Başbakan, 'magazin diplomasisini' uluslararası yargıya taşıyacak?

Başbakan, 'magazin diplomasisini' uluslararası yargıya taşıyacak?
 Başbakan Erdoğan, 'magazin diplomasisi' olarak nitelendirdiği Wikileaks yayınları konusunda Amerika'ya çağrı yaptı. Bunun hesabının diplomatlardan...

 

Başbakan Erdoğan, 'magazin diplomasisi' olarak nitelendirdiği Wikileaks yayınları konusunda Amerika'ya çağrı yaptı. Bunun hesabının diplomatlardan sorulmasını isteyen Başbakan, İsviçre'de parası olduğu iddiaları konusunda ise anamuhalefete sert çıktı: "İspat edilirse, milletvekilliğinde bile durmam. Aksi halde siz o makamda duracak mısınız?"

Wikileaks internet sitesinin yayınları başladığında, 'Eteklerindeki taşı döksünler.' diyerek mesafeli duran Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP'nin raporları kaynak gösterip İsviçre'deki hesaplardan bahsetmesi üzerine sessizliğini bozdu. Başbakan, hem ABD'ye hem de iddiayı gerçekmiş gibi dile getiren siyasiler ile medyaya yüklendi. Bunu 'alçaklık' olarak nitelendirirken, "İsviçre bankalarında bir Allah kuruşu param yok ki bunu ispat edeyim.

Anamuhalefetin lideri ve diğerlerine diyorum ki böyle bir şey ispat ettiğiniz anda bu makamda da, milletvekilliğinde de durmam. Aksi halde siz duracak mısınız?" diye sordu. CHP liderinin yabancı diplomatların hezeyanlarına sarıldığını belirten Erdoğan, "Düne kadar Türkiye'yi magazin basınından takip ediyorlardı, bugün magazin diplomasisinden izlemeye başladılar." ifadesini kullandı. ABD'li diplomatlar hakkında dava açılacağının sinyalini de veren Başbakan, konuyla ilgili ulusal ve uluslararası alanda gerekli araştırmanın yapıldığına dikkat çekti.

Ankara Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'nin açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan, Wikileaks belgelerinden yola çıkarak şahsına yüklenen kesimlere sert eleştirilerde bulundu. AK Parti düşmanı siyaset ve medya çevrelerinin 'fırsatçılık' yaparak belgelerdeki dedikodular üzerinden saldırıya geçtiğini belirten Erdoğan, "Hakkımızda bugüne kadar her türlü ipe sapa gelmez iddiayı gündeme taşıdılar. Her seferinde yüzleri kızardı. Çünkü söyledikleri yalandı. Şimdi kendilerine ait cümle kalmadığı için başka bir devletin diplomatları arasındaki dedikodu niteliğindeki yazışmalardan medet umar hale geldiler." ifadelerini kullandı. Yazılanları 'ABD'li diplomatların yalan-yanlış yorumları ve iftiraları' olarak yorumlayan Erdoğan, bunun birinci derecede ABD'yi bağladığını vurguladı ve Amerika'ya şu çağrıyı yaptı: "Bunun hesabını ABD'nin sorması lazım o diplomatlarından. Çünkü hiçbir diplomat yalan yanlış, kendine ait yorumlarla bir ülkeyi itham altında tutamaz. Nitekim tüm dünyadaki yapılan bu yorumlar dünyada bir çalkantıya sebep olmuştur." Başbakan Erdoğan, konuşmasında ABD'li diplomatlara dava açılacağını da şu sözlerle ilan etti: "Bu diplomatlar hakkında ulusal, uluslararası yargı çerçevesinde arkadaşlarım çalışmalarını yapıyor. Bundan sonrasını onlar düşünsün. ABD yönetimi ile de konuştuk. Zaten kendileri özür beyanında bulundular. Ama ayrıca biz bunu yeterli bulmuyoruz. Bu diplomatlarla ilgili gerekli olan tüm girişimleri yapmak durumundadırlar. "

ABDESTİMDEN ŞÜPHEM YOK

Muhalefetin kendi ürettiği dedikoduyu başkalarından duyunca gerçek sandığını kaydeden Başbakan, "Bu hezeyanlara sarılacak kadar mı acizsiniz? Benim abdestimden şüphem yok. Dolayısıyla namazımdan da şüphem olmaz. Düne kadar Türkiye'yi sadece magazin basınından takip ediyorlardı, bugün artık magazin diplomasisinden izlemeye başladılar." şeklinde konuştu.

