Balyoz'un inkar edilecek hali kalmadı...

Balyoz'un inkar edilecek hali kalmadı...
Gölcük Donanma Komutanlı-ğı'nda yapılan aramada ele geçirilen Balyoz darbe planına ilişkin belgeler tartışmalara son noktayı koydu.Tespit tutanaklarında...


Gölcük Donanma Komutanlı-ğı'nda yapılan aramada ele geçirilen Balyoz darbe planına ilişkin belgeler tartışmalara son noktayı koydu.

Tespit tutanaklarında Balyoz'un seminer olarak kalmadığını ve darbe planının uygulamaya geçtiğini vurgulayan savcılar, dosyaya eklenen yeni delilleri buna dayanak olarak gösterdi. Balyoz Harekât Planı'ndaki söylemlerin 1. Ordu Komutanlığı'nın yazışmalarına yansıdığını belirten savcılar, 25 Aralık 2002 tarihli 'gizli' belgenin 15'inci Kolordu Komutanlığı tarafından Lojistik Destek Komutanlığı'na, ilçe komutanlıklarına ve EMASYA Tali Bölge Komutanlığı'na gönderildiğini tespit etti. Dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın 20 Aralık 2002'deki konuşmasının da bu çerçevede olduğuna dikkat çekiliyor. Donanma'da ele geçirilen 43 klasör belge, darbenin en ince ayrıntısına kadar planlandığını da gözler önüne seriyor. Toplum kesimlerine adam sızdıran, tutuklanacak muhalif paşaları tek tek not eden cunta, PKK'yı kullanmayı da ihmal etmemiş. Yaptırılacak eylemlere PKK süsü verilmesi bunlardan en dikkat çekeni. Beyazıt ve Fatih camilerinin bombalanmasının ayrıntılarına yer verilen yeni delillerde, cephane gömmek için Poyrazköy'de keşif yapıldığı da ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Donanma'daki Balyoz belgeleri böyle bulundu

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen ile Savcı Ali Haydar'ın, 6 Aralık 2010'da Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'nda yaptığı aramanın kamera kayıtları ortaya çıktı. Görüntülerde, Savcı Seçen'in talimatıyla İstihbarat Binbaşı Kemalettin Yakar'ın odasının zemin karolarının kaldırıldığı görülüyor. Vantuzla çekilen karoların altından çöp poşetleri içinde özenle saklanmış belge ve malzemeler çıkarılıyor. Askerî yetkililerin de hazır bulunduğu aramada ele geçirilen deliller, bir deniz yarbay tarafından tek tek tutanağa kaydediliyor.

Gölcük'teki aramalar kayıt altına alınmış

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen ile Savcı Ali Haydar'ın, 6 Aralık'ta Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'nda yaptıkları aramanın kamera kayıtları ortaya çıktı. Bir ihbar üzerine İstihbarat Binbaşı Kemalettin Yakar'ın odasında saatler süren aramalar yapılmıştı. Görüntülerde zemin karolarının Fikret Seçen'in talimatıyla kaldırıldığı görülüyor. Vantuzla çekilen yaklaşık yirmi karonun altından çöp poşetleri içinde özenle saklanmış belge ve malzemeler çıkarılıyor. Askeri yetkililerin de hazır bulunduğu tespitler sırasında ele geçirilen malzemelerin envanteri çıkarılarak tutanaklara geçiriliyor. Bulunan tüm belgeler bir deniz yarbay tarafından tutanağa tek tek kaydediliyor. Arama baştan sona askerler tarafından da videoya kaydediliyor. Fikret Seçen'in aramayı yönlendirerek, zaman zaman bizzat karoların altını kendisinin de kontrol ettiği görülüyor. Belge ve malzemeler çuvallara konulmadan önce üzerinde parmak izi incelemesi yapılıyor. Ele geçirilen belgelerin tasnif işlemi tamamlandıktan sonra mühürlenen çuvallar, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcı Fikret Seçen'e teslim ediliyor.

Balyoz'un ilk hedefi amiraller

Balyoz darbe planını hazırlayanların, planın uygulanmasına karşı çıkacak amirallerin tevkif edilmesi yönünde karar aldıkları ortaya çıktı. Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen belgelerde yer alan belgelere göre Ocak 2003'te Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek imzalı kararda, Suga Harekat Planı'nın icrasına engel olmak isteyen komutanların tutuklanması planlanmış. Bu generalleri etkisiz hale getirecek subayların bile listesi hazır. Belgede belirlenen personele yeminli muhtıra imzalatılması maddesi göze çarpıyor. Ayrıca, bir amirale iki kişi düşecek şekilde tevkif personel ataması emri veriliyor. Tevkif için görevlendirilen personele kendi silahı dışında ateş ve mermi gücü yüksek bir silah daha tahsis edilmesi öngörülüyor.

