Bakan Ergin'den Yargıtay'a tepki...

Bakan Ergin'den Yargıtay'a tepki...
Adalet Bakanı Ergin, daire ve üye artırımına karşı çıkan Yargıtay'a rakamlarla cevap verdi. Yargıtay'ın 1 milyon 900 bin dosyayla karşı karşıya...



Adalet Bakanı Ergin, daire ve üye artırımına karşı çıkan Yargıtay'a rakamlarla cevap verdi.

 

Yargıtay'ın 1 milyon 900 bin dosyayla karşı karşıya olduğunu belirten Ergin, "Fecaat bir tablo var ortada. Tedbir alınmazsa 10 yılda normale dönmez. Çok sayıda vatandaş mağdur olur" dedi...

Adalet Bakam Sadullah Ergin, Yargıtay'ın 'daire ve üye artırımına gerek yok çıkışma sert tepki gösterdi. Kamuoyunun her geçen yeni bir davamn zaman aşımına uğradığı haberiyle sarsıldığını belirten Ergin, "Tablo vahim 'Vadandaş mağdur olsun' diyorsanız itirazım yok" ifadelerini kullandı. Bu yaklaşımı 'aşın iyimser bulduğunu belirten Ergin, "Yargıtay, savcılıkla beraber 1 milyon 900 bin dosyayla karşı karşıya. Ne sadece istinaf mahkemeleri ne de Yargıtay, Danıştay'ın güçlendirilmesi bu sorunlan çözebilecektir. Bunların, eş zamanlı, devreye alınmasıyla bu yükün alfandan kalkılabilir" dedi.


Neyle izah edeceksiniz?


Yargıtay ve Danıştay'da daire sayısının artmasıyla ilgili tasarının Adalet Komisyonunda görüşülmesi sırasında söz alan Ergin, zaman aşımına uğrayan Kemal Türkler davası ve 102. maddeden dolayı yaşanan tahliyelerin herkesi üzdüğünü dile getirdi. Ergin şöyle devam etti:


"Önümüze çıkan tablo vahim 2010'da Yargıtay'a gelen iş yükünün yüzde 48-50 arasındaki bölümü, bir sonraki yıla devretmiş. Yargıtay, 'istinaflar faaliyete girecekse, buralarda daire ve üye sayısı artırımına gerek yoktur'diye görüş açıkladı. Madem 1 yıl içerisinde bunlar çözülecekse halen 2006'dan gelen dosyalan görüşen dairelerimizin Yargıtay'da olma ması lazım. Yargıtay Savcıkğı'nda bekleyen 700 bine yakın dosya... Bunlar neyle izah edilecek? Yılda yaklaşık 22 bin dosyanın görüşüleceği baz aknsa bile 69 bin 292 dosya asgari 3,5 yılda karara bağlanabilir. 2010 sonu itibanyla Yargıtay Başsavcılığında, 6. Ceza Dairesine gönderilmek üzere bekleyen dosya sayısı 143 bin 207.


Bu hızla 10 yıl sürer


Bu dosyalar, mevcut dosya sayısına eklendiğinde 6. Ceza Dairesi'nin dosya sayısı 212 bin 499 olacak. Bu sayıda dosyanın karara bağlanma süresini, yılda 22 bin dosya üzerinden hesap ettiğinizde 9,6 yıl. Yargıtay 10. Ceza Dairesine 88 bin 221 dosya geldi. 59 bin 219 dosya 2011'e devretti Bu arada zaman aşımına gidecek dosyalan, eğer'giden gider, kalan sağlar bizimdir'gibi karşılayabileceksek bu görüş savunulabilir."


200 bin dosya zaman aşımına uğrayacak


Bakan Ergin, 2009'da 15 bin, 2010'da 18 bin 800 civarında dosyanın ve her yıl yüzde 25-30 oranındaki dosyanın zaman aşımına uğradığını dile getirdi. Bunun 4-5 yılda 150-200 bin dosyaya çıkacağını vurgulayan Bakan, "Bunları gözden çıkaralım, bu vatandaşlar mağdur olursa olsun diyebiliyorsak, itirazım yok" dedi.


Ergin, alınan tedbirlerin hayata geçmemesi halinde çok sayıda vatandaşın mağdur olacağı uyarısında bulundu. Ergin şunları kaydetti: "2010'dan devredenler, 2010 yılı sonbaharına kadar gelecek iş yüküyle beraber fecaat bir tablo var ortada. Ne tek başına istinaf çözer ne de tek başına yüksek yargının güçlendirilmesi. Bu önlemlerin beraberce hayata girmesi halinde ancak 4-5 yıl gibi bir süreçte yargılamalardan sürelerin makul noktaya çekilebilmesi mümkün olacaktır. Aksi halde 9-10 yılda normale dönmez."


Yaz hazırlığı


Adalet Bakanı Ergin, İstinaf Mahkemeleri için hakim ve savcı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Ergin, ?Hazirandaki yaz kararnamesi içeri sinde görevlendirmelerin yapılmasını planlıyoruz? dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.