ANKARA
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli , A Haber'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
Anayasa değişikliğinin bugün TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanacağının anımsatılarak, görüşmelerin ne kadar sürede tamamlanmasını öngördüğüne yönelik soruyu yanıtlayan Canikli, "Bu süre içerisinde özellikle CHP'nin kamuoyuyla da paylaştığı bütün üst seviye engelleme çaba ve çalışmaları da hesaba katılarak bu görüşmeler TBMM'de 18-20 günü geçmez, tamamlanır inşallah." ifadesini kullandı.
"Bahçeli'nin açıklamaları çok net"
MHP'den anayasa değişikliği referandumuna yönelik bazı tepki seslerinin çıktığı belirtilerek, söz konusu değişikliğin referanduma götürülebilmesi için gereken milletvekili çoğunluğunun sağlanması hususunda bir sorun yaşanıp yaşanmayacağının sorulması üzerine Canikli, "Kesinlikle düşünmüyoruz. Sayın Bahçeli 'nin açıklamaları çok nettir. Sayın Bahçeli de partisine elbette hakimdir, o noktada herhangi bir sıkıntı yok. Bizim için sayın Bahçeli'nin söyledikleri esastır, itibar edilmesi gereken odur. O sayıları da koyduğunuz zaman herhangi bir risk görmüyoruz açıkça." diye konuştu.
"Milletvekili oyunu açık olarak kullanabilir"
Başbakan Yardımcısı Canikli, anayasa değişikliğinde açık oy kullanılmasının söz konusu olup olmayacağı yönündeki soruya karşılık da anayasa oylamalarının gizli oyla yapıldığını ancak gizli oy konusunun iyi analiz edilmesi gerektiğini vurguladı. Milletvekilinin açık oy kullanmasının, Anayasa Mahkemesi 'nce anayasa değişikliğine iptal gerekçesi olmadığını belirten Canikli, herhangi bir milletvekilinin oyunu açık olarak kullanabileceğini ifade etti. Daha önceki yıllarda da benzer durumların TBMM'de yaşandığını örneklerle anımsatan Canikli, bu örneklerde herhangi bir sorun oluşmadığını dile getirdi.
"İnce ayar politikalar mutlaka uygulanacak"
Muhalefetin geçen hafta yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnamelerden biriyle "Türk Silahlı Kuvvetlerinde emir komuta zincirinin yok edildiği" yönündeki eleştirilerinin sorulması üzerine Canikli, söz konusu konuya ilişkin düzenlemelerin 6 ay önce hayata geçirildiğini, son KHK ile bu konuda yeni bir düzenleme yapılmadığını belirtti. Canikli, "Harekatla ilgili Genelkurmayın emir komuta zinciri devam ediyor, o alanda hiçbir değişiklik söz konusu değil. Askeri gereklilikle, harekat ile ilgili olarak yine Genelkurmay, kuvvet komutanları şeklinde zincir devam ediyor. Maalesef sayın Kılıçdaroğlu önceki kararnameleri okumamışlar ya da okuduklarını anlamamışlar. Milli Savunma Bakanlığı sadece personel yetiştirme noktasında devreye giriyor. Yoksa Genelkurmayın, TSK 'nın esas konusu olan harekat, savaş alanlarında yetki tamamen Genelkurmayda. Emir komuta zincirinde en ufak bir bozulma söz konusu değil." diye konuştu.
"Birtakım göstergelerin baskı unsuru olarak kullanılması kabul edilemez"
Canikli, ekonomi alanında uluslararası yayın yapan birçok kuruluşun, "Türkiye bir an önce faiz artırmalı. Kur bunun izin dalgalanıyor" anlamına gelecek değerlendirmeler yaptığını belirterek, "Belirli bir amaca ulaşmak için birtakım faktörler ya da göstergelerin baskı unsuru olarak kullanılmaya çalışılması kesinlikle kabul edilemez." dedi.
Başbakan Yardımcısı Canikli, "2017'de hem üretim rakamları yakalanacak hem de enflasyonun hedefin altında kalma ihtimali kuvvetle muhtemeldir." ifadelerini kullandı.
ABD'nin YPG kamplarında eğitim vermesi
Türk vatandaşlarının ABD'nin terör örgütlerine destek verdiğine inandığını kaydeden Canikli, ABD'nin de PYD'ye verdiği desteği gizlemediğini dile getirdi.
Bu durumun Türkiye'nin güvenliği için çok ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkati çeken Canikli, şu ifadeleri kullandı:
"Böyle bir tehdide karşı bizim de adım atma, tedbir alma, kendi güvenliğimizi sağlamak için uygun politikaları oluşturma hakkımız vardır. Onu yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Temennimiz ABD'nin bir an önce bu yanlıştan dönmesidir. Bu, çok tehlikeli bir durumdur. Bir ortağınızın, bir müttefikinizin güvenliğini doğrudan hedef alan bir terör örgütüne destek veriyorsunuz, silah ve eğitim yardımı yapıyorsunuz. Bu çok olumsuz bir durumdur, çok vahim bir tablodur."
Moody's'in bankacılık sektörü değerlendirmesi
Moody's'in bankacılık sektörü değerlendirmesi ile ilgili olarak Canikli, "Çok net olarak söylüyorum, 2017 içerisinde ya da sonu itibarıyla Türk bankacılık sisteminde takibe dönüşüm oranı yüzde 4'e ulaşmayacaktır ve varlık kalitesi de bozulmayacaktır." dedi.
Reel sektörün bankalara olan borçlarının ödenmesinde hiçbir sıkıntının, hiçbir gecikmenin yaşanmayacağını belirterek, "250 milyar liralık bu kredi alanını, özellikle bunun için, bu günleri öngörerek oluşturduk." ifadelerini kullanan Canikli, "Buna rağmen (Moody's'in) böyle bir yorum yapması, rasyonel olmayan, gerçeği yansıtmayan içi boş, altı dolu olmayan bir yorumda bulunması, adeta 'kehanette' bulunması kesinlikle bir algı oluşturmaya yönelik etik olmayan bir operasyondur." şeklinde konuştu.
Muhabir: Seval Ocak Adıyaman, Erdal Çelikel, Zeynep Akyıl, Merve Özlem Çakır
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.