Bakan Bağış 'kazan kazan'ı üçe çıkardı?

Bakan Bağış 'kazan kazan'ı üçe çıkardı?
 Başmüzakereci Egemen Bağış Slovenya'da bir üniversitede verdiği konferansta Türkiye'nin AB üyeliği için 'kazan kazan kazan'dır' dedi gerekçesini...


 

Başmüzakereci Egemen Bağış Slovenya'da bir üniversitede verdiği konferansta Türkiye'nin AB üyeliği için 'kazan kazan kazan'dır' dedi gerekçesini açıkladı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, resmi ziyaret için bulunduğu Slovenya'da bugünkü resmi görüşmelerinin ardından, Ljubljana Üniversitesi Hukuk Fakültesinde, Türkiye-AB ilişkileri ve müzakere süreci konulu konferans verdi.

Öğrencilerin yanı sıra ülkedeki yabancı ülke diplomatları, Sloven politikacılar, gazeteciler ve diplomatların da ilgiyle izlediği konferansta, "Doğruları söyle ve ardından hemen kaç" şeklindeki Sloven atasözünü anımsatan Bağış, "Ama ben doğruları söyledikten sonra kaçmayıp sizlerle tartışacağım ve sorularınızı yanıtlayacağım" dedi.

Türkiye-AB ilişkileri ve müzakere sürecini detaylı olarak anlatan Bağış, "Türkiye'nin üyeliğinin hem AB hem dünya hem de Türkiye için 'kazan, kazan, kazan' olacağını" söyledi.

Bir soru üzerine müzakere sürecinde Türkiye'ye çifte standart uygulandığını ifade eden Bağış, şu fıkrayı anlattı:

"AB komisyonu bir Bulgar, bir Rumen, bir de Türkü sınava çağırıyor. Bulgara, Hiroşima'ya atom bombasının atıldığı tarihi, Rumene saldırıda kaç kişinin öldüğünü, Türke ise ölenlerin isim soyadı, cinsiyeti ve doğum tarihini soruyor."

Bağış'ın çifte standart için anlattığı bu fıkra, salonda gülüşme ve alkışlarla karşılandı.

-AB'DEN 5 BEKLENTİ -

Türkiye'nin Avrupa Birliğinden beklediklerini de beş madde halinde yineleyen Bağış, bunları, "adil müzakere süreci, terörle uluslararası ortak mücadelede işbirliği, Kıbrıs sorununun adil çözümü için işbirliği, Türk vatandaşlarına vize kolaylığı ve AB zirvelerine Türkiye'nin de başbakan ve cumhurbaşkanı düzeyinde katılımının sağlanması" şeklinde özetledi.

Kıbrıs sorununun çözümü konusunda da AB'nin adil davranmadığına işaret eden Bağış, "AB konseyinin 26 Nisan 2004 tarihli kararını uygulayan tek ülkenin Güney Kıbrıs (Rum kesimi) olduğunu, diğer 26 üye ülkenin bu kararı uygulamadığını" söyledi. Bağış, AB ile KKTC arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve uygulanmakta olan ticaret ambargosunun kaldırılmasını öngören kararın, Güney Kıbrıs'ın sürekli vetosu yüzünden üye ülkelerce uygulanamadığına işaret etti.

-"İMTİYAZLI ORTAKLIK SÖYLEMİNİ HAKARET TELAKKİ EDERİZ"-

Başta Almanya, Fransa ve Avusturya olmak üzere bazı üye ülkelerin Türkiye'ye "imtiyazlı ortaklık" önerisinde bulunduğuna ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bağış, imtiyazlı ortaklığın AB müktesebatında bulunmadığını anımsatarak, "İmtiyazlı ortaklık önerisini hakaret telakki ettiğini" söyledi.

Bakan Bağış, "Türkiye'nin AB ile şu andaki ilişkisinin zaten imtiyazlı ortaklık durumu olduğunu" belirtti.

Bir öğrencinin, Bosna Hersek, Kosova gibi Balkan ülkelerindeki azınlıkları hatırlatarak, Türkiye'deki Kürtlerin konumunu sorması üzerine Bağış, "Türkiye'de, Kürt, Çerkez, Laz, Gürcü gibi değişik kökenlerden insanların barış içinde bir arada yaşadıklarını, evlenerek aile birliği kurduklarını, ortak çocukları olan bu insanlar arasında azınlık tartışması yaşanmadığını" bildirdi.

Öğrencinin sorusu konusunda ısrar etmesi üzerine Bağış, "Eğer siz Kürtlerin azınlık hakları diyerek PKK'yı kastediyorsanız, PKK, uluslararası camia tarafından da terör örgütü olarak kabul edilen bir suç örgütüdür. PKK'nın lider kadrosu uyuşturucu ve insan kaçakçılığı yaparak örgüte maddi destek ve silah sağlıyor. PKK gibi bir terör örgütünü Türkiye'de barış içinde yaşayan Kürtlerin temsilcisi olarak görmek doğru değil" diye konuştu.

Konferansa ev sahipliği yapan Ljubljana Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Mirjam Skrk, konferansın sonunda Bağış'a üniversitenin altın madalyası ile berat takdim etti.

Üniversite yönetimine teşekkür eden Bağış da Skrk'a üzerinde altın işlemeli Türk motifi bulunan gümüş bir tabak hediye etti.

Slovenya'daki resmi temaslarını akşam saatlerinde tamamlayan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, kaldığı otelde Slovenya'nın önde gelen bazı gazetecilerini kabul ederek demeç verdi.

Bağış'ın yarın sabah yerel saatle 09.00 civarında, Türkiye'ye dönmek üzere Slovenya'dan ayrılması bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.