Başbakan Erdoğan'dan IMF'ye 'altın' teklif
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) birim olarak para değil altını baz alması gerektiğini söylemesi tartışma başlattı. İktisatçılar ve yazarlar altının rezerv olarak kullanılmasının mümkün ancak zor olduğuna dikkat çekiyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'da Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) ilgili bir öneri getirdi. IMF'nin bazı ülkeler için reçete gibi gösterildiğini ancak bunun tam aksine fonun çalıştığı ülkelerde ciddi sıkıntılara neden olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, fonun dolar yerine neden altın kullanmadığını sordu.
IMF'nin bir ülkenin para biriminin etkisi altında olmasını doğru bulmadığını ifade eden Erdoğan, "IMF, kime, nerede, nasıl ve hangi şartlarda yardım elini uzatıyor. Örneğin herhangi bir para biriminin etkisi altında mı, onun döviz baskısı altında mı dünya yönetilecek? Yoksa uluslararası en azından değişmezliği ve belirleyiciliği olan altın gibi, tarihten bu yana her zaman onurunu koruyan bir birime niçin geçilmez? Bu düşündürücüdür" dedi.
IMF VE OECD'NİN DEĞİŞMESİ ŞART
Türkiye'nin IMF ile yaptığı anlaşmaların bedelini çok ağır ödediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Biz 3 dönemdir stand-by anlaşması yapmıyoruz. Nisanda borcumuzu tamamen sıfırlayacağız. IMF ile çalışmayı da arzu etmiyoruz" dedi. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Gönül arzu ederdi ki, IMF darda, zorda kalmış ülkelerin tulumbasına su akıtan bir birim olsun ve bu tulumba üretmeye başlasın. Böyle bir durum söz konusu değil, bunu başarmamız gerekiyor." Erdoğan, BM, AGİT, IMF ve OECD'nin değiştirilebilmesi için reforme edilmesi gerektiğine inandığını söyledi.
ULUSLARARASI PARA FONU (IMF) ULUSLARARASI ALTIN FONU (IGF) OLUR MU?
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) birim olarak para değil altını baz alması gerektiğini söylemesi tartışma başlattı. İktisatçılar ve yazarlar altının rezerv olarak kullanılmasının mümkün ancak zor olduğuna dikkat çekiyor.
Henüz bir şey söylemek zor
Başbakan Erdoğan'ın önerisiyle ilgili henüz bir şey söylemek için erken olduğunu belirten İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Hatlar netleştiği zaman konuşmak lazım. Şu an bir şey söylemek doğru değil" dedi.
Altın daha tarafsız olur
ALTININ IMF'in çalışmalarında kullanılabileceğini söyleyen İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "IMF'nin işlemleri uluslararası bir boyutta olduğu için altın birim olarak kullanılabilir. Çünkü bu tür kurumların yaptığı çalışmalar dolara yarıyor. Menfaat sağlamaması açısından altının daha tarafsız bir rolü olabilir" diye konuştu.
Altın kullanmak mümkün değil
IMF'nin birim olarak para değil altını baz almasının mümkün olmadığını söyleyen Radikal Gazetesi yazarı Uğur Gürses, "Başbakan'ın önerisine göre, 'Ülkeler IMF'ye taahhüt verirken bunu altınla gerçekleştirsin, sonra da yardıma muhtaç ülkelere altın verilsin.' Bunun gerçekleşebilmesi için tüm ödemeler sisteminin altınla yapılıyor olması gerekiyor. Böyle bir şey de mümkün değil. Altın fiziksel olarak da kullanılan bir şey. Parayla aynı görevi görmesi çok zor. IMF'nin gittiği ülkelerde yaşanan sorunlar daha çok politikacılarla ilgili oluyor."
Kağıt para hayatı kolaylaştırır
ALTININ böylesine önemli bir alanda kullanımının mümkün olmadığına işaret eden Hürriyet Gazetesi yazarı Ege Cansen, "Kağıt para ilk çıktığında altının makbuzu olarak kullanılıyordu. Zamanla altına dayalı para da ortadan kalktı. Ekonomik büyümeyi temin edecek kadar para olmalı piyasada. Altın kolaylıkla ekonominin ihtiyacı kadar çıkartılamaz. Altının para birimi olduğu dönemlerde iktisadi krizler çok şiddetli geçmiştir. Paranın sağladığı hadise bu krizleri daha kolay atlatabilecek yapıda olduğu için kağıt para tercih edilmiştir. Kağıt para olmasa krizler büyük olur" dedi.
IMF'nin ana sponsoru Amerika izin vermez
AMERİKA'nın IMF'nin ana sponsoru olduğunu söyleyen Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, "Bu fikir piyasalarda uzun süredir tartışılıyor. Ancak kısa vadede bunun gerçekleşmesi çok zor. Çünkü IMF'ye en çok para aktaran ülke Amerika buna izin vermeyecektir. Ancak önümüzdeki dönemde neler olur bilinmez. IMF altını rezerv olarak görebilir ve ülkelerden altın alıp yardım yapabilir. Ama zor" dedi.
IMF'nin 2.8 bin ton altını var
- IMF'nin üyesi 187 ülke var.
- 160 farklı ülkeden 2 bin 500 çalışanı bulunuyor.
- Toplam sermayesi 2011 Mayıs ayı itibariyle 376 milyar dolar.
- IMF kasasında ağustos ayından bu yana 2 bin 814 ton altın rezervi vr
- 1944 yılında varlıklarının yüzde 25'ini altın olarak saklayan IMF, kredi verdiği ülkelerden sadece kuruluş yıllarında geri ödeme olarak altın kabul etmişti.
IMF'nin misyon ve hedefi
- Küresel ekonomiyi üyelerini izlemek
-Ödemeler dengesinde zorluk yaşayan ülkelere borç vermek
- Üyelere pratik yardım sunmak
- Uluslararası parasal işbirliğini arttırmak
- Mali istikrarı güvence altına almak
- Uluslararası ticareti kolaylaştırmak
- İstihdam ve büyümeyi desteklemek
- Yoksulluğu azaltmak
Kaynak: Sabah- Hürriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.