Başbakan Yıldırım'dan anayasa değişikliği teklifi açıklaması
İSTANBUL
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Haliç Kongre Merkezindeki Necip Fazıl Kısakürek Ödül Töreni öncesinde gazetecilerin anayasa değişikliği teklifine ilişkin sorularını yanıtlarken, AK Parti grubu olarak 316 milletvekilinin imzasının olduğu anayasa değişiklik teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisine teslim edildiğini, çalışmanın bu aşamaya gelmesinde MHP'nin büyük katkısının olduğunu anlattı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başta olmak MHP ve AK Parti'den emeği geçenlere teşekkür eden Yıldırım, "Titiz, yoğun bir çalışma sonucu sınırlı diyebileceğimiz bu anayasa değişikliği teklifini hazırladık. Bundan sonra ne olacak? Bundan sonra iş Mecliste. Önce Anayasa Komisyonunda teklif görüşülecek daha sonra anayasada belirtilen esaslara uygun olarak Genel Kurul görüşmeleri tamamlanacak. Genel Kurulda her bir madde, 330 ve üzerinde kabul oyuyla geçmesi halinde tamamı oylanacak ve ondan sonra da artık referandum için gün sayılacak. Yani son kararı millet verecek. Milletin vereceği karar, hepimizin başı, gözü üstüne bir karar olacaktır." diye konuştu.
Gazetecilerin değişiklik teklifinin maddeleriyle ilgili sorusu üzerine Yıldırım, yarın çok kapsamlı bir değerlendirme yapacağını vurgulayarak, "Ayak üstü 'Bu içerikte şu var, bu var' diye söylemem, eksik bilgiye dayalı olur ama şu kadarını söyleyeyim; Getirilen değişiklik teklifinde bir esas maddeler var bir de uyum maddeleri, geçici maddeler ve geçiş hükümleri var. Şöyle söylemek lazım, toplam 21 madde, bu 21 maddenin yanılmıyorsam 18'i esas maddelerden oluşuyor, diğerleri de geçiş, uyum ve geçici maddelerden oluşuyor." dedi.
'Seçilme yaşı 18'e iniyor, milletvekili sayısı 600'e çıkıyor'
Değişiklik teklifinde bağımsız ve tarafsız yargıya vurgu yapıldığını dile getiren Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:
"Esasında getirilen bu değişiklik teklifinde başlangıçta MHP, AK Parti ve CHP'nin birlikte çalıştığı ve uzlaşmaya vardıkları 7 maddeden en az 5'i de yer alıyor. Dolayısıyla bir anlamda CHP'nin de mutabık olduğu maddeler var. Bunlar askeri yargının kaldırılması, yargının bağımsız, tarafsız olması, diğer bir kaç madde daha var. Ayrıca seçilme yaşı 18'e iniyor, milletvekili sayısı 600'e çıkıyor ve en önemli düzenlemeleri şöyle söyleyebiliriz; Yasama ve denetleme görevini sürdüren Meclis güçlendiriliyor. Aynı şekilde de yürütme görevini yerine getirecek olan Cumhurbaşkanlığı... Yetki kargaşası sona eriyor, yürütme için ihtiyaç duyduğu her türlü düzenlemeyi cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapar hale geliyor ve böylece Meclisin yürütme üzerinde, yürütmenin de Meclis üzerindeki bir anlamda etkisi asgari düzeye indirilmiş oluyor. Bu da hem Meclisi güçlendiriyor hem yürütmeyi güçlendiriyor ama hepsinden daha önemlisi bu getirilen değişiklikle artık koalisyonlar dönemine son verilmiş oluyor. Sürekli güçlü siyasi iktidar çıkaran, istikrarı da beraberinde getiren bir süreci başlatmış oluyoruz. Ülkemize, milletimize yapılacak bu değişikliğin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum."
Muhabir: Murat Paksoy, Etem Geylan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.