Haberlere manşetlerinden yer veren medyaya da yüklenen Erdoğan, iddialara sarılarak hükümete saldıranların da seviyesizlik içinde olduğunu söyledi. Erdoğan, "Onurlu bir medya kalkar bunu sorar. Sayın başbakan var mı böyle bir şey, varsa üzerine gideceğiz. Ama başbakan size ne diyor? Hayır, benim böyle bir şeyle ilgim yok diyorsa o zaman da bunu yazmaman gerekir. Ama hiç sen sormadan, etmeden, araştırmadan kalkıp iftira at tutmasa da iz bırakır mantığı ile hareket edersen işte bu seviyesizliktir, bu ahlaksızlıktır." diye konuştu.

1 MİLYAR DOLARI VAR DİYENLER ERGENEKON'DAN İÇERİDE

Belediye başkanlığı döneminde 1 milyar doları olduğunu söyleyen bir kişinin halen Ergenekon davası sanığı olarak tutuklu olduğunu hatırlatan Erdoğan, kimi köşeyazarları ve gazetelerin bazen ideolojik, bazen de reyting uğruna bu tarz gazeteciliği sürdürdüğünü belirtti. Bu iddialara sarılanların ömür boyu utanç içinde yaşayacağını belirten Erdoğan, şu uyarıyı yaptı: "Hadise henüz çok sıcaktır. Neyin hedeflendiğini, gayenin, amacın, niyetin ne olduğunu sağduyu içinde bekleyerek görelim. Sabırsızlık içinde puslu havadan istifade umarak fırsatçılık tavrıyla yapılan her değerlendirme erkendir, yanlıştır, yapanları gelecekte utanç içinde bırakır."

Öte yandan Türkiye'nin Avrupa ülkelerinden de güvenli konumda olduğunu belirten Başbakan, güvenlik güçlerine övgüde bulundu. Erdoğan, "Birkaç kişinin yanlış hareketi asla ve asla bütün bir teşkilatı bağlamaz. Bu teşkilatlar bizim gözbebeğimizdir. Silahlı Kuvvetlerimiz böyledir, Emniyetimiz böyledir. Ama buralar yıkıldığı anda biz çökeriz. Güvenlik birimleri içinde yanlış yola tevessül edenlerin bulunup çıkarılması, adalete teslim edilmesi, haklarında kanuni işlemler yapılması ne suçla ne terörle mücadeleyi sekteye uğratmaz." mesajı verdi. Kılıçdaroğlu'na: İspat edilirse istifa ederim, yoksa o makamda duracak mısın?

Erdoğan, anamuhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na 'hodri meydan' dedi. Kılıçdaroğlu'nun İsviçre'de banka hesapları bulunduğu iddiasını dillendirdiğini ve kendisinden bunun aksini ispatlamasını istediğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Atılan iftira üzerinden kalkıp da benden bunun ispatını istemek kadar cehalet olur mu? Olmayan şey ispat edilir mi? Benim İsviçre bankalarında bir Allah kuruşu param yok ki bunu ispat edeyim. Ben anamuhalefetin lideri ve diğerlerine diyorum ki böyle bir şey ispat ettiğiniz anda ben bu makamda durmam, milletvekilliğinde durmam ama siz bu makamlarda duracak mısınız? Bu kadar açık konuşuyorum. Biz yola çıkarken üç şeyle mücadele edeceğimizi söyledik. Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar. Bunları çökerttiğimiz için benim halkım bizi buralarda tutuyor." dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.