Başbakanın açıklayacağı teşviğin ayrıntısı
Erdoğan tarafından yarın açıklayacağı teşvik paketi ile ilgili ayrıntıları Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz paylaştı. Pakette 6 temel başlıkta verilecek teşvikler şöyle:
Amaç istihdamı artırmak, cari açığı kapatmak
Kalkınma Bakanı Yılmaz, yeni teşvik sistemiyle rekabet gücünün artacağını, yabancı yatırımcıların ülkeye çekileceğini söyledi. Bölgesel yatırımlar kapsamında alınan kredinin faiz ödemesine devlet yardım edecek
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yarın Başbakan Erdoğan'ın açıklayacağı yeni teşvik sistemiyle ilgili çok özel ipuçları verdi. Yılmaz, "Amacımız doğru ve etkin teşviklerle istihdamı artırmak, cari açığı azaltmak ve yatırım iklimini cazip hale getirmektir. Böylece rekabet gücümüz artacak" dedi.
İşte Yılmaz'ın özel açıklamaları:
* 4 ayrı bölümden oluşan sisteme göre teşvikler; genel, büyük, stratejik ve bölgesel yatırımlar adı altında toplandı. Birbirine geçen kategorilerde en cazip teşvik uygulanacak. Bölgeselde gelişmişlik endeksi esas alınacak.
6 bölgeye ayrılacak
* Türkiye teşvik yönünden 6 bölgeye ayrılacak. Bölgesel teşviklerden, terörden en fazla etkilenen doğudaki iller '6'ncı bölge' adı altında yararlanacak.
* Bu illerde yatırım yapan yatırımcılara diğer yatırımlardan farklı olarak 'faiz' ve 'istihdam' destekleri uygulanacak.
Bütçeye ek ödenek
* Buna göre bu illerde yatırım yapan yatırımcıların bankalardan aldığı kredilerin faizinin bir bölümü doğrudan devlet ödeyecek. Bu amaçla bütçeye ödenek konacak.
* Ayrıca bu yatırımcıların istihdam edeceği işçilerin işveren payını da devlet üstlenecek. Yatırım indirimi ve diğer vergi indirimleri bu bölgelerde de uygulanacak.
'Büyük'e büyük destek
* Büyük yatırımlar kapsamında 12 ayrı sektöre özel teşvikler verilecek.
* 50 milyon ila 1 milyar TL büyüklüğündeki yatırımlar Türkiye'nin neresinde olursa olsun özel teşviklerden yararlanacaklar.
* Bu kapsamda enerji, otomotiv, kimya, ilaç, tıbbı cihaz, petrol, taşımacılık, ulaştırma, elektronik, madencilik, havacılık ve makine sektörleri var.
Cari açığa özel önlem
* Stratejik teşvikler ise ithalattan kurtaracak, cari açığı azaltacak alanlarda yatırım yapan şirketlere uygulanacak. Bu yatırımlar için de yine eşik yatırım tutarları belirlenecek.
* İthalatın yüzde 70'inin gerçekleştirildiği demir çelik, otomotiv, makine, tekstil, kimya, tarım ve gıda bu kapsamda.
Etkili yatırım indirimi olacak
Yatırımcılar mevcut Kurumlar Vergisi indiriminden işletme döneminde para kazandıkça faydalanabildiğine işaret eden Bakan Yılmaz, şunları söyledi: "Yatırım yapan kuruluşun başka bir şirketi varsa onun üzerinden indirim alacak. Böylece yatırımın tamamlanması beklenmeyecek."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.