Baydemir'i rahatlatan açıklama...

Baydemir'i rahatlatan açıklama...
 Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanlığı eşbaşkanlık iddialarına son nokta...Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı Demir...

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanlığı eşbaşkanlık iddialarına son nokta...

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik, "Eşbaşkanlık sistemini Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde uygulamaya koymak gibi bir niyetimizi yok." dedi.

Demir Çelik, Diyarbakır'da düzenlediği basın toplantısında BDP'li belediyelerin eşbaşkanlık sistemine geçeceğine yönelik iddiaları değerlendirdi. Çelik, BDP olarak 2010 Nisan ayında demokratik kamuoyunun dikkatine sunulmak üzere 'özgür demokratik yerel yönetimler modeli' kitapçığını çıkardıklarını dile getirerek, basında çıkan haberlerin doğru olmayan manipülatif ve toplumu kendi sübjektif temelinde yeniden biçimlendirmeyi hedefleyen haberler olduğunu söyledi. BDP'li belediyelerin eşbaşkanlık sistemine geçeceğine yönelik haberlerin asılsız olduğunu belirterek, "Bizim oluşturmak istediğimiz başkanlık, demokratik, ekolojik ve ekonomik alan kurullarıdır." dedi.

Eşbaşkanlık sistemini Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde uygulamaya koymak gibi bir niyetlerinin de olmadığını belirten Çelik, "Ona dönük hiçbir kararlaşma ele alınıp tartışılmış değildir. Ama büyükşehrimizin de içinde bulunduğu nüfusu 50 bini aşkın belediyelerimizden başlanarak oluşturmak istediğimiz başkanlık, demokratik, ekolojik, ekonomik alan kurullarıdır. Bu kurullar belediyeyi kolektif ilişkilerle daha işlevsel amacına uygun ve günümüzün temel problemlerine cevap olabilecek bir role kavuşturmaya hizmet etmesidir." diye konuştu.

Çelik şunları söyledi: "Başkanlık seçiminin tekçi olduğu meclisinin de başkandan bağımsız seçildiği bir ortamda belediye başkanı ve eşbaşkan seçmenin siyaseten çok mümkün olmadığı, bunun yerine mecliste belediye başkanının da içinde olabileceği bir kısım kurullara ve kurumlaşmalara giderek görev ve sorumlulukları tabana yaymak ortaklaşmak ve kolektivizmi esas almaktır" dedi. Çelik, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın eşbaşkanlığa ilişkin yaptığı açıklamalara ise, "Genel başkanımızın ifade etmek istediği daha çok konferansımız öncesi döneme ilişkin olanıydı. Ancak bütün bileşenlerimizle aldığımız karar başkanlık sistemidir."

Açıklamanın ardından 'özgür demokratik yerel yönetimler modeli' adlı kitapçık gazetecilere dağıtıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.