Bakan Çelik, tarım alanında krizin faturasını açıkladı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya ile yaşanan krizin ardından tarım alanında 65 milyon dolarlık kayıp yaşandığını bildirdi.
Antalya’da bulunan Bakan Faruk Çelik Tarım Konseyi ile bir araya geldi. Akra Barut Otel’deki toplantıya, AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve diğer üyeler katıldı.
Burada konuşan Bakan Çelik, Expo 2016 Antalya Yönetim Kurulu Toplantısı’nı yaptıklarını ve değerlendirmelerde bulunduklarını kaydederek, örnek teşkil eden bir tarım konseyi ile de bir araya geldiklerini belirtti.
G20’de Antalya’nın başarılı bir sınav verdiğini hatırlatan Bakan Çelik, “Önümüzdeki dönemde 23 Nisan 2016’da Expo ile ilgili yapılan çalışmalara bütün kesimlerin çok ciddi katkıları var. Aynı G20 gibi Expo’nun da başarılı geçeceğine inanıyorum. Expo 2016 Antalya, kentin turizmine ciddi katkılar sunacak. Antalya denildiği zaman turizmin başkenti, tarımın öncü kenti aklımıza geliyor. Tarımsal üretimde Antalya’nın önemli katkıları var. Türkiye’de 176 çeşit bitkisel ürün üretiyoruz. Ve bitkisel üretimimizde 2014 yılına göre, 2015 yılında yüzde 7’lik bir artış var. 106 milyon tondan, 114 milyon tona ulaşmış bulunuyoruz. Bunun 2014 rakamlarına göre söylersek, 6.5 milyon tonu Antalya’ya ait. Örtü altı üretimin yarısı Antalya’da gerçekleşiyor. 2 milyon 200 bin Antalyalıyı değil ülkemizin birçok sofrasını değil 12 milyon turisti doyuran önemli bir şehrimizdir” diye konuştu.
Bu çerçevede Antalya’ya tarımsal destekler kapsamında 2015 yılında 93 milyon lira destek sağlandığının altını çizen Bakan Çelik, “Kırsal kalkınma çerçevesinde 2007-2015 yılları arasında 27 milyon 600 bin lira bir hibe desteği olduğunu söyleyebiliriz. Hükümet programımızda bazıları yürürlüğe girdi. 5 dekardan küçük alanlarda meyve sebze ve süs bitkilerine dekar başına 100 lira destek sağlanması yürürlüğe girdi. Seracılığın modernizasyonu için sıfır faizli kredi düzeleme yapıldı. Gübre ve yemde KDV’nin kaldırılması ve genç çiftçilerimize 30 bin liralık hibenin verilmesi çalışmalarını tamamlamak üzereyiz” dedi.
“AKLI SELİM SAĞDUYULU DAVRANILMALI”
Konu tarım ve Antalya olunca son günlerde Rusya ile yaşanan uçak krizinin etkilerine de değinen Bakan Çelik, “Rusya ile yaşadığımız olay bir uçak düşürme krizidir. Bu krizin Rus ve Türk çiftçisine yansıtılmasını gerçekten kabul edilebilir bir durum değildir. Toplumların en zor, alın teri ile geçinen bu kesimlerin ürünlerine dönük konunun ambargoya dönüşmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bundan yalnız bizim üreticimiz değil, Rus üreticisi de ciddi şekilde zarar görmektedir. Rusya bizim dost ülkemiz ve Rusya’ya ciddi bir ticaret partnerimiz. 31 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz var. Bunun 6 milyar dolar ihracat, 25 milyar dolar ithalat gerçekleştirdiğimiz bir ülkedir. Dolayısıyla Rusya’nın tarımsal ihracattan üçüncü sırada, ithalatta ise birinci sırada yer aldığını dikkate aldığımızda yapılan, tüm bu rakamlara baktığımız zaman bu uygulamaların öncelikle Rus çiftçisine büyük bir darbe vurduğunu görmek mümkün. Çünkü 1.3 milyar dolarlık bir ihracatımız var ama 3 milyar dolara yakın da bir ithalat söz konusudur. Burada aklı selimin hakim olmasını, sağduyulu davranılmasını bir kez daha vurgulamak istiyorum” dedi.
“RUSYA BAŞKA YERDEN ALAMAZ”
Bakan Çelik konuşmasına şöyle devam etti:
“15 Ocak’a kadar Rusya’da bir anlamda hayat duruyor. 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek kararlar dikkate alınırsa, 15 Ocak’a kadar olumlu beklenti söz konusu olmayacak diye görülüyor. 15 Ocak’tan sonra umuyor diliyoruz ki işler en azından tarım alanında, çiftçiler alanında normale döner temennisinde bulunuyorum. Kısıtlanan 17 kalem ürüne baktığımız zaman Rusya’nın kısıtladığı bu 17 ürünle ilgili başka pazarlardan temininin adeta mümkün olmadığı gerçeği söz konusu. Ama bizim ağırlıklı olarak buğday ve yağlı tohumlarla ilgili yapmış olduğumuz ithalatı çok farklı yerlerden temin etmek hatta üretmek imkanımız var. Dolayısıyla bu yönüyle de bir sonuç almaları söz konusu değil. Kendi çiftçilerini burada mağdur etmekten başka bir netice doğurmayacağı inancındayım.”
“1 OCAK SONRASI GEREKEN ÖNLEMLERİ ALACAĞIZ”
İki ülke arasında bir kriz yaşandığını ve bunun başka alanlara sirayet ettiğinin altını çizen Bakan Çelik, "O zaman Türkiye’nin de alması gereken önlemler var. Bir musibet, olumsuzluk ama buradan çıkarmamız gereken dersler de var, mutlak suretle pazar çeşitlemesine gidilmesi gerekiyor. Bununla ilgili organizasyonlar, fuarlar, heyetler şu anda Kasım ayından itibaren çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müşavirlerle yoğun bir tarım toplantısı yapacağız. Rusya limanlarına varmış ürünlerle ilgili de değerlendirme yaptık. 1 Ocak sonrasında olumsuz gelişmeler karşısında üreticilerin ve ihracatçıların bir dar boğaza ve sıkıntıya girmemeleriyle ilgili birçok değerlendirmemiz oldu. Pazar çeşitlemesiyle ilgili değerlendirmemiz oldu. Ne üreticimizin, ne ihracatçımızın bir mağduriyet yaşaması konusunda ilk günden itibaren önlemelere dönük çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
KRİZİN FATURASI
"Krizin bugüne kadar tarıma faturası nedir?" sorusuna Bakan Çelik, “65 milyon dolar” dedi.
ATB Başkanı Ali Çandır ise, Antalya’da Türkiye’ye model olacak bir tarım konseyi oluşturduklarını kaydetti.
Konseyin içindeki unsurlarla yaklaşan sorunlarla ilgili çözüm önerilerini iki başlık altında topladıklarını aktaran Çandır, “Bir tanesi acil tedbirler, birisi de önleyici tedbirlerdir. Antalya adına Bakan Faruk Çelik’e Rusya krizinin ardından böyle bir toplantı düzenlenilmesini istediği için teşekkür ederim” diye konuştu.
Ardından toplantı basına kapalı devam etti.
İSA AKAR-ERTUĞRUL GÜN
ANTALYA
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.