Deniz Kurmay Kıdemli Albay Ramazan Cem Gürdeniz tarafından hazırlanan 'Hassas Liste'de Ankara, İzmir ve İstanbul'dan toplam 16 amiralin ismi geçiyor. 21 Ocak 2003 tarihinde de Harekat Başkanı Tümamiral Feyyaz Öğütçü imzalı çıkan emir gereğince amiralleri tevkif edecek personel belirleniyor. Listede Ankara'dan; Oramiral H. Bülent Alpkaya, Koramiral Metin Ataç, Koramiral Eşref Uğur Yiğit, Tümamiral U. Ömer Esentürk, Tümamiral Engin Heper, Tuğamiral Necati Kurt, Tuğamiral H. Ömer Akdağlı yer alıyor. İzmir'den: Koramiral Yener Karahanoğlu, Tuğamiral Nusret Güner, Tuğamiral Bülent Bostanoğlu, Tuğamiral Ahmet Aksoy, Tuğamiral Ahmet Şenol, Tuğamiral Hüseyin Çiftçi bulunurken İstanbul'dan ise Koramiral Altaç Atılan, Tümamiral O. Metin Açımuz, Tümamiral E. Murat Bilgel'in tevkif edilecek komutanlar olduğu bildiriliyor.

Listede yer alan emekli Oramiral Metin Ataç ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit, "Amirallere suikast davası" kapsamında yargılanan teğmenlerin hedefindeki isimler olduğu iddia ediliyor. Kocaeli'nde teğmenlerin evinde patlayıcılarla birlikte ele geçirilen bir notta Yiğit ve Ataç'a suikast yapılacağına ilişkin bilgiler yer alıyordu.

21 Ocak 2003'te Suga planı kapsamında yeni bir emir çıkıyor. Suga planının icrasında ilgi ile bildirilen amirallerin geçici/sürekli tevkif edilmesi veya yetki devri içeren tebligatın yapılması maksadıyla personel görevlendirilmesi emrediliyor. Bu kapsamda dönemin Tümamirali Ahmet Feyyaz Öğütçü de "tevkifle görevli personelin listesini sunuyor. Kafes Eylem Planı davasında yargılanan emekli Koramiral Öğütcü'nün hazırladığı listede, "Oramiral Bülent Alpkaya için Tuğamiral Kadir Sağdıç ve Albay Soner Polat, Koramiral Ataç için Albay Ali Semih Çetin, Yarbay Serdar Okan Kırçiçek, Koramiral Uğur Yiğit için Albay Fatih İlğar ve Yarbay N.Selçuk Güneri, Tümamiral Ömer Esentürk için Yarbay Osman Kayalar ve Binbaşı Turgay Yamaç, Tümamiral Engin Heper için Binbaşı Ö. Alp Kırıkkanat ve Yüzbaşı M. Cem Okyay'ın görevlendirildiği" yazıyor. Sağdıç ve Ilğar, Kafes Eylem Planı davası sanığı olarak yargılanıyor.

10 Ocak 2003 tarihli Kurmay Albay Abdullah Gavremoğlu tarafından hazırlanan belge ise generallerin tutuklanması için bütün işlemlerin ayrı ayrı planlandığını gösteriyor. Gavremoğlu imzalı belgede, tutuklanacaklar için personel görevlendirildiği ve aynı zamanda bu personele MP-5 makineli tabancanın tahsis ettirilerek muhtıranın imzalatıldığı belirtiliyor. Aynı şekilde İstanbul'da tutuklanacak generaller için de Binbaşı Sonay Akpolat tevkifle görevli personel listesi dosyaya giriyor.

ÜS RADYOSUNDA KUR'AN'A YASAK

Öte yandan tevkif listesinde olan generallerin aynı zamanda cunta tarafından takip ettirildiği de görülüyor. Aralık 2002 tarihli ve Yüzbaşı Ümit Metin imzalı bilgi notunda, Tuğamiral Ahmet Aksoy'un mesai içi ve dışı bütün görüşmeleri, yaptığı işler bilgi notu olarak cunta merkezine bildiriliyor. Belgede, "Ramazan ayının ilk 2 gününde Aksaz Üs radyosunda Müslümanların kutsal kitabı olan Kur'an'dan bölümler okunmasına izin verildiği" ifade edilerek bu uygulamanın kurmay başkanının itirazıyla kaldırıldığı anlatılıyor. Generallerin Ramazan ayında oruç tuttuğu da bilgi notu olarak iletiliyor.

