"Balık" sezonu başlıyor

"Balık" sezonu başlıyor
Balıkçılar için 15 Nisan'da başlayan genel av yasağı, gırgır yöntemiyle avlananlar açısından bu gece yarısı sona erecek.GİRESUN (AA) - Balıkçılar...

Balıkçılar için 15 Nisan'da başlayan genel av yasağı, gırgır yöntemiyle avlananlar açısından bu gece yarısı sona erecek.


GİRESUN (AA) - Balıkçılar için 15 Nisan 2014'te başlayan genel av yasağı, gırgır yöntemiyle avlananlar açısından bu gece yarısı sona erecek. Gece 00.00'da "vira bismillah" diyecek balıkçılar, sezona bol miktarda palamut avlayarak başlamayı ümit ediyor.

Denizde avlanmak için son hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, heyecanla ağlarının sulara bırakılacağı saatleri sayarken, bir yandan da bol miktarda palamut yakalayarak sezona bereketli başlamak istiyor.

Av yasağının sona ermesini yalnızca balıkçılar değil vatandaşlar da heyecanla bekliyor. Tezgahların dolup taşmasıyla her kesimden vatandaşın sofrası da sezonun ilk balıklarıyla şenlenecek.

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gırgır teknelerinin ve küçük teknelerin bu akşam denize açılarak sezona başlayacağını söyledi.

Sezonun ilk olarak palamut avcılığıyla başlayacağını belirten Arslan, "Devamında istavrit, çinekop, onun peşine de hamsi avlanacak. İlk üç ayda bol balık tüketeceğiz. Bu sezon vatandaşlar bol miktarda palamut tüketecek, hem biz kazanacağız hem de vatandaşın sofrası şenlenecek" dedi.

Arslan, ilk aylarda sezondan beklentilerinin olumlu olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Palamudun eylül, özelilikle ekim ayı içerisinde bol olacağını tahmin ediyoruz. Palamut iyi görünüyor ama zaten Doğu Karadeniz Bölgesi'nde avcılık süresi sınırlı, iki ay gibi süresi oluyor. Tabi bu, hava şartlarına da bağlı. Hava şartları iyi giderse bu süreç uzayabilir ama Ekim ayında kış erken gelirse bu da palamut balığını etkiler, avcılık kısa sürebilir. Hava şartları iyi giderse kasım ayında bile avcılık olabilir."

- İlk gün fiyatlar 5-10 lira olacak

Sezonun ilk gününde palamut fiyatlarının 5 liradan aşağıya düşeceğini tahmin etmediklerini anlatan Arslan, "Palamut boy boy olduğu için satışlar 5 ile 10 lira arasında başlayabilir, bu fiyat balık bollaştıkça düşebilir. İnişli çıkışlı bir fiyat olur, hava şartlarına bağlı. Havalar iyi gider de bol yakalanırsa fiyatlar düşecektir, aksi takdirde yükselecektir" diye konuştu.

- Yeni sezondan umutlular

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, balıkçıların yeni av sezonunda bol palamut, hamsi, çinekop, lüfer ve istavrit beklediğini belirterek, "Tüketicilerimiz bu fırsatı iyi değerlendirmeli, her yaşta sağlık açısından son derece yararlı olan, sayısız faydası bulunan, çocukların gelişimine büyük katkı yapan balığı bol miktarda tüketmelidir" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, su ürünleri av yasağının gırgır yöntemiyle avlananlar açısından 1 Eylül'de sona erdiğini belirterek, bu tarihten itibaren denizlerde yoğun bir "av baskısı" olacağını kaydetti.

Su ürünlerinde kuralsız avcılığın kontrol altına alınması ile biyolojik yok oluşun engellenmesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, yeterli altyapı oluşturulamadığı için açık deniz balıkçılığının yapılamadığını, bu nedenle de avcılığın kıyıda yoğunlaştığını belirtti.

Avcılık yoluyla elde edilen üretim miktarının, avlanabilir stok büyüklüğünün sınırına eriştiğini vurgulayan Bayraktar, bu nedenle sürdürülebilir avcılığın sağlanabilmesi için önlem alınması gerektiğini ifade etti.

Sürdürülebilir balıkçılık için av yasağının titizlikle uygulanmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Bayraktar, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın avcılık konusunda getirdiği standartlar da büyük önem taşımaktadır. Belli bir boydan küçük balık tutulması yasak ve ağır cezaları var. Bu gibi uygulamalarla birlikte yapılan denetim ve kontrollerin düzenli yapılmaya devam etmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Bu çerçevede koruma-kontrol faaliyetlerinin artırılmasına öncelik verildiğini belirten Bayraktar, balıkçıların da av yasağı dönemine ve av kurallarına mutlaka uymaları gerektiğini belirtti.

- "Balıkçılarımız sezona hazır" -

Balıkçıların, av yasağı dönemini yeni sezona hazırla geçirdiğini hatırlatan Bayraktar, bu çerçevede tekne ve gemilerin bakımlarının tamamlandığını kaydetti.

Avcılığın yasaklandığı dönemde, küçük kayık balıkçılarının bol miktarda palamut avlamaları dolayısıyla "yüzlerinin güldüğünü" ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"4,5 ay denizlerden ayrı kalan balıkçılarımız, bu av sezonunun iyi geçeceğini düşünüyorlar. Bol bol palamut, hamsi, çinekop, lüfer ve istavrit olacağını tahmin ediyorlar. Tüketicilerimiz de bu fırsatı iyi değerlendirmeli, her yaşta sağlık açısından son derece yararlı olan, sayısız faydası bulunan, çocukların gelişimine büyük katkı yapan balığı bol miktarda tüketmelidir."

Su ürünlerinin insan sağlığı ve sanayi sektörleri açısından önemine değinen Bayraktar, uluslararası pazarlarda daha iyi rekabet edilebilmesi için sektörün güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar, Türkiye'de yeterli altyapı oluşturulamadığı için açık deniz balıkçılığı yapılamadığını ifade etti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, su ürünlerinde kaynakların rasyonel şekilde kullanılabilmesi için eğitim merkezleri kurularak, çeşitli eğitim programları ve Ar-Ge çalışmaları yapılması gerektiğini ifade etti.

Su ürünlerine yönelik dondurma, tuzlama, konserve ve paketleme ünitesi içeren işleme tesislerinin kurulmasının, ekonomik anlamda sektöre katkı sağlayacağına işaret eden Bayraktar, uluslararası pazarlarda daha iyi rekabet edebilmek için desteklemelerin artırılması ve balıkçı teknelerinin kartlı sistemle mazot alabilmesi gerektiğini ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kendi isteği ile avcılıktan çıkaran gemi sahiplerine yaptığı desteklemelerin, su ürünleri sektörü için büyük önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, sektörün gelişmesi için destek ve teşviklere ihtiyaç olduğuna dikkati çekti.

Bayraktar, 2014-2015 balıkçılık sezonunun balıkçılar için bol ve bereketli olmasını diledi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.