Bankaların bu tuzağına dikkat!
Bankalar haberiniz olmadan ek hesap açabiliyor. Üstelik siz daha ne olduğunu anlamadan bir anda kredili hesap faizi adı altında bir ödeme ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Ayağını yorganına göre uzatanlar da uzatmayanlar da dikkat! Bu hesap canınızı yakabilir!
Bankalar, 23 milyar lirayı satacak maaş müşterisi arıyor! Bir bankanın maaş müşterisisiniz. Öyleyse 'avans hesap, artı para, ek hesap, kredili mevduat hesabı' gibi çeşitli adlarla sunulan 'cazip' tekliflerin bir numaralı muhatabısınız.
Beklenmedik gideriniz mi oluştu, maaşınız mı yetmedi, kredi kartınızı mı ödeyemediniz, dert etmeyin! Kolayı var: "Avans hesabınızı" kullanın, demeyeceğiz. Aksine bu hesabı kullanmadan önce iki kere değil, beş kere düşünün, diyeceğiz?
Ben zaten 'ayağımı yorganıma göre uzatırım, param varsa harcarım yoksa harcamam'; dolayısıyla bu hesaplar beni ilgilendirmez, diyenlerdenseniz siz de dikkat! "Ben dilekçemi verdim, tüm bu hesapları kapattım" diyorsanız bile dikkat! Öyle kolay değil, bankaların bu hesabından kurtulmak.
HEDEF 30 MİLYAR
Öyle ki bankalar için 'vazgeçilmez' gelir kalemlerinden bu hesaplar. Geçen yıl Haziran ayında maaş müşterilerine sattıkları 'bu kalem krediler' 6.5 milyar iken; 3 ay sonra yani Eylül ayında 7.3 milyara Aralık ayında ise 7.4 milyara ulaştı. Ama bankaların bu hesaplar için ayırdıkları kredi tutarı 30 milyar. Yani satılması gereken daha 22.5 milyar TL kredi var.
Dolayısıyla maaş müşterisi olup da bu hesabı kullanmayanlar da bankaların hedefinde. Bu kredi hesabını açmak için 'kişisel beyan, dolayısıyla da kişisel imza' gerekiyor. Ancak şubeler, 'bize hesap böyle devredildi, elimizde bu hesabı istemediğinize dair dilekçeniz yok' bahaneleriyle 'bilinçli maaş müşterilerini' bile kredili mevduat hesabı tuzağına düşürüyorlar.
KUZU KUZU KESİYORLAR
Bunu anladığınızda, iş işten geçiyor. Hesabınıza bir bakıyorsunuz ki, 'kredili hesap faizi olarak 15 TL tahsil edildi' uyarısı karşısında. Ne kredisi ne hesabı diye sormak için bankanın 444 hattını arıyorsunuz. 5 dakikadan önce ulaşmak ne mümkün! Diyelim, ulaştınız, anlattınız derdinizi; "Muhatabınız biz değiliz, şubenizi arayın" tavsiyesinde bulunuyor karşıdaki ses. "Bu hesabı kapatmıştım zaten nereden çıktı bu, ben bu faizi ödemem" diyorsanız da nafile. "Şubenizi arayın" diyor karşıdaki mekanik ses.
Kuzu kuzu şubenizi arıyorsunuz? Bir görevli çıkıyor, derdinizi anlatıyorsunuz, ilgili arkadaşa bağlıyorum, diyor. Ama bağlanan kimse yok.. Dördüncü kez telefonu açan kişiye maruzatınızı anlattıktan ve tabii ki bağırıp çağırdıktan sonra sizi telefonu açacak yetkiliye bağlıyorlar.
Çözüldü, sanıyorsanız yine yanılıyorsunuz. Derdinizi onuncu kez anlatmanın öfkesi ve yılgınlığıyla dinlemeye çalışıyorsunuz. "Siz bu hesabı kapatmamışsınız ama bu hesap bize İstanbul şubesinden böyle devredilmiş. Madem iptal etmek istiyorsunuz bize faks çekin!." Mail atsam, olmaz faks çekin?
Kızgınlığınız geçmiyor, 'haklı tüketici hattını' arıyorsunuz. Bu arada aklınıza gelmişken faiz oranını öğrenmek istiyorsunuz. Sizin hiçbir dahliniz olmadan kullanmak zorunda kaldığınız bu hesap için kestikleri rakamı görünce afallıyorsunuz. Nedir bunun faizi, diye sorduğunuzda yanıt almanız da mümkün değil?
FAİZİN DE MASRAFIN DA SINIRI YOK
Merkez Bankası'nın kredilere uygulanacak 'üst sınır' düzenlemesi de masraflarla ilgili sınırlamalar da maaş hesabına bağlı bu kredi için geçerli değil. Dolayısıyla bankalar bu krediler için uygulayacakları faizi de, faiz dışında sağlayacakları diğer menfaatleri ve masrafları da belirlemekte tamamen serbestler.
BDDK UYARDI: TÜKETİCİLER DİKKAT!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 30 Mart'ta yaptığı bir açıklamayla tüketicileri bu hesaplar konusunda dikkatli olması için uyardı:
"Mevzuat uyarınca kredili mevduat hesapları (KMH) kapsamında kullandırılan kredilere uygulanacak faiz oranları, sağlanabilecek diğer menfaatler ve tahsil olunacak masraflar bankalar tarafından serbestçe belirlenebilmektedir. Bu nedenle tüketicilerin, anılan ürünü kullanmadan önce ilgili bankaların KMH için belirledikleri faiz oranları ile diğer masrafları dikkate alarak karar vermelerinde veya ileride KMH kullanmayı düşünüyorlar ise bankaların faiz oranları ile masraflarını karşılaştırmak suretiyle tercih yapmalarında menfaatleri bulunmaktadır."
BANKANIZDAN BİLGİ İSTEYİN
BDDK, bankaların genel hükümler ve tüketicinin korunması mevzuatıçerçevesinde tüketiciyi bilgilendirmek zorunda olduklarına dikkat çekerek, tüketicilerden bankalarından hem faiz oranları hem de diğer masraflara ilişkin bilgi istemelerini önerdi.
Tüketiciler, BDDK'nin web sayfasında yer alan "Bankacılık Ürün ve Hizmet Ücretleri" uygulamasını http://ebulten.bddk.org.tr/TuketiciVerileri/Default.aspx kullanarak bankaların KMH ile ilgili olarak uyguladıkları oranlara ve masraflara ilişkin bilgi edinip, karşılaştırma yapabilirler.
KURTULUŞ YOLU
En iyisi siz siz olun, "Bir daha açılmamak üzere tüm bu hesapları kapatıyorum" dilekçesini faksla gönderin. Aslı da sizde kalsın ve onu ömür boyu saklayın!
MİLLİYET-AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.