Başbakan Davutoğlu: ‘İslam medeniyetinin en güzel şehirleri yağmalanıyor’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz ısrarla, inatla medeniyet çizgimizden, manevi değerlerimizden söz ediyoruz ama maalesef bugünlerde İslam medeniyetinin en güzel şehirleri yağmalanıyor" dedi.
Başbakan Davutoğlu: ‘İslam medeniyetinin en güzel şehirleri yağmalanıyor’ - Tıkla İzle
Başbakan Ahmet Davutoğlu, İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya Tanıtım Programı ve Kutlu Doğum Özel Programı için memleketi Konya’ya geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz ısrarla, inatla medeniyet çizgimizden, manevi değerlerimizden söz ediyoruz ama maalesef bugünlerde İslam medeniyetinin en güzel şehirleri yağmalanıyor" dedi.
Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi’nde yapılan programa, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Muammer Erol, Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, AK Parti İl Başkanı Musa Arat, dünyaca ünlü sanatçı Yusuf İslam ile Mustafa Ceceli ve binlerce kişi katıldı. Program, Beştepe Millet Camisi İmam Hatibi Hafız Mehmet Bilir’in Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Programda ilk olarak konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’nın çok hareketli günler geçirdiğini belirterek, "Bu programın önemi, Konya’mız şu anda 2016 yılında Kudüs’ten İslam Dünyası Turizm Başkenti bayrağını devraldı ve bu sıfatla Konya’mızda birçok program yapıyoruz. Bizden sonra da Medine-i Münevvere bayrağı devralacak. Hayırlı mübarek olmasını diliyorum. Bugün İslam Dünyası Turizm Başkenti tanıtım programındayız. Başbakanımız ile Konya bir başka şahlanış içinde. Başbakanımız ile Konya’mız bugüne kadar yapılamayan birçok hizmet, yatırım ve projeye kavuşuyor. Tüm Konyalılar adına ülkemize de yaptığı hizmetler nedeniyle de kedisine çok teşekkür ediyorum. Cenab-ı Hak yolunu, yolumuzu açık etsin” dedi.
Konya Valisi Muammer Erol da, "İslam Dünyası Turizm Başkenti kapsamında yürüttüğümüz yurt içi ve yurt dışına yönelik tanıtım çalışmalarımız belediye, valiliğimiz, üniversite ve STK’lar ile örnek bir organizasyon ve birlik beraberlik içinde gerçekleştiriyoruz. Konya son 13 yıl içinde tarımdan sanayiye, ulaştırmadan haberleşmeye, kültürden turizme kadar her alanda yapılan yatırımlarla büyük bir gelişme göstermiştir. Tamamlanan bu projeler önümüzdeki yıllarda hizmete girerek ilimizin gelişmesine ivme kazandıracak. Her türlü ulusal ve uluslararası organize yapabileceğiz. Konya’mız bir şehrin ulaşabileceği en üst seviyeye el birliği, gönül birliği ile hızla ilerlemektedir. Çok daha iyi olacağımıza inancımız tamdır” şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise, "İslam İşbirliği Teşkilatı 2015 yılında başlattığı uygulama ile İslam şehirlerini hem bir farkındalık ortaya koyarak İslam dünyasına tanıtmak ve İslam toplumları arasında kaynaşma vesilesi kılmak amacıyla turizm şehri ödülü uygulamasını başlatmıştır. 2015 yılında Kudüs, 2016 yılında yapılan seçimlerde de Konya'mız bu ödülü almaya hak kazanmıştır. 2017 yılı İslam Dünyası Turizm Başkentinin Medine olması kararlaştırılmıştır. Bu takvimlendirmeyle Konya'nın Kudüs ile Medine arasında müstesna bir yere konumlandırılmış olması tesadüf olmaması gerekir. Kimilerine göre tesadüf ama bize göre kaderin anlamlı bir tevafuğudur" dedi.
"GELDİĞİMİZ NOKTADA NE YAPTIĞIMIZIN MUHASEBESİNİ YAPMAK VE YENİLEMEK ZORUNDAYIZ"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Seninle tekrar tekrar buluşmak ne güzel aziz Konya" şeklinde konuşarak, "Nereye gitsem gönlümdesiniz. Gözümün nurusunuz Konyalılar. Ne zaman ruhum daralsa, sığınacak bir mekan, aziz insan topluluğu arasam, işte Konyalılar burada deyip Konya’ya geliriz biz. Sevincimiz, gönlümüz, davamız, muhabbetimiz sizinle. Biz Medine’nin, Kudüs’ün kardeşi aziz Konya’yla gurur duyuyoruz. Bugün, İslam dünyasının turizm başkenti olma, turizm kenti olma hasebiyle buradayız. Konyalılarla birlikte olmaktan mutluyum. Konya, on binlerce Suriyeliye bağrını açan şehirlerden biridir. Konya, Allah seni aziz eylesin, seni bütün muhtaçlara sığınak eylesin" dedi.
"Geldiğimiz noktada ne yaptığımızın muhasebesini yapmak ve yenilemek zorundayız" diye konuşan Başbakan Davutoğlu şöyle devam etti: "Onun için tarihle bugünü buluşturuyoruz. Bunun için Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile İstanbul’a hayat veriyoruz. Bunun için Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte Osman Gazi Köprüsü ile İstanbul’u İzmir’e, Bursa’ya bağlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan sizlere selam getirdim. O da bir Konya aşığıdır. 1 Kasım gecesi seçim sonuçları belli olunca Hz. Mevlana’nın huzurunda büyük bir coşkuyla 7 Haziran hüznünden sonra 1 Kasım zaferini birlikte kutladık. O zaman Konya’nın kıymetini bir kez daha anladım. Biz bu tertemiz tarlaya, bu ülkeye sevgi tohumu ektik. Bütün dünyaya ekeceğiz. Bu milletin tek bir ferdi dahi ayrımcılığa, dışlanmaya muhatap olmayacak. Son nefesimize kadar, 78 milyon kardeşimiz için, bu ülkeye sonuna kadar sevgi tohumları ekeceğiz."
