Başka partiler için şarkı yapmam...

Başka partiler için şarkı yapmam...
AK Parti'nin televizyonlarda reklamları dönen ve herkesçe sevilen 'Aynı' isimli parçanın mimarı olan Eren, diğer partiler için böyle bir şarkı yazmasının...



AK Parti'nin televizyonlarda reklamları dönen ve herkesçe sevilen 'Aynı' isimli parçanın mimarı olan Eren, diğer partiler için böyle bir şarkı yazmasının mümkün olmadığını kaydediyor ve ekliyor: "CHP'nin 'Kılıçlar çekildi, bu bir düello' şarkısın ben yazsaydım, 'Kılıcı da çektiler, geliyorlar' diye kan kokan cümlelerle saldırırlardı."

***

Harita mühendisi olmaktürkülerinize ne kattı?

Edirne'den Hakkari'ye diye klasik bir söylem var ya, benim hakikaten adım adım dolaşmışlığım vardır memleketimizi, dağlarını. Şemdinli'nin Derecik köyünde iki büyük yazım geçti. Türkiye-Irak hududunun belirlenmesi çalışmasını yaptım. Askeri mühendislikten gelmeyim, yüzbaşı idim. Bir gün cuma namazına gittik Şemdinli'nin içindeki bir camiye, 1987 yılı idi, iki tane de askerî pilot arkadaşım vardı yanımda. Cemaat bize içeride uzaylıymışız gibi bakıyordu, meraklı ve tedirginlerdi. Namaz bitti, çıkışta postallarımızı bağlarken çıkan geliyor yanımıza, yüzleri gülüyor, tokalaşıyorlar. 80 yaşında bir Kürt dede ağlayarak elimi öpmek istedi. 'Dede napıyorsun?' dedim. 'Oğul ben senin elini öpmüyorum, burada seni gördüm ya, bu devletin düzeleceğine inandım.' dedi. Ayrılıklarımız nerelerden kaynaklanıyor, cevabını ilgililer düşünsün.

Yaptığınız şarkı bu duyguya mı sesleniyor?

'Aynı' isimli şarkı, şarkı-türkü başarısı değil. Bu, merhum Fethi Gemuhluoğlu 'Yiğit düştüğü yerden ayağa kalkar' diyor ya, biz sanatımızla düşürüldük inşallah sanatımızla ayağa kalkacağız. Bu, gönüllerde böyle bir duygu estirdi galiba. Şarkı, insanlara 'Şükür' dedirtti, 'Böyle düşünen biri varmış ve bizi anlatıyor, çok şükür ki, benim gönlümde de bunu anlayacak bir yer hâlâ tertemiz duruyormuş.' Bu televizyonun gücünü de gösteriyor. Ahmet Turan Alkan hocamız boşuna 'Elimde imkan olsa bütün okullarda Balkan Harbi dersi okuturum.' demiyor. Bu çalışmalar duvardaki tuğlalardan sadece bir tanesi daha, bunları çoğaltmamız lazım. Vatandaşlarımızın reklam bitene kadar 'Allah'ım bu bizim partinin olsun.' demesinden, reklamda söylenenlerden ve hatta reklamın dilinden hoşnut olmasından belli. Sorunu olanlar, reklamın sonunda beliren liderden ve partiden yana sorun edinmişler bunu. Hiç saklamadan, açık, dürüst, net şekilde söylüyorum: AK Parti'yi destekliyorum. Onur Akın nasıl saklamadan, gizlemeden 'CHP'yi destekliyorum' diyorsa, benimki de öyle. Akın benim için her zaman değerli sanatçımızdır.

11 yıl önce Kara Tren, şimdi 'Aynı' isimli şarkı herkesin dilinde. İki parçanın kesişen duyguları nedir?

Araya 'Turnalara tutun da gel'i ve hatta '120' isimli filmimi de eklersek; beslendiğim yer toprağımız, insanlarımız ve tabii ki tarihimiz... Beni '120'nin yönetmeni AK Parti'nin şarkıcısı çıktı' diye küçültmeye çalışmıştı 'entelektüel' dedikoduculuk yapan bir site. İyi hatırlattın, 11 sene önce AK Parti mi vardı? Onun da öncesinde 'Gül'dür Gül'ü bestelediğimde AK Parti mi vardı? Ben kendi gönlümüzü anlatıyorum, AK Parti de gönlümdeki liderin partisi. Yaptıklarımı AK Parti sunuyor. Allah razı olsun, ne diyeyim yani?

Başbakan'ımızla tanışıklığınız eskiye dayanıyor bildiğim kadarıyla?

Başbakan'ımızla tanışıklığım 1994'te belediye başkanlığı kampanyası için bestelediğim 'Refah'ın vakti geldi'den de öncedir. Yaptıklarımın hiçbirini 'siyasi parti çalışması' olarak görmüyorum, memleketimizi yönetenlere elimden gelen desteği vermektir yaptığım.

Reklam filmindeki gülen teyze kim?

Bizim daha önce de çalıştığımız cast ajansından bir teyzemiz. Ama benim halamı da koysanız aynısı olurdu, o kadar doğal. Yüze yakın insanla çalıştık.

Şarkıdaki sözlerin içini diğer partiler doldurabilir mi? CHP, MHP logosu olsa aynı etki olur muydu?