*Şimdiki rütbeleri itibariyle

Donanma personelini de fişlemişler

Deniz Kuvvetleri Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan arama sonucu ele geçirilen belgelerde, daire amirlerine talimat gönderilerek Donanma'daki personelin fişlenmesi istenmiş. Bu çerçevede altında 2. Daire Grubu Amiri Binbaşı Nejat İnanır'ın adının olduğu belgede personelin kendisi, eşi ve irtibatlı olduğu kişilerle ilgili istihbarat bilgileri yer alıyor. Hakkında fişleme yapılan personel için "Liderlik kabiliyeti vardır, grup kurabilir", "İstihbaratçı olamaz, kadın zafiyeti vardır", "Sosyal ilişkilerinde problem var", "Borsaya ve paraya karşı düşkünlüğü var" gibi ifadeler yazılmış. Eş durumu sütununda ise "Bizden", "Uygun değil", "Görev verilemez", "Meslekî yönü zayıf. Seviyesiz, her türlü teklife uyar", "Kendisine bağlanan grubu rahatlıkla idare edebilecek kabiliyettedir. Sosyal ilişkileri iyidir. Eşi ile beraber hareket edebilirler" şeklinde kodlamalar yapılmış. Ayrıca personelin ulusalcı, solcu ve Kürtçü unsurlardan kimlerle irtibat halinde olduğu tek tek sıralanarak bilgi akışının ne durumda olduğu belirtiliyor.

Cephane için Poyrazköy'de keşif

'Balyoz' kod adlı darbe planı davasının önceki gün avukatlara dağıtılan ek klasörlerinde Poyrazköy'de ele geçirilen cephaneliklerle ilgili bir ayrıntı dikkat çekiyor. Belgede Poyrazköy davasının sanıkları arasında bulunan Koramiral Kadir Sağdıç'ın imzası var. Deniz Kurmay Kıdemli Albay Ali Türkşen'e gönderilen belgede, Poyrazköy'ün de dahil olduğu bazı bölgelerdeki arazilerin toprak yapısına ilişkin derin bir tahkikat yapılması isteniyor. Şöyle deniliyor: "Beykoz bölgesinde bulunan Anadolu Kavağı, Poyrazköy ve Riva mevkilerinde arazi yapısına ilişkin aşağıda belirtilen hususlar ışığında bir inceleme yapılacaktır. Yapılacak araştırmada titiz davranılacak ve icra edilecek bir faaliyette mevkiin kullanılabileceği faraziyesi ile meseleye tesir eden tüm hususlar belirlenecektir. İncelemede görevlendirilecek personelin en güvenilir personelden seçilmesi sağlanacak, incelemenin tüm safhalarında gizlilik ön planda tutulacak ve bilmesi gereken prensibine riayet edilecektir."

Yapılacak incelemede dikkat edilecek hususlar arasında, arazideki toprak yapısı, arazinin örtü ve gizlenmeye uygunluğu, arazinin sel ve yağışlardan etkilenme durumu, çevrede başıboş köpek veya yabani hayvanların bulunup bulunmadığı, arazinin yol/patikalara yakınlığı, araziden kara, deniz ve hava vasıtalarına malzeme transferi yapılması durumu, bölgeye yakın TSK birlikleri ve kamu kuruluşları gibi konuların tespit edilmesi isteniliyor. Deniz Kurmay Kıdemli Albay Ali Türkşen'in cevabi yazısı da ek klasörlere girmiş.

EN UYGUN YER KEÇİLİK MEVKİİ

'Kadir Sağdıç paşa-arazi' adlı dosyada, Albay Ali Türkşen imzalı belgede, şu ifadeler kullanılıyor: "Sayın komutanım, Anadolu Kavağı ve Riva bölgelerinde emrettiğiniz hususlara azami önem ve titizlik gösterilerek bir çalışma yapılmıştır. (...) Sonuç olarak yapılan inceleme neticesinde, icra edilecek faaliyet/faaliyetler için kullanılabilecek en uygun yerin Anadolu Kavağı bölgesindeki 'Keçilik' mevkiinin olacağı kıymetlendirilmektedir."

