Bakan Ergin PKK'nın geri çekilme tarihini açıkladı

Bakan Ergin PKK'nın geri çekilme tarihini açıkladı
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, PKK'nın sınırdışına çekilmesi konusunda herhangi bir yasal düzenlemeye gerek olmadığına işaret etti.Bakan Ergin, "Bir...


Adalet Bakanı Sadullah Ergin, PKK'nın sınırdışına çekilmesi konusunda herhangi bir yasal düzenlemeye gerek olmadığına işaret etti.

Bakan Ergin, "Bir savcı çıkıp 'Siz niye Türkiye'ye barışı getirmeye çalışıyorsunuz?' diye hesap mı soracak. Bu suçsa ben bu suçu işliyorum" dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, teröre çözüm arayışlarına ilişkin NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç?ın sorularını yanıtladı.

Ergin?in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

PKK NASIL ÇEKİLECEK?

'Esas itibariyle kapsam toplumla paylaşılmış durumda. Hem eylemsizlik, hem eş zamanlı olarak yurtdışına çıkma. Bu takvim işledikçe kamuoyu tarafından takip edilecek. Bu sorun Türkiye'yi bölgesinde olması gereken noktada olmasını engelleyen bir illet. Nihayetinde 75 milyonluk bu ülke geleceğe emin adımlarla ilerlemeli. Önemli adımlar atıldı. Bundan sonra birlikte yaşamanın iklimini kurabiliriz düşüncesindeyiz. Türkiye bunu haketti.

'ÇEKİLME YAZ BİTMEDEN'

Şimdi eylemsizlikle beraber çekilme, yurtdışına çıkma süreci işleyecek. Onu takip edeceğiz. Yurtdışına çıkışın yaz bitmeden bitmesini öngörüyorduk. Eylemsizlik ve yurtdışına çıkış yaz bitmeden tamamlanması gereken bir aşama. İkinci ve üçüncü aşamaların da en kısa süre içerisinde tamamlanması ana hedef.

'SUÇSA BEN SUÇU İŞLİYORUM'

Geldikleri yöntemler neyse o yöntemle ülkeyi terkedecekler. Yurtdışına çıkışlar kesinlikle yaz bitmeden olmalı. Bir savcı çıkıp, 'Siz niye Türkiye'ye barışı getirmeye çalışıyorsunuz?' diye hesap mı soracaktır. Ya da akan kanın, akan gözyaşının dindirilmesi için 'Niçin gayret ediyorsunuz?' diye mi soracaktır. Bu suçsa ben bu suçu işliyorum burada.

AKİL ADAMLAR KOMİSYONU

Yasal düzenlemeye ihtiyaç yok, sivil olarak kalmalı. Kurulmasının gecikmeyeceğini düşünüyorum. Türkiye'yi kucaklayan bir ekip olmasına dikkat edilecektir. Şu anda Hukuksuzları Araştırma Komisyonu'nun aciliyeti gözükmüyor.

TERÖRE ÇÖZÜM ARAYIŞI

Bu sürece katkı sunamayanlar bari gölge etmesinler. MHP'nin buradaki kavga için gösterdiği cesareti barış için de göstermesini temenni ediyorum. Bir terör örgütünün eylemleri sonlandırması ihtimali kimi niye rahatsız ediyor. Hiçbir mazeret başarının yerini tutamaz. Şimdi 2013'deyiz. Artık 1999'ların Türkiye'si yok. Mesafe katettik. Kansız, gözyaşı olmadan sorunu bitirmek için çalışıyoruz.

ÇEKİLME FORMÜLÜ İDDİASI

Bütün bunlar detaylarda boğulmanın ötesine geçmez. Çok canlar yandı, çok kanlar aktı. Her insanın yüreğine ateş düşüren bir süreç yaşadık. Büyük resmi görelim.

PİŞMANLIK YASASI DEĞİŞİR Mİ?

TCK'nın 220. maddesinde düzenlemeler var. O gün geldiğinde değerlendirilecek bir husus. Bu tür çalışmalar geçmiş on yıllarda defalarca yapılmış yöntemlerdir.

ÜÇÜNCÜ ÜLKE FORMÜLÜ

Bu konular genel resmin içerisinde detay olarak kalıyor. Hayırlısı ile birinci aşamayı tamamlayalım.

SÜREÇTE BARZANİ'NİN ROLÜ

Kuzey Irak bu sorunun çözümünde önemli bir merkez. Mahmur Kampı'nın işleyişi de bu sorunun bir parçası. Farklı çözümler getirmek zorundayız. Mahmur Kampı'nın kapatılması son aşamada değerlendirilir.

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI

Bu 4. Yargı Paketi'ni hazırlarken paralelinde hazırladığımı bir çalışma. İnsan hakları ihlallerini ortadan kaldıracak bir düzenlemedir. Yaşama hakkı ihlallerinin önlenmesi, işkence ve kötü muamelenin sonlandırılması ve savunma etkinliğinin artırılması sağlanacak. Kısa, orta ve uzun vadeli öncelikler belirlendi. 3 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

ÖCALAN'A EV HAPSİ İDDİASI

Öcalan terör örgütü kurucusu yöneticisi olarak yargılandı ve mahkum oldu. Öcalan'ın ev hapsi iddilarına tebessüm edip geçiyorum.

MUHALEFETİN TUTUMU

Siyaset kurumu bu meseleye olması gerektiği gibi yaklaşamadı. MHP'nin tarzı ortada, hiç yorum bile yapmaya gerek yok. İnsanları sokağa, şiddete, ölmeye ve öldürmeye davet eden bir üslup siyasetin üslubu olamaz. Kavgadaki cesareti barış için kullanmak daha erdemli bir harekettir.

CHP'de ise Sayın Kılıçdaroğlu, dün grup toplantısında 'Bizim geçmişte şu kadar önerimiz var, şu kadar rapor yapmıştık' deyip yıllar önceki raporlardan tutumlarından bahsediyor. İyi de Sayın Kılıçdaroğlu bugün ne söylüyorsunuz bu sürece dönük olarak? Ana muhalefet partisinin ne söylediği önemli. CHP, silahlı unsurların yurtdışına çıkmasına 'evet' diyor mu, demiyor mu?'

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.