Bağış Suriye'de çözüm için iknayı şart koştu

Bağış Suriye'de çözüm için iknayı şart koştu
Başmüzakereci Bağış Suriye olayında herkesin sorumluluğu olduğunu belirterek " İnsanların binlercesi kendi hükümeti tarafından öldürülüyorsa bunu...



Başmüzakereci Bağış Suriye olayında herkesin sorumluluğu olduğunu belirterek " İnsanların binlercesi kendi hükümeti tarafından öldürülüyorsa bunu görmek zorundayız'' dedi.



Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Suriye konusunda herkesin sorumluluğu olduğunu ve binlerce insan kendi hükümeti tarafından öldürülürken bunun görülmesi gerektiğini belirterek, ''Bugün Çin ve Rusya'yı ikna etmemiz şart. Suriye'de dökülen kanı böyle durdurabiliriz. Burada hem Çin hem Rusya'nın liderliğine erişimi olan insanlar var'' dedi.

Tüketici Ürünleri Forumu Küresel Zirvesi'nde konuşan Bağış, sabah Kilis'te mülteci kampına gerçekleştirdiği ziyarete değinerek, konuştukları mültecilerin hiçbirinin halinden şikayetçi olmadığını ve kendilerinden yalnızca Suriye'de dökülen kana son verilmesini istediklerini aktardı.

Bağış, son yıllarda elde edilen ekonomik gelişmeler hakkında bilgi vererek, Türkiye'nin Mısır, Suriye, Tunus, Libya gibi komşu ülkeler için bir ilham kaynağı olarak görüldüğünü ve benzer kültür, gelenek ve değerlere sahip ülkeler olarak kendilerinin de bunları başarabileceğini düşündüklerini söyledi.

Türkiye'nin diğer ülkelerle benzerliklerine rağmen daha önde olmasının demokrasisinden kaynaklandığını, demokrasinin AB üyesi olma yoluyla daha da güçlendiğini ifade eden Bağış, Türkiye'de insanların kendilerine yaşam standartlarını yükseltmeye adadığını ve yarının Türkiye'sinin daha da iyi olacağını kaydetti.

Avrupa'daki krize de değinen Bağış, bu krizin, yatırım, ticaret, turizm gibi alanlardaki yakın ilişkileri nedeniyle Türkiye'yi de ilgilendirdiğini, bu yüzden ortak sorunlara çözümler bulunması gerektiğini belirtti.

Bakan Bağış, ''Türkiye'de yeni bir sürece başlıyoruz. Bütün millet, kadını erkeği, iktidardaki muhalefetteki herkes artık ortak hedeflere yönelmiş durumda. Biz Türkiye'yi 2023 yılında dünyanın en büyük on ekonomisinden biri haline getireceğiz'' dedi.

İstanbul'un iş dünyası için sunduğu potansiyele işaret eden Bağış, toplantı katılımcılarına hitaben ''Bizim hayalimizin bir parçası olun. Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması hayalimizde bize yardımcı olun. Hepinizi Türkiye'ye davet ediyorum. Büyümek istiyoruz ama, sizlerle büyümek istiyoruz. Bu toplantıyı İstanbul'da düzenlediğiniz için teşekkür ediyorum ama, aynı zamanda şirketleriniz ve ürünlerinizle de İstanbul'a gelmenizi istiyorum'' çağrısında bulundu.

-''Avrupa parçalanmayacak çünkü AB insanlık tarihinin en büyük barış projesidir''-

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Bağış, ''Suriye'deki mülteciler düşünüldüğünde bu sadece siyasetçilere bırakılacak bir konu mu, yoksa iş dünyasının da bir rolü olabilir mi?'' sorusuna, şu cevabı verdi:

''Biz hepimiz iş dünyasındaki karar alıcılardan etkileniyoruz. Sayın Muhtar Kent, Başbakan Erdoğan'a bir şey söylediğinde benim söylediğimden daha etkili olabileceğini biliyorum. Hepimizin burada bir sorumluluğu var. Hiçbirimizin başka bir tarafa bakma hakkımız yok. İnsanların binlercesi kendi hükümeti tarafından öldürülüyorsa, bunu görmek zorundayız. Bugün Çin ve Rusya'yı ikna etmemiz şart. Suriye'de dökülen kanı böyle durdurabiliriz. Burada hem Çin hem Rusya'nın liderliğine erişimi olan insanlar var.''

Avrupa'da asıl sorunun, oy birliğiyle karar alınması gereğinden kaynaklandığını söyleyen Bakan Bağış, bu oy birliğinin sağlanması için ülkelerin birbirlerinin açıklarını kapattığını, AB'de karar alma sürecinin değişmesi gerektiğini ifade etti.

Bağış, ''Avrupa parçalanmayacak çünkü AB insanlık tarihinin en büyük barış projesidir. AB bugün oluşturulmuş olmasaydı, Avrupa bundan sonra da mutlu bir yaşam bekleyemezdi. Ama; insanlık tarihinin en büyük barış projesi olarak hala kıtayla sınırlı, biz bunu küresel bir barış projesine dönüştürebilecek ülkeyiz. Karşımıza çıkarılan tüm çifte standartlara rağmen de kararlıyız'' diye konuştu.

OECD'ye göre 2050'ye kadar Türkiye'nin, İngiltere'yi takiben Avrupa'nın ikinci en büyük ekonomisi olacağını söyleyen Bağış, ''Şu anda Almanya en büyük ekonomi ama yaşlanıyorlar. Yunanistan, İspanya, Portekiz hepsinin borcunu ödeyecekler bir de... Onlara bol şanslar diliyorum'' dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.