Keçilik'in neden uygun olduğu şöyle anlatılıyor: "Anadolu Kavağı Keçilik olumlu özellikler: Tam kontrollü bölge, sivillere kapalı. Kazı için yumuşak zemin. SAT cephaneliğinin vadi içinde olması. Mevkii noktalarının sürekli gözle kontrol imkânı. SAT otoparkına yakın olduğundan nakliye kolaylığı..."

21 Nisan 2009'da Poyrazköy Keçilik mevkiinde yapılan kazılarda 15'i dolu 22 LAW silahı, 14 el bombası, 24 el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde, 7 hakem bombası, 3 gösteri bombası, 5 bubi tuzağı, 3 bin 17 adet çeşitli çapta fişek ve bol miktarda askerî mühimmat ele geçirilmişti. Dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, LAW'ları 'içi boş boru' olarak tanımlamış ve söz konusu bölgenin sivillere açık olduğunu savunmuştu.

'Amirallere suikast' zanlısı teğmenler özel seçilmiş

'Balyoz' darbesini planlayan-lar istifade edecekleri Deniz Hap Okulu öğrencilerini de tek tek belirlemiş. Söz konusu bilgi, altında Kurmay Başkanı Tümamiral Deniz Cora'nın adının olduğu ve Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı'na gönderilmiş bir belgede ortaya çıktı. Belgede adı geçen ve özel olarak seçilip ilerisi için yetiştirilmesi uygun görülen öğrencilerin, adı 'amirallere suikast' soruşturmasında da geçiyor. Belgede "Aşağıda açık kimlikleri belirtilen öğrencilerle Deniz Harp Okulu'nda öğrenim gördükleri süre zarfında ilgilenilmesi ve yönlendirilmesi faaliyetlerine önceki dönemlerde olduğu gibi devam edilmesi gerekmektedir. Bahse konu öğrencilere verilecek görevlere yönelik kabiliyetlerinin tespiti ve ünsiyetlerinin artırılması maksadıyla istihbarat görevleri verilebilecektir." ifadeleri yer alıyor.

Listede adı geçen öğrencilerden Sinan Efe Noyan, Faruk Akın ve Alperen Erdoğan 21 Temmuz 2009'da Gölcük'te eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Metin Ataç ve şu anki Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'e yönelik suikast girişiminde bulunmak suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Deniz Kuvvetleri'ndeki iki oramirale suikast düzenleyecekleri iddiasıyla tutuklanan üç teğmenin, Ergenekon tutuklusu Levent Bektaş ve iki muvazzaf albayla birlikte hareket ettiği belirlenmişti. Deniz Harp Okulu'ndan mezun olan Teğmen Faruk Akın'a diplomasını eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ vermişti.

Savcı: 'Balyoz' planı seminer olarak kalmadı, hayata geçirildi

'Balyoz' soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcısı, tespit tutanaklarına Gölcük Donanma Komutanlığı'nda bulunan 25 Aralık 2002 tarihli bir belgeyi de ekledi. Savcı, altında Kurmay Albay Turgay Tekmen'in imzası bulunan belgeyi 'Balyoz' planının sadece seminer olarak kalmadığının ve uygulandığının kanıtı olarak gösteriyor. Gizli ibareli belge 15'inci Kolordu Komutanlığı tarafından Lojistik Destek Komutanlığı, ilçe komutanlıklarına ve EMASYA Tali Bölge Komutanlığı'na gönderilmiş.

'Kategorili personel isimleri ve irticai faaliyetler' konulu belgede, son zamanlarda bazı çevrelerin anayasal devlet düzenimizin temelini oluşturan 'laiklik' ilkesini kendi çıkar ve amaçları doğrultusunda yorumladığı iddia ediliyor. Başta öğretim kurumları olmak üzere, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında türban kullanılmasında ısrarlı davrandıklarının gözlemlendiği kaydediliyor. Ayrıca milli güvenlik dersinde öğretmen olarak görev yapan subayların okullarda ve kurumlarda kılık kıyafet yönetmeliğinin uygulanması konusunda 'asla geri adım atmamaları' tembihleniyor. Subayların bu konuda hazırlayacakları raporları milli güvenlik bilgisi dersi öğretmen planlaması yapan komutanlığa bildirmelerinin önemi vurgulanıyor. Savcılık, tespit tutanaklarında bu belgeyi şöyle yorumluyor: "2 Aralık 2002 tarihli Balyoz Harekât Planı'nda yer alan hususların 1. Ordu Komutanlığı'na ait 17 Aralık 2002 tarihli bir yazıda yer alması, 1. Ordu'nun ast birliği olan komutanlıkça 25 Aralık 2002 tarihli bir yazıda işlenmesi Balyoz Harekât Planı'nda yer alan söz konusu söylemlerin 1. Ordu Komutanlığı'nın yazışmalarına da yansıyacak derecede yaygın olarak kullanıldığını ortaya koyar niteliktedir."

