Azerbaycan'dan iyi haber geldi

Azerbaycan'dan iyi haber geldi
Azerbaycan'la yaşanan gaz sıkıntısıyle ilgili olarak SOCAR'dan gelen açıklamanın ardından Bakan Yıldız da konuyla ilgili konuştu.Enerji Tabii Kaynaklar...




Azerbaycan'la yaşanan gaz sıkıntısıyle ilgili olarak SOCAR'dan gelen açıklamanın ardından Bakan Yıldız da konuyla ilgili konuştu.
Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan'dan henüz gaz akışı sağlanamadığını, akşam 22.00 gibi o gazın Türkiye'ye ulaşacağını umduklarını belirterek, ''İran da toplam kapasitesinin hemen hemen yarıya kadar olanını vermeye başladı. Bu da iyi bir gelişme. Dolayısıyla bizim yarın da öngörülerimiz çerçevesinde herhangi bir sıkıntı düşünmüyoruz. Bir sonraki gün de sıkıntı düşünmüyoruz'' dedi.

Yıldız, dün Azerbaycan ve İran hattından gelen doğalgazda bir kesinti olduğunu, ancak gerek Azeriler'in gerekse İranlılar'ın çok yoğun bir çabayla bu arızalarını gidermeye ve gazı vermeye başladıklarını bildirdi.

Yıldız, ''Ama kademe kademe bu yapılıyor. Hepsi bir anda yapılamıyor. İran doğu hattı dediğim hattan 7'de birine düşmüştü. Bugün itibariyle üçte birine kadar ulaştı. Azerbaycan'dan henüz gaz akışı sağlanamadı. Ama kendileriyle sık sık irtibat halindeyiz. Akşam 22.00 gibi o gazın Türkiye'ye ulaşacağını umuyoruz. İran'da toplam kapasitesinin hemen hemen yarıya kadar olanını vermeye başladı. Bu da iyi bir gelişme. Dolayısıyla bizim yarın da öngörülerimiz çerçevesinde herhangi bir sıkıntı düşünmüyoruz. Bir sonraki gün de sıkıntı düşünmüyoruz. Her gün kendi içinde değerlendiriyoruz. Bizim mesken sahibi vatandaşımıza ve sanayicimize doğalgazla alakalı bir sıkıntı ve bir sınırlama öngörmüyoruz.'' diye konuştu.

SOCAR: AKŞAM SAATLERİNDE TÜRKİYE'DEN GEÇECEK

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Azerbaycan'dan Türkiye'ye doğalgaz akışında soruna neden olan teknik arızanın giderildiğini, verilen gazın akşam saatlerinde Türkiye sınırını geçeceğini belirtti.

AA muhabirine açıklama yapan Yavuz, Şahdeniz platformunda meydana gelen arıza nedeniyle boru hattına gaz verilemediğini ancak sorunun çözüldüğünü belirtti.

Şu an itibarıyla Şahdeniz'deki 4 kuyudan 3'ünden doğalgaz pompalanmaya başladığını ifade eden Yavuz, ''Arıza giderildi, normal gaz akışı başladı. Ancak pompalanan gazın Türkiye sınırından geçmesi akşam saatlerini bulur.

Bu gece de 4. kuyunun devreye alınmasıyla birlikte Şahdeniz 1 hattı maksimum kapasitede doğalgaz sevkiyatına başlamış olacak. Daha önce sevkedilen miktarın üzerinde bir sevkiyat yapılmasına gayret sarfedilecek'' dedi

Yavuz, teknik arızanın sebebinin araştırma sonucu ortaya çıkabileceğini ancak Azerbaycan'ın son 110 yılın en soğuk kışını yaşaması ve Türkiye'nin gaz talebine yanıt verebilmek için mevcut hattın maksimum kapasitede kullanılmasının bir arıza yol açmış olabileceğinin değerlendirildiğini de kaydetti.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.