BBP, darbenin ardından halen hapis yatan ülkücüler için harekete geçti...

BBP, darbenin ardından halen hapis yatan ülkücüler için harekete geçti...
BBP, 12 Eylül darbesinin ardından cezaevine giren ve halen hapis yatan ülkücülere sahip çıktı. SHP'li eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın girişimiyle 'Özal...

BBP, 12 Eylül darbesinin ardından cezaevine giren ve halen hapis yatan ülkücülere sahip çıktı. SHP'li eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın girişimiyle 'Özal affı'ndan yararlanamayan 20'yi aşkın ülkücünün tahliyesi için düğmeye basıldı. Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır başkanlığında oluşturulan heyet, siyasî partileri ve Meclis komisyonlarını ziyaret edecek.

 

 

 

Büyük Birlik Partisi (BBP), 30 yıldır cezaevinde yatmakta olan 20'yi aşkın ülkücü için harekete geçti. Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır başkanlığındaki parti heyeti, dün TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'yı ziyaret etti. 12 Eylül darbesinin ardından hapse atılan ülkücülerin serbest bırakılması konusunda destek istedi. Çayır, "O dönem aynı suçtan yatan devrimciler çıkarken ülkücüler hâlâ içerde yatıyor." dedi. Bu haksızlığın giderilmesi için Meclis komisyonları ile TBMM'de grubu bulunan partileri ziyaret edeceklerini belirtti.

1980 darbesinden sonra idamla yargılanan, cezası ardından müebbet hapse çevrilen çok sayıda tutuklu, 1991'de çıkarılan ve "Özal affı" olarak bilinen kanunla tahliye edilmişti. Fakat dönemin SHP'li Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın yaptığı itirazla ülkücülere özel bir hesaplama yapıldı ve hapis süreleri uzatıldı. Üstelik, tahliye edilen bazı isimler yeniden tutuklanarak cezaevine konuldu. Bünyamin Adanalı, Çanakkale; Ünal Osmanağaoğlu Bandırma; Kemalettin Koca, Adana-Yüreğir ve Caner Erdinç, Eskişehir hapishanelerinde cezalarının bitmesini ve aynı kanunun kendilerine de uygulanmasını bekliyor. Bu isimlerden Muhsin Kehya'nın cezası ise geçtiğimiz günlerde kesinleşmişti. Şu ana kadar 27 yıl cezaevinde kalan Kehya'nın 9 yıl daha hapis yatması kararlaştırılmıştı. Kehya'nın ağabeyi Tahsin Kehya, MHP'ye kendilerine sahip çıkmadıkları gerekçesiyle sitem etmişti.

Bu duruma tepki gösteren BBP, söz konusu ülkücülerin seslerini duyurmak için düğmeye bastı. Remzi Çayır, Selahattin Şenliler ve Ali Keser, bu kapsamda ilk olarak Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'yı ziyaret etti. Ziyarette açıklama yapan Çayır, 1980 darbesi sonrasında yapılan yanlış yargılama nedeniyle halen hapiste bulunan ülkücülerin serbest bırakılmasını talep etti. 'Özal affı'nı hatırlatan Çayır, "Bu yargılama sonucunda hiçbir devrimci içeride bulunmazken halen bazı ülkücülerin içeride bulunması adaletsizliktir. Biz bu yanlışlığın giderilmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Remzi Çayır, özgürlüğüne kavuşamayan ülkücülerin bu mağduriyetlerinin giderilmesi için Adalet Komisyonu'nun yanı sıra tüm siyasi partilerden de yardım beklediklerini dile getirdi. Ardından konuya ilişkin hazırladıkları bir raporu İyimaya'ya sundu. İyimaya ise hukuk kurallarının farklı uygulanamayacağını belirterek, "A'ya göre, B'ye göre uygulama olmaz. Ceza hukuku ve siyaset için ayıptır, hukuk için utanç vericidir, hukuk kuralı olmaz. Hukuk uygulayıcısının öznel değerlendirmesi olur.'' değerlendirmesini yaptı. Hiçbir partinin bu talebe karşı çıkacağını zannetmediğini anlatan İyimaya, şöyle devam etti: "Çünkü Türkiye, 10 yıl öncesi, 28 Şubat öncesi Türkiye değil. Ben, 1968 kutuplaşmalarının içerisinde var oldum. O zaman üniversitedeydim. O dönemde tabanda kutuplaşmalar felaketti. Şu anda vatandaş tabanda çınar ağacı gibi dayanıklı. Yukarıdaki rüzgârlar hiç etkilemiyor."

 

Zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.