Başörtüsü yasağına Gerçeker isyanı!

Başörtüsü yasağına Gerçeker isyanı!
Danıştay'ın ALES ile ilgili kararı, Yüksek Yargı'da deprem etkisi yaptı. Yargıtay başkanı karara sert tepki gösterdi.Gerçeker, "Hak ve özgürlüklerin...


Danıştay'ın ALES ile ilgili kararı, Yüksek Yargı'da deprem etkisi yaptı. Yargıtay başkanı karara sert tepki gösterdi.

Gerçeker, "Hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, ileri götürülmesi hukukçunun ideali olmalıdır. Demokrasi temel özgürlük rejimidir, bunu özümsemek lazım" dedi...

Danıştay'ın başörtüsü konusundaki I yasakçı tavrına Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker de tepki gösterdi. Gerçeker, "Kararla ilgili bir şey söyleyemem. Mahkemenin kendi takdiridir. Demokratik hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, ileri götürülmesi bir hukukçunun en büyük ideali olmalı. Demokrasi zaten özgürlük rejimidir. Aslında bunu özümsemek gerekiyor" dedi.


PKK ve Hizbullah davası


Yargıtay Başkanı Gerçeker, Hizbullah davası ve PKK üyeliğinden yargılanan sanıklar hakkında geç tutuklama kararı verildiği yönündeki eleştirileri ise kabul etmedi. Gerçeker, "Tutuklama kararı, mahalli mahkemeden adli kontrol tedbirine uyulmadığı haber verildiği gün verildi. Karar aynı gün alındı ve mahkemeye faksla bildirildi. Geç verildi diye bir şey yok" dedi. "Sanıkların kaçmalarıyla ilgili güvenlik güçlerinin bir ihmali olabilir mi?" sorusuna ise Gerçeker, "Artık şu haklıdır bu suçludur diye bir tartışmaya girmeye gerek yok. Oturup sorunları çözmemiz gerekiyor" karşılığını verdi.


Tasarıdan haberimiz yok


Hasan Gerçeker, "Yargıtay ve Danıştay tasarısı Başbakanlığa sunuldu. Size bu konuda görüş soruldu mu" sorusuna, "Bizim haberimiz yok. Bilgi verilmedi, onun için bir şey söyleme durumunda değilim" cevabını verdi. "Anayasa Mahkemesi'yle ilgili yasa tasarısına ilişkin sıkıntılarınız var" sözleri üzerine Gerçeker, "Bunu daha sonra kendileriyle görüşelim, gerekirse kamuoyuna açıklarız. Bu konudaki görüşlerimiz belli. Gerekirse Sayın Cumhurbaşkanı'yla, Sayın TBMM Başkanı'yla görüşüp, gereken açıklamayı yaparız."


Politik kadro oluşturma misyonu


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Danıştay'ın ALES kılavuzundaki kılık kıyafetle ilgili düzenlemelerin yürütmesini durdurması kararını "üzücü" olarak değerlendirdi. Arınç, "Yüksek yargının mutlaka içtihat ve görüş değişikliğine ihtiyacı var. Danıştay'ın buna benzer kararları var. Artık özgürlükçü anlayışla davranmalıyız" dedi.


Eğitime müdahale


Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği de (Demokrat Yargı), Danıştay'ın başörtüsü yasağına sert tepki gösterdi.


Yapılan açıklamada, eğitim sistemine yargı kararlarıyla müdahale edilerek kuruluş ideolojisine uygun geleceğin politik kadroları oluşturma misyonunu geçmişte kararlılıkla yerine getiren Danıştay'ın, bu misyonunu pekiştiren bir karara daha imza attığı bildirildi. Bu karar ile Danıştay'ın ALES'e girecek adayların fiziksel olarak teşhis edilmesi ve sınav güvenliğinin sağlanmasını da kendi görev ve yetkisi kapsamına aldığı belirtildi.


Açıklamada, Danıştay'ın bu kararında birçok hukuki hatanın bulunduğu vurgulanırken, "Hukuki tartışmalarımız hukukun ötesine taşınmaktan vazgeçilmeli Atatürk ilkeleri tarihsel prestijine tevdi edilmeli, hak ve hukukumuzun içeriğini belirleyecek sabit bir hukuki otoriteye dönüştürülmekten vazgeçilmelidir" denildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.