Barış sürecine STK ve kanaat önderi desteği

Barış sürecine STK ve kanaat önderi desteği
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin normalleşmesi için çaba gösterdiklerini ifade ederek, akan kanın durması, barış için ve yeni bir anayasa...


Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin normalleşmesi için çaba gösterdiklerini ifade ederek, akan kanın durması, barış için ve yeni bir anayasa için hükümetin kararlı adımlarla yoluna devam ettiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Atalay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Mehmet Ulvi Saran, Diyarbakır'da 40 kanaat önderi ile 36 STK temsilcisiyle Grenn Park otel'de bir aya geldi. Barış sürecine katkı, ve istenen talipler konusunda kanaat önderleri ile STK temsilcilerinin görüşlerini alan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve beraberindekiler basının karşısına çıktı.

Kamuoyunu aydınlatmak ve desteğini almak amacıyla toplantılar yaptıklarına değinen Atalay, ?Bu toplantıları seçerek grup grup insanlarla konuşuluyor. Ülkemizin en kronik sorunlarına değiniliyor. Bu toplantılarda şunu görüyoruz. Genelde toplum kesimlerinin ve kanaat önderlerinin STK'ların süreçle ilgili umutlarının, beklentilerinin büyük olduğunu desteklerinin de çok ileri seviyede olduğunu görüyoruz. Vatandaşımızın görüşünü almayı her zaman önemli bulduk. Bunu çok yerde yapıyoruz? dedi.

TÜRKİYE'DE ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ

Türkiye'nin çok değiştiğini ve birçok tabularında yıkıldığına değinen Atalay, ?Yasaklar kalktı, demokrasi gelişti derinleşti. Hamolsun her şey her yerde konuşuluyor. Ak Partinin en başta bir demokrasi mücadelesidir ve sürdürüyoruz. Bir yandan geçişte yapılan yanlışları düzeltiyoruz. Ak parti bir restorasyon yapıyor. Türkiye'nin normalleştirmek için mücadele ediyor? dedi.

YENİ ANAYASA BEKLENTİSİ YÜKSEK

Milli birlik ve kardeşlik projesinin yeni bir evresinde olduklarına değinen Atalay, şunları söyledi:

?Bugün sivil toplum kuruluşlarınızın temsilcileri de ifade ettiler. Anayasa beklentisi çok. Biz Ak parti olarak sivil anayasanın yapılması konusunda kararlıyız. 2 dönemdir seçim beyannamemizin en başına anayasa taahüdü koyduk. Şu anda meclisteki uzlaşma komisyonunda anayasa ile ilgili ilerleme olması için elimizden geleni yapıyoruz. Anayasa yapılsın diye tavizler veriyoruz. Bildiğiniz gibi bir süre var. Başbakanımız telafi etti. Şu anda Mart ayı sonu gibi süre ifade edildi. Eğer uzlaşma konusunda anayasa ile ilgili mesafe alınırsa çok memnun oluruz. Eğer oyalama taktiği güdülüyorsa ki bazı partilerin o yöndeki eğilimlerini seziyoruz, biz gerçek sivil bir anayasa istiyoruz. Bazı partiler ise mevcut anayasadan ne kadarını korursak kardır diyor, Mevcut anlaşmazlık burada oluyor. O çaba yürümezse biz alternatifler aramakta haklıyız. Alternatif yöntemler arayacağız. Partilerin 4'ü ile olmazsa 3'üyle 3'üyle olmazsa en azından biriyle bu anayasayı yapmakta kararlıyız. Bu partiler hepsi olabilir, şu anda uzlaşma komisyonunda üyesi bulunan her hangi biriside olabilir. Mecbur kalırsak onu deneyeceğiz. Biz burada hiç engel anayasanın yapılmasını engelleyen durumda değiliz olmayacağız. Başkanlık sistemi de bizim için önemli o konuda uzlaşma komisyonuna görüş verdik. Diğer bütün konularında uzlaşma sağlanır ve başkanlık konusu kalırsa biz esneteceğiz ve tavizler vereceğiz. Özellikle Diyarbakır'da STÖ temsilcileri de çok gündeme getirdiği için anayasayla ilgili bu yaklaşımımızı paylaştık?

CESARETLİ ADIMLAR ATAN HÜKÜMETİZ

Riskler alan, cesaretli adımlar atan bir hükümet olduklarına değinen Atalay, milletin bu yönde her gün daha da destek verdiğini söyledi. Halkın bu çözüm sürecinde ve benzer politikalarda kendilerine güç verdiğine dile getiren Atalay, ?İyi bir atmosfer oluştu. STK'lar ve vatandaşlarımız olarak artık terörün bitmesi, kardeşliğin gelişmesi yönünde büyük bir arzu var. Yeterki kan dursun. Ondan sonra demokratik yollarla her meselemizi çözeriz. Demokrasinin yolu açık. Ak Partide başka genel başkan olmak üzere kadrolarının bir çoğu zamanında haksızlıklara uğradı. Ohaksızlıkları çözmeye çalışıyoruz. Demokratik siyasetin önünü açalım. Kan dursun her şey konuşulsun. Türkiye artık red, inkar asimilasyon politikalarının uygulandığı bir yer değil. Her şey rahatça konuşuluyor. Terör biterse daha da rahat konuşulur. Bu toplumsal atmosfer bize çok destek veriyor. Büyük bir rüzgar var bu rüzgarın karşısına kimse geçemez. Bunu Diyarbakır'da görüyoruz. Bütün STK'lardan bu desteği gördük. Büyük bir memnuniyet duyduk? diye konuştu.

SİNOP OLAYI KURGULANMIŞ

Sürecin hassasiyetlerini bildiklerini ve Provakatif gelişmelere karşı endişeli olduklarını vurgulayan Atalay, Karadeniz, Sinop olaylarının kurgulanmış olduğunu söyledi. Güvenlik birimlerinin hangi örgütlerin organize ettiğini daha iyi bildiğini kaydeden Atalay, şunları söyledi:

?Bu normal Karadenizli vatandaşlarımızın tepkileri değil. Elimizde iyi araştırmalar var. Bu süreç artık şunu gösterdi. Kanın, terörün durması için Türkiye'nin bütün kesimlerinde büyük bir arzu var. Sürece destek var. Yaptığımız araştırmalarda bölgelerin birbirinden farkı yok. Dolayısıyla Karadenizdeki olaylar normal Karadenizli vatandaşlarımızın tepkisi değil organize bir şekilde geliştirilmiş bir süreçtir. Sosyal medyada organize edilmiş. Ayrıntılarını bilerek bunu diyorum.?

Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker, 40 civarında kanaat önderiyle, 36 civarında STK temsilcisi ve meslek odası başkanıyla değerlendirme yaptıklarını söyledi. Eker, ?Değerlendirmenin esası özellikle yaşadığımız süreç, Türkiye'nin en yakıcı acı vermiş meselesini Kürt meselesini çözmeye dönük. Şu anda yaşanan sürecin değerlendirilmesiydi. Bizden talepleri oldu. Bu işin acelesiz ama süratli çözülmesi gerektiği yani sürecin acele edilmeden ama süratle tamamlanması gerektiğine dair talep ortaya çıktı? dedi.

Bakan Atalay, görüşmelerini Bakanlar kuruluna sunacağını söyledi.

ŞEYHMUS ÇAKAN / STARGAZETE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.