Bak şu İsrail'in çıkmaz sokaklarına!

Bak şu İsrail'in çıkmaz sokaklarına!
"Bu bahar, İsrail'i nezle etti mi, etmedi mi?" derken İsrail kendi kendine zatüre olma sinyallerini vermeye başladı.Arap Baharı'nın İsrail üzerinden hız...



"Bu bahar, İsrail'i nezle etti mi, etmedi mi?" derken İsrail kendi kendine zatüre olma sinyallerini vermeye başladı.

Arap Baharı'nın İsrail üzerinden hız kazanarak kasırga olarak geçmesi, bu yıl kış ayının İsrail için çetin geçeceği sinyallarini verdi bile. "Bu bahar, İsrail'i nezle etti mi, etmedi mi?" derken İsrail kendi kendine zatüre olma sinyallerini vermeye başladı.

Tedavisinin yollarını özellikle savaş sanayide kendisine en yakın pazarlardan biri olan Türkiye'de aramak yerine Ermenistan gibi, PKK gibi çıkmaz sokaklara girerek ateşini yükselttikçe yükselten küçücük bir Ortadoğu ülkesi ile karşı karşıyayız.

Türkiye'nin önerdiği hiç bir reçeteye olumlu bakmayan İsrail, büyük abisi Amerika'yı da, - yüksek ateşinin verdiği durumdan mıdır bilinmez- bu aralar hiç dinlemiyor. İsrail Türkiye'ye kulaklarını o kadar kapatmış durumda ki ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nin 'Diplomasi yolu açık kalmalı' çağrısına bile tepkisiz.

Belki büyük abisinin Filistin'in Birleşmiş Milletler üyeliğini veto edeceğini duyurmuş olması İsrail'e bir nebze ilaç gibi gelmiş olsa da ne derler 'kelin ilacı olsa kendi başına sürerdi'.

Ortadoğu kaynarken, İsrail'in baş düşmanı Suriye'nin gözü dönmüşken, büyük abi ABD geçtiğimiz ay günlerce borç tavanı krizini bile aşamamışken, İsrail konut problemini çözememişken, İsrail ateşini daha da yükseltmeye hazırlanıp ticaret yaptığı ülkeler arasında ilk 6'da bulunan Türkiye ile arayı düzeltmek yerine çıkmaz sokaklarda gezinmeyi tercih ediyor.

Peki ama İsrail bunu neden yapıyor?

Ortadoğu'da yaşanılan karışıklığı İsrail ve Arap Dünyası olarak ayırmamak gerekir. Çünkü halkların ayaklanma sebeplerine baktığımızda benzer nedenler söz konusu. Arap Baharı'nın uğradığı ülkelerin vatandaşları artık hep tek tarafın o da yönetimi elinde bulunduran iktidarın kazanmasına bir 'dur' demek istedi. Arap Baharı'nın kasırgaya dönüştüğü İsrail'deki halk da benzer bir neden ileri sürdü ve 'sosyal adalet' istedi. Yani kimisinde kanlı bahar, kimisinde kasırga olan bu mevsimsel olayların aslında çıkış nedenleri hep aynı.

İşte İsrail de bu şartlar altında kendine çıkar yol olarak çıkmaz yollara girmeyi çözüm olarak görüyor.

Çünkü eğer Türkiye ile sorun yaşarsa milli duyguları kuvvetli olan İsrail halkı sosyal adalet isteklerini bırakacak ve gözlerini bu tarafa çevirecek.

Sözde İsrail böyle yapıyor ama gözde Türkiye, İsrail'in bu iç politika oyununa düşmeyerek iyi bir dış politika yürütüyor.

Köhne bir zihniyetle Türkiye ile diplomasi krizi yaşayan İsrail bu sefer istediğini elde edemeyecek. Halkına dönüp 'Türkiye bunları yapıyor çünkü Ortadoğu'dan bizi silip kendi hakimiyetini kurmak istiyor' laflarını tekrarlasa da ey İsrail halkın mide gürültüsünün sesinden bu sesini duyamıyor haberin yok!

Figen Aypek - Haber 7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.