Bağ-Kur'luya güzel haberler

Bağ-Kur'luya güzel haberler
Binlerce Bağ-Kur sigortalısını ilgilendiren iki ayrı sorun çözüldü. Bugün Yazarı Sadettin Orhan yazdı...İŞTE O YAZIBağ-Kur'luya güzel haberlerSGK,...


Binlerce Bağ-Kur sigortalısını ilgilendiren iki ayrı sorun çözüldü. Bugün Yazarı Sadettin Orhan yazdı...

İŞTE O YAZI

Bağ-Kur'luya güzel haberler

SGK, yıllardır çalışanlar ve sigortalılar aleyhine birikmiş sorunları çözmeye, biz de bunları sizlere duyurmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda binlerce Bağ-Kur sigortalısını ilgilendiren iki ayrı sorun daha çözülmüş oldu. Birisi vergi borçlanması yapanları, diğeri de polis, asker gibi yıpranmalı görevlerden sonra Bağ-Kur kapsamında çalışanları ilgilendiriyor.

Vergi borçlanması yapanlara erken emeklilik

Vergi mükellefi olduğu halde Bağ-Kur kaydı yapılmayan esnafa iki defa borçlanma hakkı verildi. Birincisi 4.10.2000, ikincisi de 1.10.2008 tarihinde verilen bu borçlanma imkânlarından binlerce vatandaş yararlandı. Fakat bu kişilerin emeklilik hesabı yapılırken, 1.10.1999'dan önce sigortalı olan kişiler sorun yaşıyorlardı. Yaptıkları borçlanma hizmet süresine eklendiği halde kademeli geçişe göre yaş hesabında dikkate alınmıyordu. İşte SGK'nın son yaptığı düzenlemeyle sorun çözüldü ve böylece binlerce Bağ-Kur'lunun daha erken emekli olabilmesi sağlandı.

Yıpranmalar dikkate alınacak

Kamuda polis, asker ya da fiili hizmet zammı kapsamındaki diğer görevlerde çalışan memurlar, çalıştıkları her yıl için ilave hizmet süresi kazanırlar. Bu süreler de emeklilik hesabında dikkate alınır. Ancak görevden ayrılıp da Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam ederlerse, daha önce kazandıkları yıpranma süreleri emeklilikte dikkate alınmıyordu. SGK bu uygulamaya da son verdi ve 22 Haziran 2013 itibariyle emekli olacak Bağ-Kur'lularda, varsa kamudaki yıpranmalı çalışma süreleri de dikkate alınacak. Örneğin sekiz yıl polis olarak görev yapan kişi daha sonra Bağ-Kur'lu olmuşsa, sekiz yıla ilave olarak iki yıllık yıpranma süresi de Bağ-Kur hizmetine eklenecek. Böylece 1.10.1999 tarihinden önce çalışma hayatına girenler daha erken emekli olabilecekler.

Ücretli öğretmen kısmi bildirilir

Soru: Sadettin Bey, ben ücretli öğretmen olarak görev yapıyorum ve haftada 30 saat derse giriyorum. Buna göre ayda 16 gün sigortalı görünüyorum. Bana verilen bilgiye göre sigortamın eksik yatması Maliye Bakanlığı'nın görüşüymüş. Bu görüş yasaya ve Anayasa'ya uygun mudur? Hak kaybımız var mıdır? Ercan C.

Cevap: Ercan Bey, ücretli öğretmenlerin istihdamı 657 Sayılı Kanun ve 2005/9345 Sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre yürütülüyor. Buna göre ders saati esas alınmak suretiyle SGK'ya bildiriminiz yapılıyor. Dolayısıyla uygulama yasalara uygundur. Ayrıca Anayasa Mahkemesi de 4/C'lilerin istihdamını Anayasa'ya uygun bulmuştur. Ancak bir uygulamanın yasalara uygun olması hukuka uygun olacağı anlamına da gelmiyor.

Basın çalışmanız erken emekli eder

Soru: Sadettin Bey, doğum tarihim 02.10.1967, hizmet başlangıcım 01.09.1986'dır. 01.10.1990-19.08.1994 tarihleri arasında bir gazetede işçi statüsünde teknik eleman olarak çalıştım. Bu süreler hizmet cetvelimde 2A olarak gözükmektedir. Buradaki basın çalışmam beni bir yıl erken emekli eder mi? Ercan S.

Cevap: Değerli okurum, basın kapsamında çalışmanız sigortalılık sürenizi yaklaşık bir yıl geri çeker ve emeklilik yaşınızdan da indirilir. Buna göre 1.10.2015 tarihinde emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.