Bartholomeos ayin için Trabzon'da
Fener Rum Patriği Bartholomeos, Trabzon'daki tarihi Sümela Manastırı'nda yarın dördüncüsü gerçekleştirilecek olan Meryem Ana ayinini yönetmek için kente geldi.
Bartholomeos, havalimanında Ayasofya Müzesi'nin camiye dönüştürülmesiyle ilgili sorulara, "Geçen sene konuştum. Aynı konuya değinmek istemiyorum. Diyeceğim fazla bir şey de yok" dedi.
Fener Rum Patriği Bartholomeos, yarınki Meryem Ana ayinini yönetmek için akşam saatlerinde THY'nin tarifeli uçağıyla Trabzon'a geldi. Havalimanında Trabzon Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin ve Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç tarafından karşılanan Bartholomeos, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Büyük bir memnuniyetle yine Trabzon'dayım. Sümela Manastırı'nda yarınki büyük Meryem Ana ayinini yönetmek için buradayız. Yerel makamlara şükranlarımızı arz ediyoruz. Bu sene de sayın vali yardımcısı başta olmak üzeren bize hüsnüniyet ve misafirperverlik gösteriyorlar. Benim yanımda ta Avustralya'dan episkopos arkadaş geldi. Ukrayna'dan davetlim olarak din adamları geldi. Amerika'dan, Yunanistan'dan gelenler var. Selanik'ten 300 kişi bekliyoruz yarın. Yoğun bir katılım olacak. Bütün Trabzonlulara, bütün Karadenizlilere sevgilerimi ve hayır dualarımı göndermek istiyoruz. Geçen günlerde idrak ettiğiniz Ramazan bayramınızı Patrikhanemiz, İstanbul'daki Rum cemaati ve şahsım adına kutluyorum. Nice bayramlara diyorum."
Patrik Bartholomeos, gazetecilerin, Ayasofya Müzesi'nin camiye dönüştürülmesiyle ilgili soruları üzerine de, "Geçen sene konuştum. Aynı konuya değinmek istemiyorum. Diyeceğim fazla bir şey yok" ifadesini kullandı. Bartholomeos ve beraberindeki din adamları daha sonra konaklayacakları otele geçti.
MÜZE OLARAK KALMASINI İSTEMİŞTİ
Fener Rum Patriği Bartholomeos, geçen yılki ayinin ardından Ayasofya Müzesi'ni de ziyaret etmişti. Bartholomeos, Maçka Belediyesi'ni ziyareti sırasında, Ayasofya'nın camiye dönüştürüleceği söylentilerini soran gazetecilere yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Biz bütün camilere, bütün ibadet yerlerine saygılıyız. Ancak Ayasofya konusunda bir ihtiyaç görmüyoruz. Yani cami var, oradaki muhtar beyin de söylediğine göre camiler çok, ama boş. İlk önce onlar doldurulsun, ondan sonra Ayasofya'ya lüzum hasıl olursa Ayasofya da olabilir. Ama şu an ihtiyaç yoktur, siyaset vardır bu konuda. Ayasofya ibadete açılırsa yalnız Müslüman kardeşlerimize hizmet verecek. Ama müze olmaya devam ederse bütün vatandaşlara ve bütün yabancılara, Trabzon'u ve Karadeniz'i, Türkiye'yi ziyaret eden bütün yabancılara, bütün turistlere hizmet verecek. Yerli halkın bir de geliri olacak. Buradaki turizmin gelişmesine yardımcı olacak. Bu açıdan tekrar açık söylüyorum; müze olarak devam etmesinden yanayız."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.