Bakanlık, nükleer müzakerelerden memnun?

Bakanlık, nükleer müzakerelerden memnun?
Dışişleri Bakanlığı, İran'ın nükleer programıyla ilgili İstanbul'da yapılan müzakerelerde, "tarafların, önümüzdeki dönemde görüşmelerin sonuçları...



Dışişleri Bakanlığı, İran'ın nükleer programıyla ilgili İstanbul'da yapılan müzakerelerde, "tarafların, önümüzdeki dönemde görüşmelerin sonuçları temelinde, sorunlu konuların çözüme kavuşturulması amacıyla görüşmelere kapıyı açık bırakmalarından" memnuniyet duyulduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, P5 1 (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran'ın, 21-22 Ocak günlerinde İstanbul'da Türkiye'nin evsahipliğinde bir araya geldikleri hatırlatılarak, "Taraflar, nükleer konularda işbirliği için ortak zemin bulunmasına yönelik temaslarda bulunmuşlar, bu vesileyle karşılıklı beklentilerini dile getirmişlerdir" denildi.

Açıklamaya göre, görüşmeler sırasında Viyana Grubu ülkeleri (ABD, Rusya, Fransa) ile İran, ilk kez ayrı bir toplantı da yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin görüşmeler boyunca "vaki talepler çerçevesinde taraflarla temas halinde olduğunu, gerekli yapıcı telkinlerde bulunduğunu" belirterek, "bu süreçte esas olanın, tarafların kendi aralarında bir uzlaşmaya varmaları olduğunu" kaydetti.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Tarafların, önümüzdeki dönemde görüşmelerin sonuçları temelinde, sorunlu konuların çözüme kavuşturulması amacıyla görüşmelere kapıyı açık bırakmalarını memnuniyetle karşılıyor ve İstanbul'da yapılan önerileri ayrıntılı biçimde değerlendirmelerini bekliyoruz. Ülkemiz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürecin ilerletilmesi, konunun barışçı bir çözüme kavuşturulması yönünde gayretlerini sürdürecektir.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi/Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton ve P5 1 temsilcileri ile İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Said Celili'ye İstanbul görüşmelerinde sergiledikleri açık fikirli tutum ve Türkiye ile yaptıkları işbirliği için teşekkür ediyor, bundan sonraki çabaları için de başarı dileklerimizi sunuyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.