Başbakan Yardımcısı Atalay BM'de konuştu
Başbakan Yardımcısı Atalay Medeniyetler İttifakı projenin daha da canlandırılması gerektiğini belirterek ''İnsanlığın bu projeye daha fazla ihtiyacı var" dedi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, BM Medeniyetler İttifakı projesiyle ilgili, ''Projenin daha da canlandırılması gerektiğine inanıyoruz. İnsanlığın bu projeye daha fazla ihtiyacı var, birbirini daha fazla anlamaya, çatışma değil daha fazla diyaloğa ihtiyaç olduğunu ifade eden bir proje bu'' dedi.
Başbakan Yardımcısı Atalay, New York'ta BM Genel Merkezi'nde, BM Medeniyetler İttifakı girişimi ve BM Genel Kurulu tarafından düzenlenen, ''Barışçıl ve Herkesi İçine Alan Toplumlar Kurulması İçin Kültürlerarası Anlayışı Teşvik Etme'' konulu üst düzey toplantının açılışının ardından, Türk gazetecilerin Medeniyetler İttifakı'yla ilgili sorularını yanıtladı.
Medeniyetler İttifakı projesinin Türkiye ve İspanya olmak üzere iki eş başkanı bulunduğunu hatırlatan Atalay, ''Biz bunu doğrusu Türkiye için büyük bir ayrıcalık olarak görüyoruz. Sayın Başbakanımızın şahsında, BM şemsiyesi altında yürüyen önemli bir proje. BM de bu projeyi çok sahipleniyor, siz de gördünüz. BM'nin belki misyonuna da en uygun proje bu, toplumları birbirine daha fazla yaklaştırmak'' dedi.
BM Genel Kurulu'nun 66. Dönem Başkanı Nasır Abdülaziz El Nasır'ın girişimiyle bugünkü toplantının yapıldığını belirten ve Türkiye'nin de özellikle bu toplantıya katılmak istediğini vurgulayan Atalay, ''Bu projeye ne kadar önem verdiğimizi burada ifade etmek için, ben konuşmamda da onu özellikle vurguladım. Tabii sevindirici bir şey İspanya'nın da bugün burada yer alması'' diye konuştu.
İspanya'da yapılan seçimin ardından Medeniyetler İttifakı'nın eş başkanlığı konusunda tereddütler olduğunu ifade eden Atalay, ''Onlar da bugün buraya katıldı ve bu konudaki kararlılıklarını ifade etmiş oldu'' dedi.
-''Türkiye, eş başkanlık görevine devam edecek''-
Atalay, bu kapsamda İspanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gonzalo de Benito ile dün uzun bir görüşme yaptığını ifade etti.
''Doğrusu bugünkü toplantı bu projeye BM'nin önem verdiğini gösteriyor ve katılım da çok yüksek, bu da sevindirici'' diyen Atalay, Türkiye'nin eş başkanlık görevini yürütmeye devam edeceğini söyledi.
İstanbul'da 31 Mart'ta önemli bir Medeniyetler İttifakı toplantısı düzenleyeceklerini de bugünkü toplantıda açıkladığını ve herkesi etkinliğe katılmaya davet ettiğini belirten Atalay, İstanbul'daki toplantıda katılımın yüksek olmasını hedeflediklerini, BM ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarına davet mektuplarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat kendisinin yazdığını vurguladı.
İstanbul'daki toplantıya BM ülkelerinin yanı sıra BM Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu üyesi sivil toplum kuruluşlarını da davet ettiklerine değinen Atalay, ''Önemli vakıf ve şirketleri de oraya çağıracağız, biraz da finansman açısından destek manasında bir toplantı olacak. Mayıs ayındaki bu toplantısının hazırlıklarını da burada (Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi) Sampaio ile ve onun ofisindeki arkadaşlarla dün oturup çalıştık, mayıs toplantısı bu açıdan önemli bir safha olacak'' diye konuştu.
Atalay, ''İstanbul toplantısı, Medeniyetler İttifakı projesi bugüne kadar ne yaptı, şu anda neredeyiz, bundan sonra neler yapılabilirliğinin de iyi bir değerlendirmesi olacak diye düşünüyoruz'' ifadesini kullandı.
-''Sürecin canlandırılması gerekiyor''-
Atalay, bu kapsamda AA muhabirinin, Medeniyetler İttifakı sürecinin canlandırılmasının İstanbul toplantısında amaçlanıp amaçlanmadığının sorması üzerine, ''Kesin olarak buradaki bütün görüşmelerde şunu gördük; bu sürecin canlandırılması gerekiyor, biraz hafif bir volüm düşüklüğü var şu anda Medeniyetler İttifakı projesinde'' dedi.
Sampaio'nun Türkiye'ye gelip Başbakan Erdoğan ile görüştüğünü hatırlatan Atalay, ''Projenin daha da canlandırılması gerektiğine inanıyoruz. İnsanlığın bu projeye daha fazla ihtiyacı var, birbirini daha fazla anlamaya, çatışma değil daha fazla diyaloğa ihtiyaç olduğunu ifade eden bir proje bu'' dedi.
Gençleri de projeye katmaya çalıştıklarını vurgulayan Atalay, ''Gençlik projelerine önem veriyoruz, umuyorum İstanbul toplantısı Medeniyetler İttifakı'na yeni bir ivme kazandıracak'' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.