Tarihçiler 'Enver Paşa, Sarıkamış harbinden vazgeçseydi tarih nasıl olurdu?" sorusuna cevap aramaktan pek de hoşlanmazlar. Bana bir teklif gelmedi, gelse de yapamam zaten, reklam filmi ve benzer çalışmalarım, AK Parti'yi destekleyen birinin gönlünden çıkıyor, bu önemli. Ben bu tarz çalışmalarda, yaklaşık 17 senedir 'Biz' meselesini çok önemsiyorum. Bu kampanya için 11 tane şarkı yazdım, çoğunda bu vardır. Burada 'Biz'den kasıt 'Kılıçlar çekildi' diyenler de dahil 'Biz'. Diğer partiler bu konuda oldukça gerideler 'biz'den...

CHP sizden bir şarkı istese?

Bu da olmayacak şeyler sınıfına giriyor. 2009'da kongre için 'Işık Buradan Yükselir'i yazdım. Hürriyet'ten Mehmet Yılmaz ti'ye almaya çalıştı. Üstelik 'çok zekîce bulduğu' yazdığım sözlerin ortaokul müsameresi seviyesinde taklidi ile. Mehmet Bey niye bir tane CHP şarkısını ti'ye almaz? 'Kılıçlar çekildi, bu bir düello' diye şarkı yazsaydım, 'Kılıcı da çektiler, geliyorlar' diye kan kokan cümlelerle saldırılarda bulunurlardı. Kemal Bey'in kılıçlarını görmezden gelip Tayyip Bey'in ışığıyla müsamerecilik oynarsanız, 'yandaşlık'tan yana şikayet etmeye hakkınız da olmaz.

Aydın Doğan 'Aynı' şarkısını çok beğenmiş. Onu nasıl karşıladınız?

Aydın Doğan da neticede Gümüşhaneli bir vatan evladı. Salt siyasi gerekçelerle bu kadar çok sevmemiş olsaydı üzülürdüm, endişe ederdim.

Bu şarkı diğer popçuların çıkardığı yaz şarkılarından daha iyi olmuş. Bundan albüm olmaz mı?

Yok albüm filan düşünmüyorum. Ayrıca, 'yaza damga vurma' meselesine gelince, hiç düşünülür müydü ki, 21. yüzyılda Kerkük havası estiren bir rast şarkı, müsemmen usulünde bestelenmiş ve üstelik sıradan insanlardan oluşan bir koro tarafından seslendiriliyor ve bütün memleketin gönlünde, dilinde dolanıyor? Ben dua niyetine bir şarkı besteledim ve memleketimiz bütün gönlüyle 'amin' diye cevapladı. Başbakan'ımızın tabiriyle 'Olay bu!..' Erol Olçok Bey projenin hem oluşumunda hem de halka sunulmasında reklamcılık dehasını gösterdi.

Bugünlerde şarkınızın taklidi yapılmış CHP tarafından, ne dersiniz?

Büyüklerimiz bize 'memleketimizin en önemli ihtiyacının kaliteli işler üretmek' olduğunu söylerler. O yüzden, bu soruya cevap bile vermeyeyim izninle...

2007'de AK Parti'den aday adayı olmuştunuz. Niye siyaset?

Eğer ki CHP mitinglerinde 'Sev kardeşim' desteği olmasaydı merhum Ecevit'in arkasında... CHP'nin sonraki çalışmalarının arkasında sanatçı desteği olmasaydı... Ya da Obama'nın kampanyasında sanatçı desteğini görmemiş olsaydım siyaset düşünmezdim. Bu desteğin faydalı ve gerekli olduğuna inanıyorum. Esasen 'fiili siyaset meydanı', bulunmaktan çok da mutlu olacağım bir yer değil. Ama içinde olalım ki bu konudaki kültür politikalarının şekillenmesinde, biraz daha katkımız olabilsin diye düşünmüştüm. Ben sinema film yapmak isterim sadece.

Nasıl bir film var kafanızda?

Rahmetli Ertem Eğilmez'e 'Kafanızda yeni proje var mı?' diye sormuşlar, 'Beş binden aşağı inmedi ki.' demiş. Yakın tarihle ilgili birkaç sinema filmi projem var. Yakın tarihi gençlere iyi anlatmamızın çok büyük iyiliklere vesile olacaktır. s.zengin@zaman.com.tr

***

Bir kara tren yapılsa...

Kara Tren türküsü nasıl çıktı?

Hayatımın özetidir, bir anlamda. Çocuktum, babamı ameliyat için Samsun'a yolcu ediyorduk istasyonda... Kara tren, dumanını savura savura gitti, dağların arasındaki Amasya'da... 'Çocukluk, bir insanın anavatanıdır.' der Selim İleri...

Bir kara tren gelse ne getirmesini isterdiniz?

Güzel bir kara trenimiz olsun da, ne getirirse getirsin. Erkan Mumcu'nun Kültür Bakanı olduğu dönemde adeta yalvardım. 'Bir tane buharlı tren yapalım, beş-altı klasik vagon koyalım. Belli başlı istasyonları ihya edelim.' 1. Dünya Savaşı'nı kaybetmemizin temel sebebi Ankara'dan daha doğuda demiryolu olmaması. Böyle bir yolculukta çocuklarımız Ahmet Turan hocamızın anlattıklarını bir ömür unutmazlar. Böyle bir tren yapılması en büyük hayalim.

Bu hükümet döneminde neden önermediniz?

Biraz Binali Bey'e bahsettim geçenlerde. Seçimlerden sonra tekrar görüşme yaparız inşallah. Mesela Aydın Doğan Bey'e de giderim bu iş için, 'Bir vagonunu da siz yapın.' derim. Yavuz Bingöl de, Gülben Hanım da çok duygulanır kara trenden...

Siyasete sanki bu tren için girermişsiniz gibi?

İnşallah gerek kalmaz. Herkesin içinde bir kara tren sevdası var nasıl olsa, hallolur inşallah...

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.