"BUGÜNLERDE İSLAM MEDENİYETİNİN EN GÜZEL ŞEHİRLERİ YAĞMALANIYOR"
Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz ısrarla, inatla medeniyet çizgimizden, manevi değerlerimizden söz ediyoruz ama maalesef bugünlerde İslam medeniyetinin en güzel şehirleri yağmalanıyor. Müslüman şehirleri yerle yeksan ediliyor. Şam, Halep, Bayır Bucak’ı yerle bir edenler, PKK ismiyle Osmanlı'nın medeniyetini yağmalıyor. Halep’in kardeşi, Saraybosna’nın kardeşi Konya’dan tekrar söylüyorum; onların kaderi bizim kaderimizdir. Onlar huzura kavuşana kadar bütün Türkiye orada olacak. Avrupa’yı Avrupa yapan değerler nerede diyoruz. Biz Türkiye’nin imkanlarını Türkiye için kullanıyoruz. Gücümüz, takatimiz nispetinde sahip çıkıyoruz. Son zamanlarda ayrı bir dikkatle şehirlerimize odaklandık. Diyarbakır’a yaptığımız bu ziyaret çok anlamlıydı. Cuma namazında camiye vardığımda bütün Diyarbakır bizi tekbirlerle karşıladı. Onlara Konya’dan selam getirdim dedim, aleyküm selam dediler. Orada şehitler ölmez vatan bölünmez diye bağırdılar. Allah şehitlerimize rahmet eylesin. O şehitlerimizin emanetini son nefesimize kadar koruyacağız. Bu ülkenin birliği beraberliği için son nefesimize kadar mücadele edeceğiz. Terörle kardeşliğimiz zehirlemek isteyenlere inat aynı kıbleye yöneldik. Aziz milletimize hizmet yolunda çalışmaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımızla kucaklaşıyoruz. Başkalarının gündeminde şehir eser hizmet yok. Biz ise sadece hizmet ve eserlerimizle bu ülkenin hizmetindeyiz. Reformlarımızla, hizmetlerimiz, eserlerimizle ülkemizi güzel yarınlara taşımanın gayreti içindeyiz."
2016 yılında Konya’nın İslam Dünyası Turizm Başkenti olarak seçildiğni kaydeden Başbakan Davutoğlu, "Hayırlı mübarek olsun. Geçen yıl Filistin’in Kudüs şehri seçilmiş. Kudüs’ten emaneti aldık Medine’ye devredeceğiz. Kudüs ve Medine Konya’nın kardeş şehirlerdir. Ben Kudüs’te Konya’nın kokusunu aldım. Konya’da da hep Kudüs kokusu alıyoruz. İnşallah her iki şehirde de Medine kokusu alıyoruz. Konya’dan Kudüs’e, Medine’ye gönül dolusu selamlar. İnşallah bir gün özgür Kudüs’te bu havayı teneffüs edeceğiz. Ne tür oyunlar kurulursa kurulsun, Konya her zaman Kudüs’ün yanında olacak. Kudüs her zaman Konya’nın yanında olacak. Susmayacağız, durmayacağız. Konya’mızın İslam ülkeleri ile yapacağı iş birliği, ziyaretler ve ilişkiler ile daha sıcak gelişmeler yapılacağını umuyorum. Bu ilişkilerle Müslümanlar arasına sokulmaya çalışılan sıkıntıların çözüleceğine inanıyorum. Bu yıl içinde İslam Dünyası Turizm Başkenti olması hasebiyle yapılacak faaliyetlerde hiçbir sınır tanınmayacak. Her türlü hizmet Konya’da olacak. Konya her şeyi hak ediyor. Konya yüksek seviyede turizm yatırımı alan şehrimiz. 5 bin yatak kapasiteli olan şehrimizin önümüzdeki yıllarda 11 bin olmasını bekliyoruz. Konya’mız özellikle Hz. Mevlana türbesi sebebiyle dünyada en çok tanınan şehirlerin birisi. Bu kadar çok ülkeden ziyaretçi alan şehir çok azdır. Konya kültür ve inanç turizminde öncü olmaya devam edecek. Konya merkezi konumu yanında hızlı tren ve havayolu ulaşımları artması nedeniyle hızla cazibe merkezi oldu. Konya’mıza kültür ve turizm anlamında katkılarımız devam ediyor. Konya’mıza iki adet kültür merkezi daha yapacağız. Kültür eylem planımızda vurguladığımız gibi her biri 12 milyonluk kütüphaneler yapacağız. En büyüklerinden birini de Konya’ya yapacağız ve Konya kitap şehri olarak da en önde olacak. Yolumuz menzilimiz hayırlı olsun" diye konuştu.
Programda, Başbakan Davutoğlu, Yusuf İslam'ın yaptığı konuşmanın ardından tablo hediye etti. Daha sonra Mustafa Ceceli sahne aldı. Ceceli, Başbakan Davutoğlu ve Yusuf İslam'a mikrofon uzattı, Basbakan Davutoğlu ilahi söyledi.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.