Bakan Yıldız: Verimlilik zorunlu?

Bakan Yıldız: Verimlilik zorunlu?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, globalleşen bir ekonominin yanı sıra globalleşen bir enerji sektörünün bulunduğunu belirterek, verimliliğin...


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, globalleşen bir ekonominin yanı sıra globalleşen bir enerji sektörünün bulunduğunu belirterek, verimliliğin bu yüzden zorunlu olduğunu vurguladı.

Bakan Yıldız, Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri (TES-İŞ) Sendikasının 9. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, dünyanın bir değişim ve büyüme sürecinden geçtiğini, bu kapsamda Türkiye'de de bir değişim yaşandığını söyledi.

Dünyanın nüfus olarak büyüdüğünü, ancak bu büyümeye karşın enerjiyle ilgili bir dengesizlik bulunduğunu belirten Yıldız, Güney Afrika hariç tutulduğunda, Afrika coğrafyasında 790 milyonluk nüfusun kullandığı enerjinin New York'un kullandığı enerjiye eşit olduğunu söyledi.

Değişimin yönetilmesinin Türkiye açısından önemli olduğunu ifade eden Yıldız, ''Türkiye, küreselleşen ekonomilerle beraber hem kamu hem özel sektörüyle rekabet edebilen iş ortamlarının içinde bulunması lazım. Böyle yapamadığında bunlar bizlere yol, su köprü olarak değil, farklı sıkıntılar olarak geri dönecektir'' dedi.

Özelleştirme politikalarıyla beraber bir kısım eleştirilerin de bulunduğuna işaret eden Yıldız, her ne ortamda olunursa olunsun, hangi sektörde çalışılırsa çalışılsın, mutlaka verimli çalışmak gerektiğini vurguladı. Yıldız şöyle devam etti:

''Verimli çalışmayı kendi mutfağımızda yapamıyorsak, mutlaka bu düzenlemeye tabi olarak gelecektir. Sistem, bunu affetmez, bu boşluğu götürmez. O yüzden biz sendikalarımızla da beraber iç mekanizma olarak verimliliği artırmamız lazım, geliştirmemiz lazım. Verimsizlikle ilgili sıkıntıları gideriyor olmamız lazım. Gelişmekte olan Türkiye olarak mutlaka yeri gelecek 16-18 saat çalışacağız bu değişimi iyi yönetebilmek iyi idare edebilmek adına. Son 8 yıl içinde yalnızca enerji sektöründe verimlilikten bize dönen önemli kazanımlar oldu''

Enerji sektöründeki çalışmalarla işletmelerin daha verimli hale geldiğine işaret eden Yıldız, 27 AB ülkesi içinde 2002 yılında en pahalı sanayi elektriğini kullanan Türkiye'nin şu anda elektriği en ucuz kullanan ilk 5 ülke içerisine girdiğini kaydetti.

Toplam 25 defa dünyanın etrafını dolaşabilen, 1 milyon km uzunluğunda iletim hattı ile hizmet verdiklerini belirten Yıldız, ''globalleşen bir ekonomi var aynı zamanda globalleşen bir enerji sektörü var, verimlilik bu yüzden zorunludur'' dedi.

-ÖZELLEŞTİRME SONRASI İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER-

TES-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun, dağıtım özelleştirmeleri sırasında sendikaya üye işçilerin işten çıkartıldığı yönündeki sözlerine de değinen Bakan Yıldız, üretim şirketlerinin özelleştirmeleriyle ilgili ayrı bir çalışma yaptırdığını, burada 3 yıl içerisinde toplam çalışan işçi sayısının yüzde 95'inin altına inilmeyeceğine dönük şart olduğunu, ancak verimsiz çalışanların çıkartılmasıyla ilgili keyfi bir uygulama varsa bununla ilgili gereken kişilerle konuşacağını söyledi.

Verimli çalışmaya dönük çalışma hayatından bir örnek de veren Yıldız, 1998 yılında hizmet ettiği elektrik dağıtım işinin başına geçtiğinin ikinci gününde kendisine acil 108 işçi alınması gerektiğine dönük bir rapor verildiğini, kendisinin de sağlıklı bir karar vermek adına bir süre düşündükten sonra ilgili müdürlere ''ben size 6 milyon dolar yıllık maaş dağıtacağım, isterseniz bunu mevcut sayıya harcayın ya da yeni alacağınız işçilerle harcayın'' dediğini anlattı.

Yıldız, bu tekliften sonra, müdür arkadaşlarının yeni alınacak işçiye ihtiyaç olmadığını söylediğini ve bu yöntemle maaşlara yüzde 40 zam yapılmış olduğunu belirtti.

Bakan Yıldız, uzlaşı içerisinde verimlilikle ve beraber bütün emekleri ortaya koyarak, Türkiye'nin gelişmesine katkı sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.