Başbakan'ın masasındaki müthiş rapor

Başbakan'ın masasındaki müthiş rapor
Türkiye?nin 2014?te parlamenter sistemden ?Başkanlık? modeline geçmesine yönelik rapor Başbakan?a sunuldu. Raporda ?Eyaletsiz Başkanlık? önerildi....


Türkiye?nin 2014?te parlamenter sistemden ?Başkanlık? modeline geçmesine yönelik rapor Başbakan?a sunuldu.

 

Raporda ?Eyaletsiz Başkanlık? önerildi. Ayrıca yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanı sistemlerine de yer verildi. Türkiye'nin 2014 yılında parlamenter sistemden başkanlık modeline geçmesi için hazırlanan rapor Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın masasında. Başkanlık, yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanı modellerinin en ince ayrıntısına kadar işlendiği raporlarda 'Eyaletsiz başkanlık, Amerikan modeli' önerisi yapıldı. Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na da gönderilen raporlar, ilgilimaddenin yazımı geldiğinde AK Partili milletvekillerince tartışmaya açılacak.

DARALTILMIŞ SEÇİM BÖLGELERİ

Yeni sisteme geçilmesiyle birlikte milletvekilliği seçimlerinde de köklü değişiklikler yapılacak. Başkanlık sistemiyle paralel Seçim Kanunu sil baştan yazılacak.Her bölgeye 5 milletvekili düşecek şekilde seçim bölgeleri oluşturulacak. Örneğin 85 milletvekili bulunan İstanbul, şu anda 3 bölgeden oluşuyor. En fazla 5'er vekille sınırlanmış daraltılmış bölgeye geçilmesi durumunda, İstanbul 17 seçim bölgesine ayrılacak. 31 sandalye ile 2 bölgeden oluşan Ankara ise 6 seçim çevresine bölünecek.

SEÇiM BARAJI DÜŞÜRÜLECEK

Seçim Kanunu'nda yapılacak değişiklik çerçevesinde seçim barajının düşürülmesi hedefleniyor. Yüzde 10 olan barajın yüzde 7 ya da yüzde 5'e indirilmesi alternatifleri arasında çalışma yürütülürken, barajın tamamen kaldırılması gibi seçenekler de bulunuyor.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI

Başbakan Erdoğan'a sunulan raporlar arasında AK Parti'nin görüşünün de yer aldığı başka bir çalışmada partili cumhurbaşkanlığı modelinin Türkiye'ye daha uygun olacağı görüşü yer alıyor. Anayasa değişikliği için 3 ay gibi kısa sürenin kalması nedeniyle başkanlık modelinin devletin yapılanmasının baştan aşağı değiştireceğine dikkat çekilerek, "Türkiye'de 2014 yılında cumhurbaşkanını halk seçecek. Zaten yarı başkanlık modeli fiilen uygulanacak. Bu durumda partili cumhurbaşkanlığı olursa daha hızlı adaptasyon sağlanabilir" önerisi bulunuyor.

HABER: HASAN BOZKURT / BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.