Bağdat ile Erbil petrolde anlaştı

Bağdat ile Erbil petrolde anlaştı
Petrol Bakanı Abdulmehdi, "Kürt dostlarla aradaki sorunların çözümü ve güvenin yeniden tesisi için askıya alınan ihtilafları kapsayıcı, adil ve anayasal...

Petrol Bakanı Abdulmehdi, "Kürt dostlarla aradaki sorunların çözümü ve güvenin yeniden tesisi için askıya alınan ihtilafları kapsayıcı, adil ve anayasal bir şekilde çözmek için anlaştık" dedi.

 

BAĞDAT (AA) - Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile petrol ihracında yaşanan sorunların çözümü ve güvenin yeniden tesisi noktasında askıya alınan ihtilafları çözmek için anlaştıklarını belirtti.

 

Irak Petrol Bakanlığı'nın resmi sitesinde yer verilen Abdulmehdi'nin açıklamasında, "Kürt dostlarla aradaki sorunların çözümü ve güvenin yeniden tesisi için askıya alınan ihtilafları kapsayıcı, adil ve anayasal bir şekilde çözmek için anlaştık" denilerek, yaşanan krizin sadece ekonomik, güvenlik ve siyasal meseleleri değil, aynı zamanda ulusal birliği tehdit eder boyuta ulaştığı ifade edildi.

 

Açıklamada, söz konusu anlaşmaya göre, Irak hükümeti, Kürt bölgesel hükümetine ilk adımda 500 milyon dolar ödeme yapacağı, Kürt yönetiminin de, günlük 150 bin varil petrolü, Irak hükümeti üzerinden ihraç edeceği de anımsatıldı.

 

Merkezi hükümet ile bölgesel yönetim arasında 2014 ve önceki yıllarda defalarca uygulama şansı bulmayan veya kısa süreliğine uygulanıp sonra askıya alınan anlaşmalar yapıldığı vurgulanan açıklamada, "2014 yılında yaşanan ihtilaf, IKBY'den yapılan petrol ihracı ve satışı konusunda Irak Hazinesini zarara uğrattığı. IKBY'yi de bütçeden pay alması konusunda zarara uğratmıştı. Buna ek olarak, terör örgütlerinin petrolü taşıyan boruları havaya uçurması ve bazı rafinerileri el geçirmesi Mart ayı itibarıyla Kerkük petrolünün ihracı konusunda da zararlara yol açmıştı. Buradan hareketle, aradaki güven ve ortak işbirliğinin tesisi zaruriyet haline geldi" denildi.

 

Açıklamada, Irak merkezi yönetiminin 500 milyon doları IKBY'ye ödemesi ve IKBY'nin de günlük 150 bin varillik petrolü merkezi yönetim üzerinde ihraç etmesinin karşılıklı fayda, ihraç ve satış konusunda nihai çözüm oluşturmamasıyla birlikte, söz konusu anlaşmanın iki taraf arasında askıya alınan tüm konulara kalıcı, kapsayıcı, adil ve anayasal çözümler sağlayacağı kaydedildi.

 

Açıklamada, şunlara yer verildi:

 

"Söz konusu anlaşmaya eğer saygı duyulur, sadık kalınır ve özellikle önümüzdeki günlerde IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Bağdat'a yapacağı ziyaretle geliştirilirse, Irak hazinesine IKBY, Kerkük ve kuzeyden günlük 1 milyon varil petrol ihracının ödemesini yapılmış olacak. Bu da 2014 yılı boyunca kaybettiğimiz (30 milyar dolardan fazla) yaklaşık onlarca milyar dolara tekabül ediyor. Söz konusu miktara özellikle petrol fiyatlarında yaşanan ve 2015'te de yaşanması öngörülen düşüşleri göz önünde bulundursak çok ciddi ihtiyaç duymaktayız. İki taraftaki bahane ve özürler ne kadar olursa olsun sorumluluğumuzu çok iyi bir şekilde idrak etmeliyiz. Biz, (taraflar) ya karşılıklı kayıp ya da karşılıklı kazanç politikasıyla karşı karşıyayız. İlk politika, dağıtıcı ve herkesi zarar, şikayet, şüpheye sevk eder ve geçmiş tecrübeler de bunun kanıtı ve göstergesi niteliğindedir. Fakat karşılıklı kazanç, ve elde edilen karlara ek olarak kar kazandıracak ve ortak faydayı pekiştirecek. Bu da tüm ülke ve Irak halkının çıkarına olacak."

 

Öte yandan Irak Petrol Bakanlığı Sözcücü Asım Cihat, AA'ya yaptığı açıklamada, Bağdat ile Erbil'in petrol ihracı konusunda anlaşması için, "Kördüğüm haline gelen sorunun çözümü için atılmış önemli bir adım. Bu gelişmenin, siyasete de olumlu yansımaları olacaktır" dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.