Benzine Libya zammı?

Benzine Libya zammı?
Petrol fiyatı son 2.5 yılın zirvesine çıktı.Benzin 8-9 kurş zamlandı. Türkiye'nin AB üyeleri arasında 1.90 euro ile akaryakıtın en pahalı olduğu ülke...



Petrol fiyatı son 2.5 yılın zirvesine çıktı.

Benzin 8-9 kurş zamlandı. Türkiye'nin AB üyeleri arasında 1.90 euro ile akaryakıtın en pahalı olduğu ülke konumunda.

Libya'daki olaylar, petrol fiyatlarının son 2.5 yılın zirvesine çıkmasına neden oldu. Türkiye'ye de etkileyen olaylar sonucunda akaryakıt ürünlerinden 95 ve 97 oktan benzinin satış fiyatı dün itibariyle litrede 8-9 kuruş artırıldı. Böylece akaryakıt dağıtım şirketlerinden Shell'de 95 oktan kurşunsuz benzinin satış fiyatı Ankara ve İstanbul'da litrede 3,95 liradan 4,03 liraya, İzmir'de 3,94 liradan 4,02 liraya, Van'da ise 4,03 liradan 4,11 liraya yükseldi. BP bayilerinde zam sonrası 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı Ankara ve İstanbul'da 4,03 lira, İzmir'de 4,02 lira, Van'da 4,13 liradan, Opet bayilerinde Ankara ve İstanbul'da 4,04 lira, İzmir'de 4,03 lira, Van'da ise 4,14 liraya çıktı. POAŞ bayilerinde de 95 oktan kurşunsuz benzin litrede Ankara'da 4,03 lira, İstanbul ve İzmir'de 4,02 liraya yükseldi. 97 oktan kurşunsuz benzin ise zam sonrası litrede 4,06 ile 4,17 lira arasında değişen fiyatlardan satılmaya başladı.

4 aydaki artış 24 kuruş

Hatırlanacağı üzere EPDK, aldığı bir kararla 31 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, akaryakıt ve madeni yağ satışlarında istasyonlarda hediye, eşantiyon ve kampanya adları altında oyuncak, deterjan, ev eşyası, bilet gibi tüm mal promosyonlarının yapılmasını yasaklamıştı. Bu kararın ardından sadece Opet litre fiyatını 0.1 kuruş düşürmüş, diğer şirketlerde hiçbir indirim yapılmamıştı. Zam ile birlikte son 4 ayda İstanbul Avrupa yakasında 95 oktan benzinin litre fiyatı 3,79 liradan 4,03 liraya yükselmiş oldu. 4 ay içinde benzine 5'inci kez zam yapılırken litre fiyatı toplamda 24 kuruş artmış oldu. Bu artışla Türkiye, AB üyeleri içinde 1,90 euro ile benzinin en yüksek fiyattan satıldığı ülke konumunda. Türkiye'yi 1,58 euro ile Yunanistan, 1,56 euro ile Hollanda, 1,50 euro ile Danimarka, 1,48 euro ile Finlandiya, 1,47 euro ile İsveç ve Almanya izliyor.

Petrol havayolu şirketlerini korkutuyor

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Başkanı Giovanni Bisignani, petrol fiyatlarındaki yükselişin havacılık sektörü için çok büyük bir sorun olduğunu söyledi. Bisignani Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında, petrol tarifesinin, sektördeki durumu radikal bir biçimde değiştirebilecek düzeyde büyük bir problem oluşturduğunu belirterek, 104 dolar değerindeki petrolün varil fiyatının, havacılık sektörü için 32 milyar dolar tutarında fatura anlamına geldiğini vurguladı.

TPAO ve ENI işe ara verdi

Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Libya'daki çalışmalarının hatırlatılması üzerine, şu anda Libya'da TPAO'nun faaliyetlerinin durdurulmuş durumda olduğunu bildirdi. Öte yandan İtalyan petrol ve doğalgaz şirketi Eni, Libya'daki petrol ve doğalgaz faaliyetlerini geçici olarak durdurdu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.