'Ben erkeğim, bende olmaz' demeyin!..

'Ben erkeğim, bende olmaz' demeyin!..
Genellikle kadınlara özgü bir hastalık olarak düşünülen meme kanseri erkekleri de tehdit ediyor.Dünyada her 100 erkekten birinde meme kanseri görüldüğünü...


Genellikle kadınlara özgü bir hastalık olarak düşünülen meme kanseri erkekleri de tehdit ediyor.

Dünyada her 100 erkekten birinde meme kanseri görüldüğünü belirten uzmanlar, ?Ben erkeğim, bende olmaz? ön yargısının geç teşhise, bunun da ölüm riskini çok daha fazla arttırdığına dikkat çekiyor.Erkeklerdeki ön yargı, meme kanserinin yayılma riskini çok fazla arttırdığı gibi tedavisini de zorlaştırıyor. Erkeklerin meme kanseri olasılığını düşünmemeleri nedeniyle kanser genellikle yayıldıktan sonra fark ediliyor. Hastalığın seyri kadınlara oranla daha ağır ve daha ölümcül oluyor. İHA muhabirine açıklama yapan Mersin Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Cengiz Titiz, erkekleri meme kanseri konusunda uyardı. Memenin bir organ olduğunu vurgulayan Dr. Titiz, kadınlar kadar sık olmasa da erkeklerde de meme kanseri görüldüğünün altını çizdi. Türkiye?de erkeklerin, ?bende meme kanseri olmaz? gibi bir önyargıya sahip olduklarına dikkat çeken Titiz, ?Bu çok yanlış bir düşünce. Meme dokusu olan herkeste kanser gelişebilir. Nasıl bütün dokularda kanser gelişme riski varsa memeden de kanser gelişme riski o kadar var. Yalnız kadınlara göre erkeklerde oldukça düşük. Dünyada erkek meme kanseri görülme oranı yüzde 1 veya bunun altında. Ancak, önyargı nedeniyle erkekler bunu ihmal ediyor? dedi.

?KADINDAKİ BELİRTİLERİN AYNISI ERKEKTE DE VAR?
Kadınların, yapılan çalışmalarla meme kanseri konusunda bilinçlendiklerini ve doktora başvurduklarını, böylece erken tanı konabildiğini söyleyen Dr. Titiz, ancak Türk toplumunda meme dokusunun kadına ait olduğu düşünüldüğü için erkeklerin kanseri ihmal etme durumlarının daha yüksek olduğunu kaydetti. Meme kanseri olan kadınlarda görülen bütün belirtilerin erkekteki meme dokusunda da görüldüğüne işaret eden Titiz, ?Meme derisindeki değişiklik, ele gelen bir sertlik, koltuk altında ele gelen bir sertlik, açılan bir yara, geçmeyen bir yara, meme başından bir akıntı gibi bütün şikayetler erkeklerde görülebileceği için böyle bir durumda erkeklerin de ?mememde kanser olmasa bile bir hastalık var mı? diye bir hekime gitmesi gerekiyor? diye konuştu.Erkek meme kanserinin, erkekte meme büyümesine neden olan jinekomasti hastalığı ile karışabileceği konusunda da uyaran Titiz, memede büyüme veya asimetri gibi şikayetlerin görülmesi durumunda mutlaka bir uzmana gidilmesi gerektiği uyarında bulundu.

?GENETİK YATKINLIK ÖNEMLİ?
Kadınlarda meme kanserine yol açan bütün risklerin erkekler için de geçerli olduğunu dile getiren Titiz, ?Birincisi yaş. Meme kanserinin 50 yaş ve üzerinde görülme sıklığı daha fazla. Bu erkekler için de geçerli. Genetik faktörler, diyet ve çevresel faktörler, yağdan zengin gıdalarla beslenme, alkol ve sigara tüketimi, bunların hepsi meme kanseri oluşmasında risk faktörü? ifadelerini kullandı.
Genetik yatkınlığın önemine de değinen Dr. Titiz, ?Özellikle iki tane gen üzerinde çok titiz çalışmalar yapılmış ve bu iki genin meme kanseri üzerinde oldukça etkili olduğu görülmüş. Kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de etkili. Bu genlerdeki mutasyonlar meme kanserine yol açmakta. Genetik yatkınlık olduğu için babadan da meme kanseri geçme riski var. Ailede zaten meme kanseri öyküsü varsa birinci derece akrabaların hepsinde bu risk var. Erkek kadın olması fark etmiyor? şeklinde konuştu.

?KADINLARA ORANLA DAHA KÖTÜ SEYREDİYOR?
Erkeklerde meme kanserinin kadınlara oranla biraz daha kötü seyrettiği bilgisini veren Titiz, toplumda ?erkekte meme kanseri daha hızlı öldürür? gibi bir algı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:?Bunun da tek sebebi erkeklerin kadınlar kadar hassas olmaması ve teşhisin tamamen daha geç konması. Erken teşhis kadınlarda nasıl önemle vurguladığımız bir konuysa erkekler için de aynısı geçerli. Erken teşhis konmadığı zaman kadında olduğu gibi erkekte de maalesef öldürücü oluyor. Zaten meme kanserinden ölümlerin büyük bir kısmı kanserin tedavisinden sonra metastaz dediğimiz yayılımlara bağlı gelişiyor. Erkeklerde de geç teşhis konduğu ve bu yayılımlar diğer organları etkilediği için ölümler daha çok bundan kaynaklanıyor.?

Erkeklerde de meme kanserinde kadınlara uygulanan tedavinin aynısının uygulandığını belirten Titiz, teşhis konduğu andan itibaren hastalığın tedavi sürecinin başladığını, ilaç tedavisi, kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi tedavi gibi kadınlarda hangi yol izleniyorsa erkeklerde de aynı yolun izlendiğini kaydetti.Erkeklerin de meme dokusuna sahip olduklarının farkında olmaları çağrısında bulunan Titiz, şunları söyledi:?Vücutlarında nasıl en ufak bir problem olduğunda, bir sivilce çıksa dahi bazı durumlarda önemsiyorlar, memede de herhangi bir lezyon gördüklerinde, ellerine gelen bir sertlik, şişlik, koltuk altında bir sertlik, şişlik, memede ağrı, sızıntı, akıntı gibi şikayetler olduğu takdirde mutlaka ?ben erkeğim, bana bir şey olmaz? mantığıyla yaklaşmayıp ?bende de meme var, bende de meme kanseri çıkabilir, yüzde 1 de olsa ben bu yüzde 1?in içerisinde olabilirim? deyip bir hekime mutlaka muayeneye gitmeleri gerekiyor.?

KIYMET GÖKÇE-İHA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.