Azınlıklar reformlardan memnun

Azınlıklar reformlardan memnun
 Türkiye'de farklı inanç gruplarına yönelik hayata geçirilen reformlar, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan Ermeni ve Süryani cemaatlerince memnuniyetle...

 

Türkiye'de farklı inanç gruplarına yönelik hayata geçirilen reformlar, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan Ermeni ve Süryani cemaatlerince memnuniyetle karşılanıyor.

 

DİYARBAKIR (AA) - İnanç gruplarının dini özgürlük ve toplumsal yaşama dair talepleri doğrultusunda Çözüm Süreci ile demokratikleşme, insan hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi kapsamında 30 Eylül 2013'de açıklanan "Demokratikleşme Paketi" ile Mor Gabriel Vakfına ait 244 dönümlük arazi Süryani cemaatine iade edildi ve farklı inanç grupları tarafından kullanılan ibadethanelerin restorasyonuna da hız verildi.

 

Çözüm Süreci ile ivme kazanan çalışmalar özellikle Diyarbakır ve Mardin'de inanç turizmine de hizmet sunuyor.

 

Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çözüm Süreci'nin Türkiye'de yaşayan tüm halklar için çok önemli olduğunu söyledi.

 

Herkesi bu sürece sahip çıkmaya davet eden Özmen, "Irak ve Suriye'de yaşanan savaşları görünce, barış sürecinin ne kadar önemli olduğu aşikar. Türkiye, Ortadoğu ve dünyada 'güvenlik limanı' olarak örnek teşkil edecek bir konumda. Metropolitlik olarak Çözüm Süreci'nin sürmesi için desteklerimizi, dualarımızı esirgemeyeceğiz. Her gün dua ediyoruz zaten" diye konuştu.

 

"Devletin tüm eserleri zenginlik olarak görmesi önemli"

 

Özmen, Mardin'de yürütülen restorasyonlara da değinerek, şunları kaydetti:

 

"Devlet tarafından Mardin'de bir kısım restorasyonlar yapıldı. Mor Gabriel Manastırı arazilerinin geri verilmesi çok değerli. Devletin tüm tarihi eserlere aynı gözle bakarak, tüm eserleri zenginlik olarak görmesi önemli. Süreç devam ediyor. Bölgede en çok eğitimli din adamlarına ihtiyaç duyuyoruz. Bugün din adamlarımız Irak'tan ve Suriye'den geliyor. Son yıllarda kısmen de olsa bu problemi çözecek adımlar atıldı. Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü'nde Süryanice kürsüsü kuruldu. İnşallah her şey daha da iyi olacak."

 

Kırklar Kilisesi başpapazı Gabriel Akyüz ise Çözüm Süreci'ni çok iyi bir şekilde değerlendirdiklerini dile getirdi.

 

Sürecin, kentin turizmine, ticaretine ve kültürüne değer kattığını, bu süreçten herkesin memnun olduğunu ifade eden Akyüz, barış ve güven ortamının her şeyden daha üstün olduğunu, barış olmadığı takdirde hiçbir şeyin elde edilemeyeceğini vurguladı.

 

Mardin'deki Süryani Protestan Kilisesi papazı Ender Peker de Türkiye'de yaşadıkları için çok mutlu olduklarını belirterek, bu hakların devamını dilediklerini aktardı.

 

"Hükümetin çalışmalarından çok memnunuz"

 

Süryani Kiliseler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Anto Nuay, Çözüm Süreci'ni çok olumlu bulduklarını, sürecin tüm Süryanileri sevindirdiğini belirtti.

 

Nuay, atılan adımlarla Midyat ilçesindeki Mor Gabriel Manastırı'na ait bazı arazilerin iade edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Bu adımların devam etmesini istiyoruz. Hükümetin çalışmalarından çok memnunuz. Tüm Süryanilere bu kapsamda haklarının verilmesini umut ediyoruz. Bunu da AK Parti hükümetinden bekliyoruz" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.