Basurdan utanmayın, kurtulun!

Basurdan utanmayın, kurtulun!
 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü;Basurdan utanmayın, kurtulun!Tuvalette uzun...

 

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü;

Basurdan utanmayın, kurtulun!

Tuvalette uzun zaman geçirenler, sürekli kabızlık sorunu yaşayanlar, masa başı çalışanlar, şoförler, pilotlar ,hamileler  dikkat. Hemoroid tehdidi ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Her 10 kişiden 8’inde görülen basur ya da tıbbi adıyla hemoroid, hastaların utanmaları, muayene olmaktan korkmaları gibi nedenlerle genellikle geç teşhis ediliyor ve zamanında tedavi edilmeyen hemoroidler ilerleyip dayanılmaz ağrılara, şişliklere, kanamalara, kansızlık ve halsizliğe neden oluyor, hastaları günlük hayatlarından kopartıyor. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, AkdenizTürk TV ekranlarında her Çarşamba saat 15:00 de yayınlanan ‘’Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü ile Sağlıklı Günler’’ programında hemoroid ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Hemen hemen herkes hayatının bir döneminde hemoroid sorunuyla karşı karşıya kalır diyen Prof. Dr. Gümürdülü  ‘sıklıkla makattan kendiliğinden ya da dışkılamayla kan gelmesi, klozetin kana bulanması, külot kirlenmesi gibi şikayetlerle ön plana çıkan bu hastalığın görülme oranı fazladır. Öyle ki her yüz kişiden seksenin de bu hastalığın belirtileri bulunmaktadır. Bunun yanında 10 hastadan 4’ünde hiçbir şikayete neden olmadan da var olabilmektedir’ dedi. 

En Temel Nedenleri Kabızlık ve Tuvalette Uzun Zaman Geçirmek

Hemoroid denildiğinde sıklıkla iç hemoroidlerden bahsedildiğini belirten Prof. Dr. Gümürdülü  en temel anlamıyla hemoroid, makatta normal insan anatomisinde de mevcut damardan zengin yastıkçıkların dışa doğru sarkmaları, şişmeleri ve kanamaları ile ele gelen memeler, şişliklerin ortaya çıkması olarak tanımlandığını ifade etti. Hemoroidin nedenlerin

başında kabızlık, uzun süreli ıkınma ve tuvalette uzun zaman geçirilmesi geldiğini ifade eden Prof. Dr. Gümürdülü  ayrıca ‘yaşın ilerlemesi, gebelik ve doğum süreci gibi etkenlerde hemoroid oluşumuna neden olabilir’ dedi. 45-65 yaş arasında sıklıkla rastlanılan bu hastalık 20 yaşından önce nadir olarak görülür. Yaş ve kilo arttıkça hastalığın görülme oranı da beraberinde artmaktadır’ dedi.

Prof. Dr. Gümürdülü, dış hemoroidlerin  ise ağırlıklı olarak makat ağzında ele gelen ağrılı şişlik ile ortaya çıktığını ve  bunlara da kan pıhtısı toplanması anlamına gelen trombozehemoroid denildiğini belirtti. Kişinin aşırı yorulması, uzun süre oturma ya da uzun süreli ayakta kalma bu duruma neden olabileceğini de vurguladı.

Herkes basur olabilir. Hatta siz bile !

ÇukurovaÜniversitesi Tıp FakültesiGastroenterolojiBilim Dalı Başkanı Prof. Dr. YükselGümürdülü Hemoroid hastalarının muayeneden utanıp doktora gitmediğini belirterek “Genellikle komşusunun tavsiyesiyle ilaç alıyorlar. Oysa hemoroidin türüne göre tedavisi de farklı olabilir. Muhakkak bir yakınlarında vardır ama kendilerinde yoktur , bunu hiçbir vatandaş kabul etmez’’ dedi. Hemoroid yani halk arasında basur diye bilinen bu rahatsızlık, bulunduğu konum bakımından insanların gizlediği çekindiği utandığı bir sorun olmuştur. Fakat  basurun ciddi bir rahatsızlık olduğunu unutmayalım ve basurdan utanmak yerine kurtulmamız gerektiğinin farkına varalım diyen Prof. Dr. Yüksel GümürdülüHemoroid tanısı konulduktan sonra önemli olan tedaviye biran evvel başlanmasıdır çünkü ilerleyen safhalarda çekilen acı ve iyileşme süresi artış göstermektedir dedi.

Prof. Dr. Gümürdülü  ‘tedavinin büyük kısmında cerrahi yöntemlere başvurulmaz, araştırmalar, hemoroidlerin sadece yüzde 5-10’unda cerrahi girişime gerek duyulduğunu göstermektedir’ dedi. Evde bile sıcak duş uygulaması ile hastalar bu şikayetlerini kısa süreli bastırabilirler.Tuvalet sonrası makat ağzına sıcak duş uygulaması o bölgedeki şişlikleri, memelerdeki ödemin azalmasını sağlayacak ve hastanın şikayetlerini azaltacaktır, diyen Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü dış hemoroidler ile ilgili de şunları ifade etti ;

 Dış hemoroidlere de sorun yaratmadıkları sürece müdahale edilmez. Hastalığın evrelenmesi memelerin dışarı çıkma durumu ile irdelenir ve tedavide buna göre planlanır:

Evre 1: Hemoroid memelerinin dışkılama esnasında makat içine doğru hareket etmesi sonrası tekrar orijinal yerine dönmesi,

Evre 2: Memelerin dışkılama ile makatın dışına çıkması ve ıkınmanın bitmesi ile kendiliğinden içeri girmesidir.

Evre 1 ve 2 bant yöntemiyle ağrısız ve kısa sürede hastanede yatmayı gerektirmeyen yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Bant yönteminde; dışarı çıkan hemoroid memelerinin kökü vakumla çekilerek özel bir lastik bantla hemoroidin orjinal yerine gelmesi sağlanmaktadır. Bandın olduğu yerde kan dolaşımı kesildiği için yara oluşur ve bant 5-7 günde düşer. Bu yara sayesinde hemoroid memesi tekrar orjinal yerine çivilenmiş olur ve böylelikle dışkılamada dışarı çıkması engellenir.

Evre 3: Dışkılama ile memelerin dışarı çıkıp kalması ancak parmak yardımı ile içeri girmesi,

Evre 4: Dışkılama olsun olmasın tüm memelerin dışarıda olması ve içeri hiçbir şekilde girmemesi olarak kabul edilir.

Her Basur Kanser Değildir!

Özellikle hastalığın kanserlerle karıştırılma konusunun çok ciddi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü  ‘her hemoroid kanser değildir. Hastalar çoğu zaman bu iki rahatsızlığı bir birine karıştırabiliyor’ dedi.

Hemoroid dediğimiz doku normalde herkeste var olan bir yapıdır. Anal bölgedeki dokular çeşitli sebeplerden ötürü gevşeyip sarkabilir.Genetik faktörler, kabızlık, gebelik ya da uzun süre ayakta durmak yada oturmak hemoroid dokusunun gevşeme sebepleri arasındadır diyen Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü kanserin ise çok farklı bir hastalık olduğunu bunun ayrımının yapılıp çözüm odaklı tedaviye başlanılması için hastaların mutlaka bir hekime muayene olmaları gerektiğini ifade etti.

 

adanapost.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.