Bakan Çelik: Hedef 2023’de kayıt dışılığın yüzde 15’e gerilemesidir
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) hesapsızlığa, vizyonsuzluğa yer olmadığını belirterek, “Bugün hedef 2023’de kayıt dışılığın yüzde 15’e gerilemesidir. Bu hedef için koşacak bütün çalışanlar. Aksi takdirde karanlık dünya, karanlık SGK, karanlık dönemleri hepimiz çok iyi yaşadık ve hatırlıyoruz” dedi.
‘Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi’ mal alımı bileşeni kapsamında 35 hizmet aracının teslim töreni, SGK Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Törene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ve birçok davetli katıldı. Törende konuşan Bakan Çelik, “Kayıt dışılıkla etkin mücadele etmek ve vatandaşlarımıza yerinden, en yakın yerden hizmet götürmek amacıyla bu anlayışımıza yeni bir halka daha eklenmiş bulunuyor. Sosyal Güvenlik reformu 2008 yılında hayata geçti. Yine akabinde genel sağlık sigortası yürürlüğe girdi. 77 milyon vatandaşımız genel sağlık sigortası kapsamına alındı. 77 milyon vatandaşa hizmet sunmak amacıyla çok yoğun bir şekilde 509 hizmet sunumu, hizmete sunmuş bulunuyoruz. Teknolojik imkanlar çok yoğun bir şekilde kurumumuzda kullanılmaya başlandı. Denetim imkanlarımız daha da genişletildi. Denetimde önemli mesafeler aldık” dedi.
2002 yılında kayıt dışı istihdamın yüzde 52 olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, “Bugün yüzde 31’lere gerilememizin tüm bu gayretlerin, çalışmaların bir eseri olduğunu belirtmek istiyorum. Bu kurumda hesapsızlığa yer yok, bu kurumda vizyonsuzluğa yer yok, bu kurumun geleceği son derece önemli. Bugün hedef 2023’de kayıt dışılığın yüzde 15’e gerilemesidir. Bu hedef için koşacak bütün çalışanlar. Aksi takdirde karanlık dünya, karanlık SGK, karanlık dönemleri hepimiz çok iyi yaşadık ve hatırlıyoruz” diye konuştu.
2015 yılının ilk 3 ayında prim gelirlerinin 36 milyara geldiğini vurgulayan Bakan Çelik, “Hizmet ağı genişlerken bu anlamda gelirlerimizin artıyor olması ve açıkların da düşüyor olması son derece önemli ve anlamlıdır” dedi.
‘Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi’ kapsamında yürüttükleri projeleri anlatan SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ise, “Teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması ve ilgili birimlerin hareket imkanının geliştirilmesi için alımını yaptığımız 35 adet aracı Türkiye’nin her yerine ulaşma gayretimizi bir kez daha ortaya koyuyoruz. Kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi projesi kapsamında SGK olarak önemli çalışmalar gerçekleştirdik. 5 binden fazla kişi bu kapsamda mesleki eğitimler aldı. 3 binden fazla kişi ilk defa sigortalı olarak işe başladı. Sivil toplum kuruluşlarına ve ilgili yerel kurumlara hazırlayacakları projeler için 100 bin ile 350 bin euro arasında değişen miktarlarda hibe kaynak sağlama imkanımız olacak. Kayıt dışı istihdam ile mücadele süresince 2007 yılında yüzde 45,4 olan kayıt dışı istihdam oranının 2015 Şubat ayı itibari ile yüzde 31,7’ye gerilediğini büyük bir memnuniyetle görmekteyiz” şeklinde konuştu.
ARZU TÜRKUÇAR
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.