltı örüntüsü ile güne daha zinde başlayabilir, öğleden sonra oluşabilecek yorgunluk hissini azaltabilirsiniz.


- Daha fazla hareket ediniz.


- Su içmeyi unutmayınız,masanızda size ait bir su şişesi bulundurarak günlük su tüketimini artırınız. Uzun süre susuz kalmak konsantrasyon bozukluğu ve başağrısı yaratır.


- Günde 3-4 fincandan fazla kahve tüketmeyiniz (tansiyon hastaları ise günde en fazla bir fincan içmeli), açık çay veya bitki çaylarına ağırlık veriniz.


- Öğün atlamayınız. Uzun toplantılarda toplantı öncesinde en azından süt vemuz gibi pratik bir atıştırma yapabilirsiniz.


- Öğün aralarındamutlaka ufak tüketimleriniz olmasını sağlayınız (Süt, sütlü kahve, 1 porsiyon kuru meyve, yoğurt, 10 adete kadar badem, 1-2 adet taze meyve, ayran, kefir vb.) Yoğurt ve süt sanılanın aksine uyku hissi vermeyeceği gibi, bir süre sonra tamtersi performans arttırıcı etki gösterecektir.


- Yemek yemeyi ya da su içmeyi unutmamak adına uyarıcımesaj içerikleri ile telefonunuz ya da bilgisayarınızdan destek alınız.


- Haftada bir iki kezmutlaka ızgara ya da buğulama balık tüketiniz. Balığın içerdiği yağ asidi sayesinde konsantrasyonu artırıcı ve stresi azaltıcı etkisi vardır.


- Yoğun toplantılarda taze domates suyu tüketimi ile hemçalışanlarınız hemde kendiniz için sağlıklı ve zihin açıcı bir toplantı içeceği alternatifi oluşturabilirsiniz. Hatta yanına birmiktar bademya da ceviz ilavesi ile toplantıyı çok daha verimli hale dönüştürebilirsiniz.


- Diyelimki dışarda yemektesiniz. Yemeğemutlaka sıcak ve bol limonlu bir çorba ile başlayınız. Ardından bolmiktarda salata ve ızgara et tercih edebilirsiniz. Yemek uzun bir toplantıya dönüşürsemaden suyu ile devamedebilir ya dameyve tercih edebilirsiniz.


SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ ŞART


Yoğun toplantılar, iş seyahatleri, ertelenemeyecek raporlamalar ve önemli gündem maddeleri derken, tüm bu işlerin yürüyebilmesi için gerekli olan en önemli şeyi unutuyoruz aslında:Kendimizi. Akşama kadar kahvaltı dahil atlanmış öğünler, sürekli kahve içilerek geçirilmiş bir gün. Dengesiz bir akşam yemeği ve bu şekilde kendini tekrar eden günler.


Oysa yöneticilerin, şirket, dünya ekonomisi ve bazen ülke geleceği için çok hızlı ve hayati kararlar almak zorunda kaldığı; yeni fikirler, açılımlar ve şirketin uzun ömürlülüğü için öncelikli olarak kendisi adına sağlıklı bir yaşam biçimi edinmesi gerekmekte. Bunun içinse sağlıklı ve dengeli beslenmesi! Bu nedenledir ki, iş dünyasında aktif rol alan çoğu kişinin ve özellikle yöneticilerin yetkinlik sözlüğünde olması gereken yeni bir yetkinlik terimi: ?Beslenme Becerisi.?


YÖNETİCİNİN SAHİP OLMASI GEREKEN ŞEY


Yöneticinin proaktif olmak, hızlı ve doğru karar alabilmek, kriz yönetmek, problem çözmek gibi yetkinliklerini efektif olarak yönetebilmesi, ancak sağlıklı bir beden ve ruh hali içinde mümkün olabilecektir. Dolayısıyla ?beslenme becerisi? ve ?beslenme yönetimi? yöneticinin tüm yetkinliklerini daha etkin kullanabilmesi için sahip olması gereken en önemli yetkinliğidir aslında...

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.