Savcı ayrıca 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın 1. Ordu Seminer'inde 20 Aralık 2002 tarihli konuşmasında bu emir ile çok benzer nitelikte konuşma yaptığı belirtiliyor. Konuşmanın tam metni de delil olarak dosyaya ekleniyor. Bu konuşmada Çetin Doğan'ın "Milli güvenlik dersi denetlemeleri devam edecek... Bunları Asayiş Emniyet Toplantısı'nda dile getirdik... Türbanın, irticanın mesafe kazanmasına izin vermeyeceğiz." dediği kaydediliyor.

ÇETİN DOĞAN, PLANI KOORDİNE EDİYOR

Ayrıca tespit tutanağında 'Balyoz' soruşturmasında bulunan 4 No'lu CD ile Donanma Komutanlığı'nda bulunan 1 No'lu CD'nin içeriğinin aynı olduğu, sadece tek bir belgenin farklı olduğu belirtiliyor. Bu belge 'SN. KOM ARZ NOTLAR' başlığını taşıyor ve faaliyetler konusunda bilgi veriliyor. Savcı bu belgenin 3 Mart 2003'te oluşturulduğunu belirttikten sonra Süha Tanyeri tarafından oluşturulduğu iddia ediliyor. Şu tespiti yapıyor: "3 Mart 2003 itibarıyla planın geldiği mevcut durum hakkında Çetin Doğan'ı bilgilendirmek amacıyla Süha Tanyeri tarafından hazırlandığı ve Çetin Doğan'ın planı bizzat koordine ve takip ettiği değerlendirilmiştir."

Cemaatler takibe alınacak, eylemlere PKK süsü verilecek

Türkiye'yi kaosa sürükleyerek askeri bir darbeyi öngören 'Balyoz' planında cemaatler, Aleviler, sol gruplar, terör örgütü ve medya sıkı takibe alınmış. Darbe ortamının hazırlanması için buralarda görev alacak askeri personel belirlenmiş. Terör örgütü PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan'ın doğum gününde yaptırılacak eylemlere PKK süsü verilmesi de planlar arasında yer alıyor.

Donanma'da yapılan aramada ele geçirilen ve davanın delil klasörlerinde, darbe planlarının ayrıntıları yer alıyor. 11 numaralı klasörün içinde bulunan Ramazan Cem Gürdeniz'e ait arşivde ise toplumun farklı kesimlerine sızacak isimler bulunuyor. Tümamiral Ali Feyyaz Öğütcü imzasını taşıyan belgede, Alevi Dernek ve vakıflardan Deniz Kurmay Albay A. Sadi Ünsal, aşırı sol gruplardan Tuğamiral Kadir Sağdıç, dini grup ve cemaatlerden Deniz Kurmay Albay İbrahim Şahin, Doğu ve Güneydoğu faaliyetlerinden Deniz Kurmay Kıdemli Albay A. Semih Çetin, sivil toplum kuruluşlarından Deniz Kurmay Yarbay S. Okan Kırçiçek, medyadan Deniz Kurmay Kıdemli Albay Cem Gürdeniz ve Deniz Kurmay Yarbay C. Aziz Çakmak, siyasi partilerden ise Deniz Kurmay Yarbay F. Can Yıldırım sorumlu tutuluyor.

Plana göre, cemaat liderlerinden bazılarının fotoğraflanması isteniyor ve Yarbay S. Nuri Güneri bundan sorumlu tutuluyor. Aleviliğin Ermenilerden ve Hıristiyanlıktan geldiği yönündeki propaganda için Binbaşı İ. Özdem Koçer görevlendiriliyor. Yazılı ve görsel medyanın sivil ortamlarda ağırlanması ve çeşitli internet sitelerinin kurulması da diğer planlar arasında yer alıyor. Bunlarla ilgili de Yüzbaşı Levent Çehreli ve Yüzbaşı L. Kerim Uça görevlendiriliyor.

