Belediye başkanları kıyı kanununa veryansın etti
On binlerce vatandaşın umutla çıkmasını beklediği Kıya Kanunu'na ilişkin bir tepkide belde belediye başkanlarından geldi.
Abdullah Biçer'in haberi
Erdemli'de yapılan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı ilçe toplantısında söz alan belde belediye başkanları, kıya kanununun yenilenmemesi halinde turizmde gerekli atılımın yapılamayacağının kesin olduğunu söylediler.
Erdemli'de Kaymakam İbrahim Özefe başkanlığında yapılan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı ilçe toplantısına kıyı kanununun getirdiği sıkıntılar damgasını vurdu. Toplantıda söz alan belde belediye başkanları, öncelikli olarak bu sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade ettiler.
Erdemli'ye bağlı belde belediye başkanları ile sivil toplum örgütü yöneticilerinin katıldığı toplantıda söz alan Kocahasanlı Belediye Başkanı Kerim Köken "Antalya'da insanlar denizin içine mendirekler dikip, restaurantlar yapıyorlar. Biz yaklaşacak olsak mahkemelik oluyoruz. Derdimiz kıyı kanunu. Mersin Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeler ve belde belediyeler hep mahkemelik. Bu şekilde turizm yapılmaz" dedi.
Kıyı kanunun beldelerin yanı sıra, ilçe ve illerin gelişimine de büyük engel teşkil ettiğini savunan Köken "Bu konunun 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı dahilinde çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Antalya'nın önü açılırken, burada niye kapanıyor anlamış değiliz. Kuzeyimiz makilik alan, güneyimiz deniz, bizler ortada sıkışıp kaldık. Bu ortamda gelişimden söz edilemez" diye konuştu.
Tömük Belediye Başkanı Derviş Yıldırım ise sadece Mersin'de 80 bine yakın konut ve turizm tesisinin kanundan dolayı yıkım tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu kaydetti. Vatandaşın devlete güvenip konut edindiğini, ancak problemin büyüklüğü nedeni ile çözümsüzlük ile baş başa kaldıklarını söyleyen yıldırım "Bölgemizde kıyı yoğunluğu çok fazla. İnsanlar devlete güvenip ev almış, ruhsat verilmiş ama şu anda yıkım kararı ile mağdurlar. Bu şekilde olunca vatandaşın devletine olan güvenini sarsmış oluyoruz" şeklinde konuştu.
Kıyı Kanunu nedeni ile özellikle sadece Mersin'de yaklaşık 80 bin konut ve turizm tesisi yıkım tehlikesi ile karşı karşıya. Denize kıyısı olan hemen her ilde yaşanan sorun nedeni ile vatandaşlar ilgili makamların konuyla daha yakından ilgilenip çözüm getirmesini bekliyor. Öte yandan söz konusu kanun nedeni ile yatırımcılarda arsa sıkıntısı çekmekte. Hazine arazilerinden faydalanmak isteyen yatırımcıların önüne de yine bu kanun ve ilgili yönetmelik engel olarak çıkmakta. Yeni yatırımlarında önünü açması beklenen kanunun önümüzdeki günlerde değişmesi için TBMM'de çalışmaların sürdürülmesi yönünde beklenti var.
Kaynak: Haber7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.