Bayırbucak Türkmenlerine "konteyner kent"

Bayırbucak Türkmenlerine "konteyner kent"
 Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, 20 bin civarında Bayırbucak Türkmeninin kaldığı çadır kentlerin, en kısa sürede konteyner kente...

 

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, 20 bin civarında Bayırbucak Türkmeninin kaldığı çadır kentlerin, en kısa sürede konteyner kente dönüştürüleceğini bildirdi.

 

ANKARA (AA) - SEYİT AHMET AYTAÇ - Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, 20 bin civarında Bayırbucak Türkmeninin kaldığı çadır kentlerin, en kısa sürede konteyner kente dönüştürüleceğini bildirdi.

 

Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Kızılayının, uluslararası koruma altında misafir edilen Suriyeli sığınmacıların barınma, beslenme, ibadet, sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışma yaptığını vurguladı.

 

Bayırbucak Türkmenleri için dün, "Görmezden Gelmeyin" kampanyası başlattıklarını anımsatan Akar, "Özellikle son günlerde Rusya'nın, Bayırbucak'taki Türkmen kardeşlerimize yönelik saldırılarının artmasıyla, Kızılay olarak yaklaşan kış şartlarını göz önünde bulundurarak yapmakta olduğumuz yardımları ve Türk halkının duyarlılığını artırmaya gayret ediyoruz. Güzel bir haberi de paylaşmak isterim. O da şudur, 20 bin civarında Bayırbucak Türkmeni kardeşimizin kaldığı çadır kentler en kısa sürede konteyner kente dönüştürülecek" diye konuştu.

 

Akar, Bayırbucak Türkmenlerine şimdiye kadar 2 bin 500 çadır, 25 bin battaniye, 3 bin yatak, 250 bin parça kıyafet, yaklaşık 30 bin hijyen seti ve çeşitli sağlık malzemeleri gönderdiklerini ifade ederek, "Yardım faaliyetlerimizi, Dışişleri Bakanlığı, AFAD ve TİKA başta olmak üzere devlet kurumlarımız ve diğer yardım kuruluşlarının da katkılarıyla yürütüyoruz. Hatta Suriye'de bazen bölgedeki kiliselerle koordineli çalışıyoruz. Bölgede ihtiyaç sahibi, mağdur kim varsa, Arap, Kürt, Türk, Süryani, Ermeni, Rum ayrımı yapmadan yardımlarımızı ulaştırıyoruz" dedi.

 

- "Kamp ve konteynerlerde barınanların yaklaşık 100 bini çocuk"

 

Akar, 23 kampta yaklaşık 250 bin Suriyeli sığınmacının temel ihtiyacının karşılandığını belirterek, "Hatay'da kurulmuş 5 çadır kentin ardından, Kilis'te konteyner kent oluşturuldu. Bu kamp ve konteynerlerde barınanların yaklaşık 100 bini çocuklardan oluşuyor. Dünyada en büyük afet yerinden edilmektir, vatansız kalmaktır" şeklinde konuştu.

 

Çadır ve konteyner kentlerin dışında, bölgeye "sıfır noktası" olarak tabir edilen sınır üstlerinden de yardımların devam ettiğini aktaran Akar, "Bu güne kadar yaklaşık 1,5 milyar lira değerindeki yardımlar 20 bin tır kullanılarak sevk edildi. Bu yardımlar içerisinde en büyük oranı yüzde 45 ile gıda, yüzde 18 ile sağlık malzemeleri ve yüzde 30 ile diğer malzemeler oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

 

Akar, Türkmenler için Türk Kızılayının banka hesap numaralarından, 168 çağrı merkezinden, tüm operatörlerden 2868'e TURKMEN yazıp kısa mesaj atarak veya "www.kizilay.org.tr" adresi üzerinden online bağış yapılabileceğini ve "Görmezden Gelmeyin" yardım kampanyasına destek verilebileceğini bildirdi.

 

- "11 merkezde Kızılay Gıda Programı devam ediyor"

 

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) ile iş birliği yaparak Kızılay Gıda Kartı uygulamasına geçtiklerini belirten Akar, bunu ilk olarak Kilis'teki konteyner kentte uyguladıklarını, sonrasında diğer çadır ve konteyner kentlerde de devreye soktuklarını kaydetti.

 

Akar, "Şu an 11 merkezde Kızılay Gıda Kartı programı devam ediyor. 250 bin Suriyeli sığınmacı bu hizmetten yararlanıyor. Yeni hedefimiz, bu uygulamayı kamp dışına taşımak. Karta, her ay kişi başı 150 lira yükleniyor. Sığınmacılar alkol, sigara gibi bazı kısıtlı ürünler dışında kendi istediği gıda ürününü satın alabiliyor. 5 kişilik bir aile aylık yaklaşık 750 liralık harcama yapabiliyor. Bu da çok önemli bir katkı" açıklamalarında bulundu

 

- Diğer yardım faaliyetleri

 

Türk Kızılayının Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sayılı yardım kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayan Akar, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz gerekli tüm imkanı sağlıyor. Cömert ve yardımsever halkımız da bağışlarıyla bizlere destek veriyor. Bize de bu yardımları koordine edip ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak düşüyor" dedi.

 

Faaliyetlerinin bunlarla sınırlı olmadığını, her türlü deprem ve afetlerde de hem yurt içinde hem yurt dışında mağdurların imdadına koştuklarını aktaran Akar, "Örneğin geçtiğimiz nisan ve mayıs aylarında Nepal'de yaşanan deprem felaketinde oraya ilk ulaşan yardım kuruluşlarından biriydik. Nepallilere, 4 bin branda ve bin yardım paketi dağıttık. Türkiye'de 700 şubemiz var. Yurt dışında da Pakistan, Gazze ve Erbil gibi mağduriyet bölgelerinde de temsilciliklerimiz var" şeklinde konuştu.

 

- Akar, AA'nın "Yılın fotoğrafları" oylamasına da katıldı

 

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, AA Yılın Fotoğrafları Yarışması için haber kategorisinde Kayhan Özer'in "Erdoğan ve minik konuğu" ve yaşam kategorisinde ise Oktay Bayar'ın "Kadınlar Günü" fotoğraflarına oy verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.