1 MAYIS'TA SANSASYONEL EYLEM HAZIRLIĞI

PKK ile ilgili Deniz Kurmay Kıdemli Albay A. Semih Çetin başlığını taşıyan raporda, İkmal Kıdemli Üsteğmen Müslüm Aygün tarafından, tesis ettiği irtibatları vasıtasıyla 1 Mayıs ve terör örgütü elebaşısının doğum günü gibi günlerde bazı esnafa ait işyerlerine yönelik eylemler yaptırılabileceği belirtiliyor. 'Görev ilerleme durumu' başlığını taşıyan raporda ise sol unsurlar içindeki yapılanma yer alıyor. Deniz Kurmay Yarbay Koray Özyurt'un örgütle bölücü örgüt arasındaki bağlantıları kullanarak sansasyonel eylemleri istenen zamanda ve gruplar aleyhinde yönlendirebileceği, Deniz Kurmay Yarbay B. Ali Tavlayan'ın sol örgütlere yakınlığı ile bilinen gazeteciler vasıtasıyla asparagas haberler çıkarılmakla görevlendirildiği belirtiliyor. Başçavuş İlker Tunus'un karşıt görüşlü grup ve topluluk üzerinde eylem hazırlığı olan DHKP-C içerisindeki irtibatlarını kullanarak eylemleri başka tarafa kaydırabileceği ifade ediliyor. EMİNE DOLMACI İSTANBUL

AK Parti'yi takip için 4 subay görevlendiriliyor

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramalarda elde geçirilen belgelere göre, cunta, AK Parti iktidarı ve icraatlarını yakından takip etmek için 4 subayı görevlendiriyor. Subaylardan, belirlenen iç ve dış politikayı ilgilendiren 14 farklı konuda AK Parti'yi yakından takip etmesi isteniyor. Ele geçirilen belgeler arasında bulunan 36. klasör içindeki 'AKP İzleme' kodlu word belgesi, 8 Ekim 2004 tarihinde Tuğamiral Cem Gürdeniz tarafından Tümamiral A.Deniz Kutluk'a rapor halinde gönderilmiş. Raporda, gerekli görüldüğü takdirde uygulamalardan alınacak sonuçları müteakip ilave konuların belirlenmesinin ve bu çalışmaların da detaylandırılması için faydalı çalışmaların yapılacağı üzerinde duruluyor. Raporun 'Ek 1. sayfasında' ise AK Parti'yi yakından takip edecek subayların, Dz. Kur. Kd. Alb. Soner Polat, Dz. Kur. Alb. S.Okan Kırçiçek, İk. Kur. Kd. Bnb. Alper Karaahmet, Dz. Kur. Bnb. Enver Aksoy isimli 4 subay olduğu belirtiliyor. Ayrıca bu personelden 'AK Partili yönetici ve milletvekillerinin iş ilişkilerinin araştırılması, AK Parti içindeki çekişme ve bölünmelerin ortaya çıkarılması ve milletvekillerinin zaaflarını tespit etmeleri' bekleniyor.

İSLAM ÜLKELERİYLE İLİŞKİLERE YAKIN TAKİP

Raporun devamında ise subayların hangi konularda görevlendirildiği ve AK Parti'nin nasıl takip edeceği yönünde şu ifadeler yer alıyor: AKP hükümetinin; 1. Üniversitelerdeki kadrolaşma faaliyetlerini, 2. TSK'yı pasifize etme girişimlerini, 3. Cumhurbaşkanı'nı etkisizleştirme faaliyetlerini, 4. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, YÖK, BDDK, SPK, RTÜK, Rekabet Kurulu ve sendikalar üzerindeki faaliyetlerini, 5. Devletteki kadrolaşma çalışmalarını, 6. Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki kadrolaşma çalışmalarını, 7. AB ve ABD ile ilişkilerini, 8. Kıbrıs, Ege ve Kuzey Irak konularındaki tavizlerini, 9. İslam ülkeleri ile ilişkilerini izlemek, 10. AKP kontrolündeki kurumlar tarafından verilen ihalelerin, 11. AKP'li yönetici ve milletvekillerinin iş ilişkilerinin, 12. AKP içindeki çekişme ve bölünmelerin, 13. Milletvekillerinin zaaflarının, 14. İrticai-bölücü faaliyetlere desteklerinin tespiti.

BÜŞRA ERDAL, İLYAS KOÇ İSTANBUL, Zaman

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.