Başbakandan Tam Buğday Ekmeği Atağı

Başbakandan Tam Buğday Ekmeği Atağı
Başbakan R.Tayyip ERDOĞAN halkın sağlıklıbeslenmesi tehdit eden beyaz ekmeğin üretimin durdurulması sofralardan ve yerine daha sağlıklı olan Tam Buğday...


Başbakan R.Tayyip ERDOĞAN halkın sağlıklıbeslenmesi tehdit eden beyaz ekmeğin üretimin durdurulması sofralardan ve yerine daha sağlıklı olan Tam Buğday Ekmeğinin üretilmesi tavsiyesi ile çalışmalar başlatıldı temmuz ayında düzenlenen yönetmelikle ekmeklik un standardının da yeniden düzenlenmesi ile ilk etapta % 70 katkılı ekmelerin üretimine bir ay içerisinde geçilecek.

Tam buğday unu nedir ? ve faydalarınelerdir kısaca özetleyelim.

TAM BUĞDAY UNU (KARDEUN)

Kara değirmen ununu diğer kepekli unlardan ayıran özelliği, kepek ve un karışımı değil, başlı başına doğal bir ürün olmasıdır. Yani buğday unu fabrikalarında olduğu gibi yıkanarak değil sadece elendikten sonra iki değirmen taşı arasında ezilerek un haline getirilir. Kullanılan buğday yüksek kaliteli sert buğday olmalıdır aksi taktirde taşlat öğütme işlemini yapamaz. Bunlardan dolayı buğdayın doğallığı,tüm vitamin ve mineralleri kara değirmen ununda aynen korunur. Günümüzdeki un fabrikalarında kullanılan buğdaylar ülkemizde yaygın olan çeşitli tarımsal zararlılardan dolayı düşük kalitelidir. Bu buğdaylardan yapılan un?un belirli standartlarısağlayabilmesi için çeşitli kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Bu maddelerde ürünün doğallığını yok etmektedir. Şu anda piyasada bulunan kepekli unlar bu yöntemle elde edilen un ile kepek karışımıdır dolayısıyla doğal bir ürün olmaktan uzaktır.

Tam buğday unu (kardeun) öncelikle içeriği doymamış yağ asitleri, demir, kalsiyum, E ve özellikle B grubu vitaminleri hücrelerin yenilenmesinde, beyin ve sinirlerin işlevlerinde önemli rol oynar. Rafine edilmiş unda bu değerler beşte bir oranında azalır.

Bilindiği gibi kepekli besinlerde bulunan lif hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini düzenler, mide de şişmesi ile tokluk hissi verir. Tam buğday unu içeriği polisakkaritlerden dolayı kanşekerinini düzenler, yemek sonrası uyku ve yorgunluk azalır. En önemlisi vücudumuzda daha az yağ depolanmasını sağlar, böylece kardeun sağlığımızı ve formumuzu bir arada korur.

TAM BUĞDAY EKMEĞİ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER:

Beslenme, insanın büyümesi ve gelişimi, yıllar boyu sağlığının ve üretkenliğinin devamını sağlayabilmesi için vücuduna faydalı besinlerin alınarak bu besinleri faydalı bir biçimde kullanabilmesidir. Ülkemizde beslenme bozukluluğunun sebep olduğu bir sürü rahatsızlık bulunur. Bu rahatsızlıklar çocuklar ile bebeklerde malnürtisyonu, kansız kalma, şişmanlık, vitamin eksiklikleri problemi, guatr, dişlerin çürümesi olarak görülür. Yetişkinlerde ise şişmanlık, şeker hastalığı,hipertansiyon, kalp hastalığı ve damarlarda görülen hastalıklar sebep olduğu hastalıkların bazılarıdır. Yeterli olmayan ve de hatalı beslenmelerin sebepleri yersiz gelen ekonomik koşullar, yersiz bilgiler ile uygulamada yapılan hatalardır. Yapılan araştırmaların gösterdiği Tam Buğday Ekmeği besin değerleri çok fazla olan besinlerdendir.

TAM BUĞDAY EKMEĞİ (Yararları)

* İçindeki Biyoaktif bileşenleri sayesinde çok yüksek bir besin değerine sahiptir, Tam Buğday Ekmeği.

* Tam Buğday Ekmeği vücuda B vitamini yönüyle, minareler ve posa açısından önemli bir kaynaktır.

* Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

* Kandaki lipitlerinde kontrolünü sağlar.

* Vücuttakişekerin de kontrolünde faydalıdır.

* Verdiği enerjinin az olmasıyla, tokluğun uzun süre devamını sağlar. Bu şekilde de alınması gerekli enerji ile obezite tehlikesinden korur.

* Tam buğday Ekmeği bazı kanser türlerine karşıda koruyucu olur.

* Yüksek tansiyon hastalarına da oldukça faydalı bir besindir.

* Kalp hastaları, damar rahatsızlığı görülen kişiler içinde yararlıdır.

* Tam Tahıllı ürünlerin sağlamış olduğu Magnezyum glikoz kullanımı pozitif yönde etkiliyerek, içinde var olan E vitamini, diğer antioksidanlar ile Metabolik sendrum problemini engellemede fayda sağlar.

TAM BUĞDAY EKMEĞİ (Zararları)


Tam Buğday Ekmeği, Çölyak emilimi sorunu yaşamakta olan insanlar tarafından mutlaka diyetisyene veya doktora danışılarak kullanılmalıdır.


İbrahim H SİPAHİ

20,01,2013


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.