Barzani'den dağdan inenlere çılgın teklif
Türkiye'deki çözüm süreci Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ni de harekete geçirdi.
Türkiye'deki çözüm süreci Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ni de harekete geçirdi. PKK'nın silah bırakmasını Türkiye kadar istediklerini söyleyen üst düzey bir yönetici "Biz de elimizi taşın altına koyacağız. Dağdan inenlere gerekirse ev ve iş vereceğiz" dedi.
Türkiye' deki çözüm sürecinin yakından takip edildiği Kuzey Irak'a da yolumuz düşüyor. Cizre'den karayolu ile Kuzey Irak'ın en büyük şehirlerinden Duhok'a geçiyoruz. Şehirde o gün iki ayrı fuar olduğu için sokaklar çok hareketli. Duhok'un yeni açılan otellerinden birinde Irak Kürdistan Demokratik Partisi'nin üst düzey yöneticileriyle buluşuyoruz. Görüşmenin ilk maddesi Türkiye'deki çözüm süreci oluyor.
Üniversite eğitimini Türkiye'de aldığı için iyi derecede Türkçe konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir parti yöneticisi Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin çözüm sürecinde oldukça önemli roller üstlendiğine vurgu yapıyor. Hatta PKK'nın silah bırakmasını bölge halkı ve Mesut Barzani yönetiminin en az Türkiye kadar istediğine vurgu yapıyor. Yönetici, "Neden istemeyelim ki? Erbil dünyada en güvenli şehirlerden biri olmasına rağmen hak etmediğimiz bir imaja sahibiz. Bölgede zenginlik potansiyeli çok yüksek. Ama bu sorundan dolayı verimli ticaret yapamıyoruz. Erbil medeni bir gelecek istiyor" diyor.
İSTEYENİN İŞİ HAZIR
Bizzat çözüm sürecinin parçası olduklarını vurgulayan yönetici şu çarpıcı bilgileri veriyor: "Biz de elimizi taşın altına koyacağız. PKK'lıların dağdan indikten sonra sosyal hayata adaptasyonu için bir dizi proje hazırladık. Türkiye'den gelen veya Kandil'den inen PKK'lıları gerekirse bölgemizde istihdam edeceğiz. Bu konuda inenlerin pozisyonlarına göre çalışmalar yapılıyor. Barınma sorunları için de görüşme halindeyiz. Ancak şunu söyleyebilirim ki ihtiyaç halinde inenin işi ve evi hazır olacak. Daha önce partimiz bu konuda çok sayıda çalışma yaptı. Son üç yılda birçok PKK'lının dağdan inmesini sağladık. Onları sosyal hayata kazandırdık."
ERBİL DUBAİ OLUR
Bölgesel Kürt Yönetimi'nin ekonomi kurmaylarına göre sorunun çözümü ve Türkiye ile karşılıklı ticaretin artması durumunda Erbil kısa sürede Ortadoğu'nun Dubai'si olacak.
30 YILLIK İHTİYACI KARŞILIYOR
Bölgedeki 3 trilyon metreküplük doğalgaz ve kaliteli petrol yatakları Kuzey Irak'ı enerji liginde farklı bir konuma taşıyor. Rezervlerin Türkiye'nin 30 yıllık enerji ihtiyacına denk olması da ilişkileri bir başka boyuta taşıyor.
1100 TÜK ŞİRKETİ VAR
Türk şirketleri Erbil'de oldukça aktif konumda. Bölgede faaliyet gösteren bin 100 Türk şirketi, 60 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Erbil'deki şirketlerin yıllık iş hacmi ise 25 milyar doları geçiyor.
REFAH SEVİYESİ ARTACAK
Erbil Ticaret Odası Başkanı Dar-el Jelil, barış sürecinin yansımalarını anlattı. Barışın yıllardır arzulanan bir tablo olduğunu ifade eden Jelil, gelinen noktada herkesin daha huzurlu bir ortam istediğini belirtti. Süreci yakından takip ettiklerini söyleyen Jelil, "Çözümle birlikte ticaret karşılıklı olarak uçar" dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi ise "Hükümetin cesur adımını destekliyoruz. Bu kanın durması hepimizin çıkarınadır. Çözümle birlikte ekonomik gelişme ve refah hızla yükselir. Keşke barış yalnız bölgemizde değil, tüm dünyada hakim olsa. Refah ve zenginlik daha fazla yaygınlaşır" diye konuştu.
TÜRKİYE'Yİ ONUR ÜLKESİ YAPTILAR
Bölgedeki hareketlilik özellikle gayrimenkul sektöründe yoğun olarak hissediliyor. Bu kapsamda Türkiye, şehrin ilk ve tek gayrimenkul fuarı Erbil Real Estate Fair 2013'ün "onur ülkesi" seçildi. Nisanda gerçekleşek fuar için Türkiye'nin dev şirketlerinin çok önceden yer ayırdığını ifade eden Arı Fuarcılık Genel Müdürü Savaş Kemal Burkay, "Çözüm süreciyle birlikte bölgede inanılmaz bir canlılık başladı. Herkes Erbil'de yatırım ve ticaret için sıraya girdi" diyor.
Kaynak: sabah
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.