Belediyelerin 'sosyal medya' sınavı
Son yıllarda akıllı telefon ve internet kullanımının yaygınlaşması ile belediyeler sandık dışında yeni bir yarışın içine daha girdi. Yeni yarış pisti ise "sosyal medya."
İSTANBUL (AA) - İnternet, dolayısıyla sosyal ağların kullanımının yaygınlaşmasıyla belediyelerin sosyal medya hesapları da yaptığı paylaşımlar ve kullanıcı diyalogları ile ilgi çeker hale geldi. Yeni bir mecrada daha yarış içine giren belediyelere internette yanıt vermediği için "trip" atan da var, çözemediği matematik sorusunu gönderip x'i bulduran da var.
Aralarında uzun süredir sosyal medya ile ilgili personel istihdam eden belediyeler olsa da, bu alan ilçe belediyelerin büyük kısmı için yeni bir birim, ayrı bir yapılanma haline dönüşmeye başladı.
Çoğunlukla her belediyenin sosyal medya alanında bir takım çalışmaları var ancak bazı belediyeler ekip sayısı ve sosyal medyayı kullanma biçimleri ile diğerlerinden bir adım daha öne çıkıyor. Bu da internette daha az aktif olan belediyelerin konuya daha hızlı eğilmesine zemin hazırlıyor.
AA muhabirinin görüştüğü Şişli, Kadıköy, Bağcılar, Esenler, Üsküdar ve Beşiktaş Belediyelerinin sosyal medya ekipleri, vatandaşlardan oldukça ilginç, ilginç olduğu kadar da komik mesajlar aldıklarını belirtiyor.
Vatandaş her ne kadar sosyal medyayı daha çok şikayetlerini iletmek için kullanıyor olsa da belediyelere çözemediği matematik sorusunu gönderip x'i bulduran da var, yanıt gelmediği için "trip" atan da, uykusu kaçtığı için belediyeyle yazışmak isteyen de...
Ekiplerin verdiği bilgiye göre, kuaför tavsiyesi isteyenden, sevgilisinden ayrılıp kendini yalnız hissedenlere kadar her türlü sorun, vatandaş açısından belediyeye yazmak için yeterli ve geçerli bir neden.
Genel olarak bürokratik paylaşımlardan kaçınan sosyal medya ekipleri, iletişimin olmadığı tek taraflı paylaşımları zaten gerçekçi bulmuyor. Bu yüzden ekiplerin vatandaşla girdiği diyalogların komik bir atışma haline gelmesi de kaçınılmaz oluyor.
Örneğin, Kadıköy Belediyesi'nin kendilerini sevdiğini söyleyen bir vatandaşa "Biz de size karşı boş değiliz" yanıtı, Şişli Belediyesi'nin elektrik kesintisi dolayısıyla BEDAŞ yerine kendilerine gelen yoğun şikayet üzerine kullanıcılarına attığı "Bizi bir tek elektrik kesilince hatırlıyorsunuz :(", BEDAŞ'a attığı "Sizden elektrik alamıyoruz" tweeti, Üsküdar Belediyesi'nin kendilerine matematik sorusu gönderen bir kullanıcıya soruyu çözüp göndermesi, Kadıköy Belediyesi'nin emlak vergisini hatırlatmak için attığı "Pamuk eller cebe" tweeti sosyal medya gündemini uzun süre meşgul eden ve dikkat çeken paylaşımlar arasında yer alıyor.
Bunun yanı sıra belediyeler arasındaki dayanışma ya da zaman zaman yaşanan tatlı atışmalar da kullanıcıların ilgisini çekiyor. Bu çerçevede, belediyeler arasında birbiriyle şarkı atışmasında bulunan da var, bir belediyenin kapatması gereken çukuru diğeri kapattığı için, birbirine 'çukur kapama' borcu olan da...
-Belediyelerin soğuk ve sıkıcı imajı yıkılmış oluyor
Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Dijital Medya Yöneticisi Gözde Serimer, son yıllarda bireysel kullanıcılarda hızla yaygınlaşan sosyal medya kullanımının belediyeler gibi kurumlar arasında da yaygınlaşmasının sevindirici olduğunu söyledi.
"Sosyal Medya ortak bir aklın eseridir. Her internet kullanıcısı bu ortak aklın oluşmasında çok önemli bir rol üstleniyor" diyen Serimer, şunları söyledi:
"Eskiden markalar ihtiyaç oluşturur, o ihtiyaca cevap veren ürünler ile tüketicinin karşısına çıkardı ama durum artık değişti. Sözünü ettiğim ortak akıl sayesinde internet kullanıcıları artık kendi ihtiyaçlarını kendisi belirliyor ve bu noktada markaları verdikleri ürün veya hizmetler ile ilgili yönlendirebildiklerini söylemek mümkün.
Bunun en güzel örneğini son yıllarda belediyelerin sosyal medya hesaplarında görebiliyoruz. İnsanlar artık belediyeye gitmeden Twitter, Facebook ve hatta Instagram hesaplarından sorunlarına çözüm bulabiliyorlar."
Serimer, "Belediyeler özelinde bakacak olursak, daha iyi hizmet vermek amacıyla kullanımı yaygınlaşan sosyal medyada, vatandaşlar ile belediyelerin sosyal medya ekipleri arasında gelişen kimi zaman komik, kimi zaman ilginç diyaloglar ise aslında bu işin doğru yolda ilerlediğinin bir göstergesi, çünkü insanlar artık karşısında muhatap bulmak istiyorlar, belediyelerin soğuk ve sıkıcı imajı da böylelikle yıkılmış oluyor" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.