Bakan Dinçer: G20'den daha hızlıyız ?

Bakan Dinçer: G20'den daha hızlıyız ?
 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'nin, kriz döneminde hem Avrupa Birliği hem de G-20 ülkelerine göre çok daha başarılı...

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'nin, kriz döneminde hem Avrupa Birliği hem de G-20 ülkelerine göre çok daha başarılı tedbirler aldığını söyledi.

Dinçer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesini sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

AB'nin raporunda çalışma hayatına ilişkin değerlendirmelerin anımsatılması üzerine Dinçer, Türk çalışma hayatının kalitesinin geliştirilmesi ve bu alandaki sorunların, hep birlikte çözülmesi gereken sorunlar olduğunu belirtti.

AB ve ILO'nun Türkiye'den isteklerini anımsatan Dinçer, ''Biz bu alanda hakikaten bir düzenleme yapacaksak ve bu eleştirileri kaldıracaksak ya buna dair hep beraber bir irade beyan etmeliyiz ya da oradaki değerlendirmelerin Türkiye şartlarıyla birlikte değerlendirildiği fikrini kabul etmeliyiz'' diye konuştu.

Dinçer, yeniden yapılandırma çalışmalarının tamamlandığını, çok büyük ihtimalle bayramdan önce açıklanacağını ve Meclise getirileceğini bildirdi.

Dinçer, spor kulüplerinin borçlarıyla ilgili özel bir düzenleme yapma imkanının olmadığını söyledi.

Ağustos ayında işsizlikte artış beklediklerini ifade eden Dinçer, ''Türkiye'de istihdam üzerindeki mevsimlik etkiler oldukça yüksek. Yaz aylarında tarım, turizm, tekstil, inşaat sektöründe oldukça önemli istihdam sağlanıyor. Yaz aylarında işsizlik oranlarının düşmesi, kış aylarında artması tabii bir süreç. Bu nedenle yavaş yavaş mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranlarını yayımlamaya başladık. Bir süre sonra bütünüyle onu kullanmak istiyoruz'' dedi.

Bir yıl önceki aynı döneme mukayese edildiğinde Ağustos ayında işsizlikte 2 puana yakın düşme olduğunu belirten Dinçer, ''Bu bizim için önemli. 2010 yılını da yaklaşık yüzde 12 ile 12.5 arasında ortalama bir işsizlikle tamamlayacağımızı tahmin ediyoruz. Bu açıdan bakıldığında sürpriz bir gelişmenin olmadığını ifade etmek isterim'' diye konuştu.

Dinçer, 2004 yılından bu güne kadar 3-3.5 milyon kişiye istihdam sağlanmasının gözardı edilmemesi gerektiğini dile getirerek, ''Türkiye'deki çalışma hayatının katılığını gidermezsek, sendikal özgürlükleri artırmazsak o zaman Türkiye'de bu sorun daha da büyüyebilir'' dedi.

Dinçer, ''TÜİK'in 'Eksik istihdam' tanımını değiştirerek 450 bin kişinin istihdama alınması'' ifadesinin doğru olmadığını belirtti.

2009 ve 2010 bütçesinde sosyal güvenlik açıklarının çok daha yüksek tahmin edildiğini dile getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, ''Aldığımız tedbirlerle bu açıklar azalmıştır. Sadece ilaç sektöründe aldığımız tedbirlerle üç milyara yakın tasarruf sağladık'' diye konuştu.

-ORTA VADELİ PROGRAMDAKİ GECİKME-

Kriz döneminde yeniden yapılandırmanın doğru olmayacağını belirten Dinçer, ''Yeniden yapılandırmanın kriz bittikten sonra yapılması doğru bir yaklaşımdır'' dedi.

Dinçer, ''Biz kriz döneminde hem Avrupa Birliği hem de G-20 ülkelerine göre çok daha başarılı tedbirler aldık'' diye konuştu.

Orta Vadeli Programın 130 gün gecikmeli ilan edildiğiyle ilgili eleştiriler üzerine Dinçer, şunları söyledi:

''Yapılan revizyonda biraz gecikme oldu ama bence o da bizim sağlıklı verileri sizlerle paylaşma kaygımızdan kaynaklandı. Çünkü krizin gidişatıyla ilgili durum netleşmeden biz Türkiye ile ilgili bir revizyon yapmayı çok doğru görmemiştik. Türk ekonomisi krizden çıktı ancak biz bütünüyle bağımsız ve çevresel etkilerden kopuk olarak yaşamıyoruz. Dünyadaki ekonomik gidişat bizim de içinde bulunduğumuz durumu etkileyecek bir yapıya sahip. O açıdan bakıldığında dünyadaki gidişat netleşmeden ve o konudaki tahminlerimizi daha objektif birtakım değerlere dönüştürmeden bizim ülkeyle ilgili revizyon yapmamız doğru olmazdı. O gecikmenin bu şekilde izah edilmesi mümkün.''

Dinçer, ilaçta tekrar kupür kesme uygulamasının istismarları önlemek için geçici bir süreyle yapıldığını, 2011 başından itibaren bu uygulamanın ortadan kalkacağını bildirdi.

Komisyonda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Mesleki Yeterlilik Kurumunun bütçeleri kabul edildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.